پخش زنده
امروز: -
خبر جان باختن ۱۸ نفر در رود و سدهای البرز این روزها بی توجهی خانواده ها به هشدارها و بی مسئولیتی برخی مسئولان را بیشتر نمایان کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز البرز، با آغاز فصل گرما، تعطیلی مدارس و تردد بیشتر مسافران و گردشگران در محور کرج-چالوس آمار غرق شدگان در سد و رودخانه کرج افزایش چشمگیری داشته است؛ به گونه ای که وطنی معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر البرز در گفت و گو با خبرنگار ما اعلام کرده است: از ابتدای امسال در رود و سدهای البرز 29 نفر غرق شده اند که 18 نفر از آنها جان خود را از دست داده اند.
این امدادگر می گوید: سال گذشته در کل سال 8 کشته در رودخانه و سد های البرز داشته ایم اما امسال تنها از ابتدای تابستان ظرف 2 هفته 9 نفر که اغلب کودک هستند جان خود را از دست داده اند.
برای پدید آمدن این غرق شدگی ها عواملی متعددی دست به دست هم داده اند تا امسال یکی از تلخ ترین سال ها از نظر آمار کشته های حوادث آب و رودخانه در البرز پدید آید.
افزایش حجم و شدت آب رودخانه ها
وقتی به کنار رودخانه کرج سری بزنی با چشم هم مشخص است که هم حجم آب و هم گردشگران کنارآن از پارسال بیشتر شده اند که نظارت جدی تری برای کنترل را طلب میکند.
قدسی مدیر دفتر مطالعات منابع آب شرکت آب منطقه ای البرز می گوید: بارش ها در سال آبی جاری کم سابقه بوده است به گونه ای که از مهر پارسال تا ابتدای تیر امسال بیش از 583 میلیمتر در این استان باران و برف داشته ایم.
وی با بیان اینکه نزولات آسمانی موجب شده است آب رودخانه های البرز نسبت به سال گذشته بین 2 تا 2 و نیم برابر افزایش یافته و هم اکنون دبی آب رودخانه کرج 24 مترمکعب بر ثانیه است، افزود: این حجم آب می تواند یک استخر با ابعاد 3 در 4متر و عمق 2 متر ظرف 1 ثانیه پر شود.
سرما عامل مهمی برای غرق شدن
در این موقع از سال، برف و یخ های روی کوهها درحال آب شدن و جریان در رودها است که همین موضوع باعث سرد ماندن آب شده است.
علی سیرایی از غواصانی که برای کمک به مردم در رودخانه کرج و مخزن سد امیر کبیر فعالیت داوطلبانه انجام می دهد، علت اصلی جان باختن مردم را بی توجهی آن ها به تذکرات می داند و میگوید: عامل غرق شدن این است مردم فکر می کنند شنا بلد هستند اما با وارد شدن به آب ظرف مدت کمتر از 20 ثانیه دچار گرفتگی عضلانی شده و همین موضوع باعث می شود فرد توان خروج از آب را از دست بدهد.
این غواص اضافه کرد: شدت آب به گونه است که شخصی که درون آب قرار دارد با سنگ و چوب های مسیر این رودخانه کوهستانی برخورد می کند و با این اتفاق یا دچار شکستگی اعضای بدن و بیهوش می شود یا با ضربه به نقاط حساس بدند مثل سر، جان خود را از دست می دهد.
یک بام و دو هوا
چند ضعف مدیریتی و نظارتی هم موجب شده است که نه تنها امکانات کنترل منابع آبی به طور کامل وجود نداشته باشد بلکه آمارهای متناقضی از حوادث وجود داشته باشد.
مهرور مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز در گفت و گوی تلفنی با خبر شبانگاهی صداوسیمای البرز آمار کشته های حوادث آب در سال گذشته را بر خلاف آمار ارائه شده از سوی هلال احمر، 11 تن اعلام کرد و در مورد مسئولیت رسیدگی به این وضعیت گفت: حفاظت از رودخانه کرج به عهده شرکت آب منطقه ای البرز است ولی سدهای امیرکبیر و طالقان را علی رغم قرار گرفتن در محدوده سرزمینی ما، آب منطقه ای استان تهران اداره می کند و به طبع مسئولیت کنترل آن نیز با آن ها است.
این دوگانگی در مدیریت منابع آب استان البرز موجب شده است که متولی اصلی تامین تجهیزات، نظارت و امدادرسانی به حادثه دیدگان مشخص نباشد.
احمد قدمی غواص دیگری که او نیز به صورت داوطلبانه و بدون دریافت مبلغی وظیفه یافتن و خارج کردن جنازه ها را از رودخانه و سد به دوش کشیده است، گفت: 8 نفر از جوانان البرزی از جان و جیب خودشان با هدف کمک به مردم، لوازم غواصی تهیه و به رودخانه می روند.
وی اضافه کرد: آب رودخانه کرج و سد امیر کبیر سرد است و همین موضوع باعث می شود که جنازه در زیرآب باقی مانده عملیات جست و جو را طولانی شود.
قدمی افزود: گاهی تلاش برای یافتن جنازه ها به چند هفته هم میرسد که این موضوع در کنار نبود تجهیزات و خطرات این محدوده، موجب آسیب به غواصان می شود.
این غواص افزود: بارها قول برای حمایت از ما داده شده اما این وعده ها در حد حرف باقی مانده است.
منابع آب البرز نیازمند وحدت مدیریت
نکته جالب توجهی که مدیر بحران استانداری البرز به آن اشاره کرد این است که رودخانه های که از کوه های البرز سرچشمه میگیرد و به سد امیر کبیر و سد طالقان میریزد تحت حفاظت آب منطقه ای البرز است اما سد ها که آب تهران را تامین میکند با مدیریت پایتخت نشینان اداره می شود که این موضوع در اصول مدیریتی اینگونه بیان می شود که وحدت فرماندهی وجود ندارد.
کیخواهی مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه ای البرز در پاسخ به این مشکلات پدید آمده گفت: حفاظت از رودخانه کرج به عهده شرکت آب منطقه ای البرز است و ما تلاش کرده ایم با نصب بنر ، فنس و حضور میدانی نیروها از ورود مردم به آب جلوگیری کنیم اما متاسفانه در بسیاری از موارد گردشگران حاشیه رودخانه به تذکرات توجه نمی کنند.
حال باید منتظر ماند و دید این وضعیت به سامانی می رسد یا همچنان باید شاهد افزایش تعداد غرق شده ها باشیم.