به گزارش
خبرگزاری صداو سیما، سید امیر احمد، فرزند ارشد پیشوای هفتم شیعیان جهان امام موسی کاظم (ع) است که مردم ایران به نام شاهچراغ او را می خوانند .
حضرت احمد (ع) نزد پدرش امام موسی کاظم (ع) از جایگاه و احترام ویژه ای برخوردار بود و او را مردی کریم، جلیل القدر ، بزرگوار و پارسا می شناختند.
بیعت حضرت احمد بن موسی (ع) با امام علی بن موسی الرضا (ع) در حالی که مردم با وی بیعت کرده بودند ، سبب شد که لقب امین ولایت به ایشان داده شود.
هنگامی که خبر شهادت حضرت امام موسی کاظم (ع) در مدینه منتشر شد، مردم گمان کردند که احمد بن موسی، جانشین پدر است به همین سبب با وی بیعت کردند.
او نیز از آنها بیعت گرفت، پس بر بالای منبر رفت و خطبهای در کمال فصاحت و بلاغت بیان کرد و فرمود:ای مردم، همچنان که اکنون همه شما با من بیعت کرده اید، بدانید که من خود در بیعت برادرم علی بن موسی (ع) هستم.
حضرت علی بن موسی (ع) پس از بیعت مردم درحق برادرش احمد دعا فرمودند: و گفتند، همچنان که حق را پنهان و ضایع نگذاشتی خداوند در دنیا و آخرت تو را ضایع نگذارد.
پس از حضور حضرت علی بن موسی (ع) در خراسان، احمد بن موسی (ع) به همراهی جمعی دیگر از برادر زادگان و نزدیکان و دوستان به قصد زیارت آن حضرت از حجاز به سمت خراسان حرکت کرد. در بین راه نیز جمعی از شیعیان و علاقهمندان به خاندان رسالت به آنها ملحق شدند تا جایی که به گفته مورخان به نزدیک شیراز که رسیدند تقریباً یک قافله ۱۵ هزار نفری تشکیل شده بود.
گنبد نیلگون، ملجا دلدادگان امین ولایتوقتی خبر حرکت این کاروان را به مامون دادند، ترسید که اگر چنین جمعیتی از بنی هاشم و دوستداران و فداییان آنها به طوس برسند، اسباب تزلزل مقام خلافت شود و به حاکمان شهرها دستور داد مانع حرکت قافله بنی هاشم شوند.
حاکم شیراز قتلغ خان با ۴۰ هزار لشکر در نزدیکی شیراز اردو زد و همین که قافله بنی هاشم رسیدند، جنگ خونینی درگرفت، اما لشکر براثر فشار و شجاعت بنی هاشم پراکنده شدند. لشکر شکست خورده، تدبیری اندیشید و بالای بلندیها فریاد زد که ولیعهد امام هشتم علیه السلام وفات کردند؛ این خبر باعث شد مردم از اطراف امام زادگان متفرق شدند.
حضرت سید احمد بن موسی (ع) شبانه با برادران و نزدیکانش به شیراز رهسپار شدند و در منزل یکی از شیعیان، سکنی گزیدند؛ اما جاسوسان مخفیگاه این امامزاده جلیل القدر را به حاکم اطلاع دادند و نبردی بین آنها و ماموران حکومت در گرفت و احمد بن موسی (ع) به تنهایی با لشکر انبوهی به نبرد پرداخت. دشمن، چون دید از عهده او برنمی آید، خانه را ویران کرد و بدن حضرت احمد بن موسی (ع) در زیر تودههای خاک، در محلی که هم اکنون مرقد و بارگاه اوست، پنهان شد.
بیعت حضرت احمد بن موسی (ع) با امام علی بن موسی الرضا (ع) در حالی که مردم با وی بیعت کرده بودند، سبب شد که لقب امین ولایت به ایشان داده شود.
در زمان مسعود بن بدر الدین آرامگاهی در محل شهادت وی ساخته شد تا ملجا زائران باشد.
هم اکنون نیز حرم مطهر شاهچراغ علیه السلام، مکانی مقدس است که از لحاظ مذهبی مهمترین جایگاه جهت زیارت گردشگران به شیراز محسوب میشود.
ساختمان اصلی و کنونی این مکان متبرکه با ۱۰ ستون بزرگ در بخش شرقی آن تزیین و بنا شده است. جذابترین بخشهای این مکان، آینه کاریهای بسیار زیبا بخصوص آینه کاریهای طلایی رنگ، درهای نقره کاری شده و حیاط مصفای آن است.
بنای حرم، مگنبد نیلگون، ملجا دلدادگان امین ولایتشتمل بر ایوانی در جلو و حرمی گسترده در پشت ایوان است که در چهار جانب حرم ومسجدی نیز در پشت حرم (سمت غرب) ساخته شده است.
ضریح آن زیرگنبد قرار دارد و ازنقره ساخته شده است. ستونهای آهنی ایوان حرم به وسیله چوبهای نفیس پوشش داده شده و در سقف مسطح آن نیز چوب منبت کاری شده به کار رفته است.
درون حرم با به کار بردن آئینههای ریز رنگین، به سبکی هنرمندانه، آئینه کاری شده و انواع خطهای زیبای فارسی و عربی، تزیین کننده نمای اطراف آینهها و کاشیها است.
در میان حیاط، حوض بزرگ فواره داری ساخته شده و در اطراف حوض درختکاری شده است.
حرم شاهچراغ در سمت غرب حیاط و حرم سید میر محمد (ع) - برادر شاه چراغ - در سمت شمال شرقی حیاط قراردارد.
آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر به شیراز حضرت احمد بن موسی الکاظم (علیهما السلام) را نگین درخشان بوستان نبوی خواندند و گفتند: شخصیت برجسته جناب احمد بن موسی (علیهما السلام) در میان امامزادگان شناخته شدهی خاندان پیغمبر جزو برجستگان محسوب میشود.
ششم ذی القعده مصادف با روز بزرگداشت حضرت احمد بن موسی شاهچراغ علیه السلام فرزند بزرگوار امام موسی کاظم علیه السلام است. این روز در دههی کرامت واقع شده است و از جایگاه ویژهای برخوردار است.