پخش زنده
امروز: -
بیست و یکم اوت هر سال برابر با ۳۱ مرداد، «روز جهانی مساجد» نامگذاری شده است، سال ۱۳۴۸ در چنین روزی مسجدالاقصی که قبله اول مسلمین جهان است توسط صهیونیستها به آتش کشیده شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مسجد در اسلام، قلب تپنده حیات این دین حنیف و جایگاه پیوند آسمان و زمین است و انسان به عنوان اشرف مخلوقات در آن رشد و تکامل مییابد و اما مسجدالأقصی در اسلام، از نظر درجه اهمیت، پس از مسجدالحرام و مسجدالنبی قرار میگیرد.
یک جریان مسیحی صهیونیستی در آمریکا شکل گرفته است که اعتقاد دارد ویرانی مسجدالاقصی و ساخت معبد سوم سلیمان شرط ظهور حضرت مسیح (ع) است و الان ظهور نمی کند و بر پایه این اعتقاد مسجدالاقصی توسط اشغالگران صهیونیست به آتش کشیده شد.
از آنجا که مسجدالأقصی قبله اول مسلمانان بوده، نزد مسلمانان از جایگاهی والا برخوردار است.
واقعه معراج پیامبر گرامی اسلام (ص) و نمازگزاردن دیگر پیامبران به امامت ایشان در مسجدالأقصی موجب شد تا محبوبیت این مکان مقدس نزد مسلمانان دوچندان شود.
مسجد الاقصی در قرآن
قرآن کریم از مسجدالأقصی در دو جا یاد کرده است:
یک مورد با تصریح و یک مورد هم به طور اشاره. مورد اول در آغاز سوره اسراء قرار دارد که همه مفسران آیه مورد نظر را در مورد معراج پیامبر (ص) میدانند.
خداوند میفرماید: «سبحان الذی اسری بعبده لیلا من المسجدالحرام الی المسجدالاقصی الذی بارکنا حوله لنریه من آیاتنا انه هو السمیع البصیر»؛ پاک و منزه است خدایی که در مبارک شبی بنده خود محمد را از مسجدالحرام (مکه معظمه)، به مسجدالاقصایی که پیرامونش را مبارک و پر نعمت ساختیم سیر داد تا آیات خود را به او بنماید که خدا به حقیقت شنوا و بیناست. (اسراء/ ۱).
کلمه قصی به معنی بعد و دوری است و به صورت افعل تفضیلی (اقصی) به معنی دورتر آمده است، اما چرا مسجدی که در بیت المقدس قرار دارد مسجدالاقصی نامیده شده، چون آن مسجد در مقایسه با مکه و مسجدالحرام که محل پیامبر و مسلمانان بوده در دورترین نقطه قرار داشت، معراج پیامبر در سال دهم بعثت اتفاق افتاد؛ اینکه معراج پیامبر (ص) از مسجد آغاز شد، دارای یک نکته مهم است و آن اینکه هدف معراج کسب معرفت و رشد معنوی بود و مسجد میتواند بهترین سکوی پرواز معنوی مؤمن باشد.
آیه دیگری که درباره مسجدالاقصی است در خصوص بنی اسرائیل و حوادث مربوط به آنهاست، که در ادامه آیه ۱ سوره اسراء آمده، آنچه در مجموعه این آیات به بحث ما ارتباط پیدا میکند آیه ۷ میباشد: «ان احسنتم احسنتم لانفسکم و.... و لیدخلوا المسجد کما دخلوه اول مره و لیتبروا ما علو تتبیرا»؛ «اگر نیکی و احسان کردید به خود کردید و اگر بدی کردید به خود کردید و آنگاه که وقت انتقام شما فرا رسد تا اثر اندوه به رخسار شما ظاهر سازند و به مسجد بیت المقدس مانند بار اول درآیند و بهر چه رسند نابود ساخته و به هر کس تسلط یابند به سختی هلاک کنند». (اسراء/ ۷).
معرفی اجمالی مسجد الاقصی
تمام مجموعه مسجدالاقصی مسقف، قبة الصخرة، قبة السلسلة، مصلای مروانی و قبهها (گنبدها)، محرابها، راهها، چاهها، برکهها، رواقها و پلها را همراه با دیگر بخشهای باستانی و قدیمی دربر میگیرد که بخش مسقف مسجدالأقصی در جنوب این مجموعه واقع شده است.
این مسجد توسط داوود نبی پایه گذاری شد و توسط حضرت سلیمان تکمیل شده است.
مسجدالاقصی مسقف، بنایی مستطیلی است با رواقی بزرگ در میانه آن که مستقیماً به گنبد میرسد.
از شرق و غرب، سه رواق مسجدالأقصی را احاطه کرده است.
طول آن از شمال به جنوب ۸۰ متر و عرض آن از شرق به غرب ۵۵ متر است.
فاجعه به آتش کشیدن مسجدالأقصی
ساعت هفت صبح پنجشنبه ۱۹۶۹/۰۸/۲۱ میلادی (سی و یکم مرداد سال ۱۳۴۸ هجری شمسی) جنایتکاری اسرائیلی به نام دنیس مایکل ولیم روهان به آستان مسجدالاقصای مسقف تجاوز کرد و آن را به آتش کشید، در این آتشسوزی، مساحتی نزدیک به ۱۵۰۰ مترمربع از مسجد در آتش سوخت.
در این واقعه، منبر باستانی که شهید نورالدین محمود زنگی دستور ساخت آن را برای نصب در مسجدالأقصی داده بود، سوخت.
این منبر همان منبری است که سلطان ناصر صلاحالدین یوسف بن ایوب پس از اینکه قدس را به سال ۵۸۳ ﻫجری از دست صلیبیان آزاد کرد به مسجدالأقصی آورد.
مسجد عمر، محراب زکریا، مقام اربعین، سه رواق مسجد همراه با پایهها و قوسهای آنها و قوس حامل بر قبةالاقصی و پایههای اصلیای که گنبد مسجد بر آنها قرار داشت، آتش گرفتند و سقف مسجد فرو ریخت تزیینات آن از بین رفت و بخشهایی از گنبد چوبی داخل مسجد، محراب، دیوار قبله، سنگهای مرمر بکار رفته در درون مسجد، پنجره از جنس گچ و شیشه رنگین، فرشها، سوره اسراء که از بالای محراب کاشیکاری و طلاکاری شده بود و... از بین رفتند.
گنبد سبزرنگ مسجدالاقصی
مسجدالاقصی مسجدی است با گنبدی سبز رنگ در نزدیکی قبهالصخره که دارای گنبدی طلایی رنگ است؛ صهیونیستها برای انحراف افکار عمومی مسلمانان دنیا از مسئله مسجدالاقصی با صرف هزینههای کلان تلاش کرده اند تا قبه الصخره را به جای مسجدالاقصی در افکار عمومی دنیا بنشانند و به همین جهت با چاپ پوسترهای زیبا از قبه الصخره آن را به بهای ارزان و حتی رایگان در اختیار مسلمانان جهان قرار داده اند که کم و بیش در منازل و ادارات دیده میشوند؛ و بسیاری از رسانهها و تصاویر و عکسها قبه الصخره را به جای مسجدالاقصی برای مردم به تصویر میکشند، بنظر ضروری میرسد تا راه پیموده شده به خطا را هر چه زودتر اصلاح کنیم.