به مناسبت یکصدمین سالگرد شناسایی اسلام؛
انتشار دانشنامه اسلام در کرواسی
به مناسبت یکصدمین سالگرد شناسایی اسلام در کرواسی دانشنامه اسلام در این کشور منتشر شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از سارایوو، این دانشنامه، نه تنها کوششی برای معرفی اسلام در کرواسی است، بلکه سعی دارد تا مسلمانان این کشور را با فرهنگ و تمدن اسلامی، تاریخ، جغرافیا، نهادهای دینی و اجتماعی، اشخاص و سایر اطلاعات مهم آشنا کند. از این رو مرجعی گرانقدر برای مسلمانان این کشور است.
مسلمانان کرواسی جامعه ای فعال در عرصه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است.
بوشنیاکها، آلبانی تبارها و مسلمانان کروات؛ هر سه گروه جامعه مسلمانان کرواسی را تشکیل می دهند و حیات متکثر فرهنگی و علمی این جامعه در عرصه آموزشی، رسانه ای و سایر موارد نشانی از اهمیت مسلمانان در جامعه کرواسی را دارد.
این دانشنامه رنگی؛ 1200 مدخل درباره اشخاص، تاریخ، جغرافیا، میراث فرهنگ و تمدن اسلامی در کرواسی مورد معرفی قرار گرفته است. بخشی از این مداخل بطور مشترک در ارتباط با کرواسی و بوسنی و هرزگوین است .
اهمیت انتشار این دانشنامه در زندگی سیاسی و اجتماعی و تاکید بر نقش مسلمانان کرواسی است. نقش و جایگاه سیاسی و اجتماعی مسلمانان کرواسی در سالهای اخیر پیشرفت محسوسی داشته و با توجه به شناسایی اسلام در قانون اساسی کرواسی؛ این دانشنامه نقش مهمی را در حیات سیاسی و اجتماعی ایفا خواهد کرد.
فرهنگ دانشنامه نویسی با هدف شناسایی، معرفی و ثبت تاریخی صورت می گیرد. این فرهنگ نقش مهمی در ثبت خاطره تاریخی دارد و مردم ، قوم و فرهنگهایی که خاطره تاریخی و جمعی ندارند، در گردونه تاریخ محو می شوند. در یکصد سال اخیر جامعه مسلمانان کرواسی با شرایط تاریخی متفاوتی روبرو بوده است.
کرواسی در منطقه یوگسلاوی برای مسلمانان بوسنی و هرزگوین ، مقدونیه و سایر مناطق به عنوان دروازه ورود به کشورهای غربی محسوب می شود.
مهاجرت در منطقه بالکان مسیرهای متفاوتی داشت و بخشی بزرگی از مسلمانان کرواسی شامل بوشنیاکها و مسلمانان آلبانی تبار است که طی قرن گذشته در جامعه کرواسی ماندگار و سهمی در تایخ و فرهنگ این کشور ایفا کرده اند. دوران پر تلاطم جنگ جهانی دوم یکی از دوره های مهم تاریخی است که با سرنوشت مسلمانان ساکن کرواسی ارتباط مستقیمی دارد و اثرات و نتایج خود را بر زندگی مسلمانان در دوره کمونیستی نشان داد.
بعد از فروپاشی یوگسلاوی، فضای کرواسی به تدریج تغییر و شرایط برای همزیستی بین اقوام در این کشور بهتر شده است.