پخش زنده
امروز: -
مواد سرطانزای ظروف یکبار مصرف هشداری است که راحت طلبی ، آن را بی اهمیت کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، مرکز اصفهان ؛ هنوز از آن سال ها زیاد نگذشته است که با زنبیل به بازار می رفتیم ، میوه در پاکت بود و شیر در شیشه ، سفره هایمان داستان پهن کردن و جمع کردن داشت و کمی بهداشتی تر و سالم تر زندگی میکردیم .
اما قابلیت استفاده و دور ریختن سریع ، سبکی ، ارزانی و راحت طلبی خانواده ها و کار در بیرون خانم های خانه دار راه را برای ظرف های یکبار مصرف باز کرد و امراضی نصیب مردم به پاداش راحتی داد ، که باز هم از این ظروف عاقلانه حمایت می کنیم.
همه ما دسته کم یک وعده غذا در اداره ، سازمان و یا با غذاهای بیرون بر از این ظروف استفاده می کنیم و به همه عوارض آن آگاه هستیم ، اما به راستی این به ظاهر صرفهجوییها و از دست رفتن سلامتی به چه قیمتی تمام می شود ؟؟؟
پلاستیک ها از مونومر ، مشتقات نفتی پروپان و اتان تشکیل شده که در فرایندی تبدیل به پلیمر می شود و تاثیری بر سلامت انسانها ندارد اما زمانی که در مجاورت غذاهایی با دمای بالا قرار می گیرند به مونومرها تجزیه شده که مونومرها حاوی مواد سمی بوده و در درازمدت ایجاد سرطان در انسان می کند.
چای داغ ، آش ، حلیم یا شله زرد موجب تجزیه سریع مواد پلیمری ظروف می شود که مردم ندانسته خوب استقبال می کنند.
چند سالی است وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استفاده از ظروف یکبارمصرف پلیاستایرن را برای مصرف مواد غذایی داغ، چرب و مواد غذایی اسیدی ممنوع کرده چون موجب آزاد شدن مواد شیمیایی و حل شدن استایرنهای آزاد این ظروف در مواد غذایی میشود.
بطری های آب معدنی و نوشابه ها به خودی خود مشکلی ندارند اما به دلیل اینکه این بطری ها در معرض نور خورشید و آفتاب قرار می گیرد مونومرها تجزیه شده و وارد آب و نوشابه می شود و عامل سرطان می شود.
مشکل دیگر ظروف یکبار مصرف ، کارگاههای زیرزمینی و فروشگاههای بی نام و نشانی است که ضایعات و زباله های کارخانه ها را جمع آوری و با استفاده از مواد دست دوم و قیمت یک چهارم ظروفی تولید می کنند که به دلیل تجزیه دوباره ، مواد سمی آنها به راحتی وارد مواد غذایی می شود.
بسیاری افراد هم معتقدند که سرما برای بطری ضرر ندارد در صورتیکه با فریز کردن بطری ، پلیمرها به مونومرهای سمی تبدیل می شوند که در درازمدت عوارض سرطان زایی آن بر دستگاه گوارش و مغز تاثیر می گذارد.
تولید آبغوره ، آبلیمو و سرکه هم به علت خاصیت اسیدی و قرار گرفتن در ظروف پلاستیکی واکنش نشان می دهد و مشکلات زیادی برای سلامت مصرف کنندگان ایجاد می کند.
غیر از ظروف یکبار مصرف ، ظروف فومی سفیدرنگی که در بسیاری از رستورانها و ارگانهای اداری استفاده می شود مقاومت بیشتری نسبت به ظروف پلی استالین شفاف دارند و در دمای 70 تا 80 درجه مواد سمی و مونومری آنها تجزیه نمی شود اما غذای داغ با دمای بالاتر از 70 درجه در این ظروف تا 4 ساعت اثرات سمی تولید می کند.
فقط در این بین با آزمایشاتی که از سوی وزارت بهداشت انجام شده ظروف یکبارمصرف گیاهی که از گیاه و با ترکیبی از نشاسته ذرت، موم عسل، روغن گیاهی، سلولز و فیبرهای گیاهی ساخته شده برای سلامت انسان مضر نیست اما کمبود عرضه و تفاوت قیمت این ظروف موجب شده تا همچنان ظروف یکبار مصرف پلاستیکی خریدار بیشتری داشته باشد.
مدیر گروه مهندسی بهداشت محیط مركز بهداشت استان اصفهان معتقد است ظروف یکبار مصرف کاغذی یا آلومینیومی که قیمت بالاتری دارند برای نگهداری کوتاه مدت مواد غذایی مناسب هستند به شرط آنکه توجه شود که هر ظرف یکبار مصرف با مواد اولیه مشخص برای ماده غذایی مشخصی استفاده شود.
حسین صفاری اضافه میکند ، قارچ ها و میکروب ها در ظروف یکبار مصرف با منشاء گیاهی نیزوجود دارند و نبایستی نادیده گرفته شود .
وی تاکید میکند که این ظروف منشاء نشاسته ای دارند و در معرض نور ، گرما و رطوبت در دراز مدت ممکن است اختلالاتی ایجاد کند ، بنابراین برای استفاده طولانی مدت مناسب نیستند.
پلیاستایرن در لیوانهای آب، کارد، چنگال، قاشق و ظروف غذایی هم استفاده میشود که در ساخت آنها از گاز هگزان استفاده میشود ، این گاز در دمای 160 درجه آزاد میشود و با توجه به اینکه دمای غذای داخل ظرف بالاست ، این گاز همراه با غذا به بدن انسان انتقال پیدا میکند و عوارضی مانند سر درد را به دنبال دارد.
پلیمرها و ظروف پلاستیکى باید قبل از استفاده در صنعت غذایى تحت آزمون Food grade قرار بگیرند. این آزمون تحت استانداردهاى اتحادیه اروپا (EEC) و آمریکایى (FDA) انجام مى شود.
پیشنهاد میشود از ظروف چینی، شیشه ای ، پیرکس ، استیل ، روی استفاده شود چون مناسب ترین ظروف برای نگهداری غذا بدون اثرات زیست محیطی و سلامتی است .
نگارنده:محمدرضا فاضلی