پخش زنده
امروز: -
با وجود تنش فزاینده در روابط میان ایران و آمریکا، دو شهروند ایرانی و آمریکایی آزاد شدند.
با وجود تنش فزاینده در روابط میان ایران و آمریکا، ظاهرا با میانجیگری سوئیس، دو شهروند ایرانی و آمریکایی آزاد شدند.
در این مباله ژیو وانگ شهروند آمریکایی چینی الاصل که به جرم جاسوسی در ایران زندانی بود با مسعود سلیمانی پژوهشگر ایرانی که در خصوص سلول های بنیادین و بیماری های خونی تحقیق می کرد و به اتهام نقض تحریم های تجاری علیه ایران در آمریکا زندانی بود مبادله و آزاد شد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران با انتشار پیامی توئیتری از این تبادل خبر داد.
پس از این خبر گزارشهایی درباره سفر قریب الوقوع رئیس جمهور ایران به ژاپن - به دعوت مقامات این کشور - منتشر شد.
این تحولات گمانهها درباره امکان گشایش در مذاگرات بین ایران و آمریکا را تقویت کرد و حتی سبب شد این ادعا مطرح شود که تشدید تحریمها و وقوع اعتراضات در ایران (به دلیل افزایش بهاء بنزین) و کشورهای متحد - لبنان و عراق - فشارها را بر تهران به اوج رسانده در نتیجه ایران مجبور شده پشت میز مذاکره بنشیند.
این در حالی است اگر گشایش در گفتگوهای ایران و آمریکا صحت داشته باشد؛ از این گشایش نه تنها فقط تهران سود نمیبرد بلکه ترامپ و دولتش به صورت مضاعف سود میبرند.
هر چند فشارهای تحریمی و اعتراضات در ایران، لبنان و عراق بر تضعیف موضع دیپلماتیک ایران تا حدی تاثیر داشته ولی نباید از این واقعیت غفلت کرد که دیپلماسی آمریکا در زمینه ایران هم نه تنها شرایط چندان مناسبی ندارد، بلکه ممکن است به پاشنه آشیل دولت ترامپ آنهم در شرایط حساس کنونی - همزمان با رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و برافراشته شدن شمشیر داموکلس استیضاح بر سر او - تبدیل شود.
گاردین روز شنبه هشدار داد ایران ممکن است به شیوه های فاجعه بار به فشارها واکنش نشان دهد.
جان رود، مقام ارشد پنتاگون هم هفته گذشته درباره از سرگیری دوباره خصومت ها بین دو طرف هشدار داد.
این مقام ارشد پنتاگونه پس از آن هشدار داد که در آمریکا زنگ خطر به صدا درآمد و مقامات آمریکایی ادعا کردند ایران بطور مخفیانه موشک های بالستیک کوتاه برد را در عراق مستقر کرده که برد آنها به اسرائیل و پایگاه های آمریکا در عربستان سعودی و بحرین می رسد.
هر چند حوثیها مسئولیت حمله به تاسیسات نفتی عربستان را بر عهده گرفته اند و تهران نیز هر گونه ایفاء نقش در این حمله را تگذایب کرده، اما گفته میشود با افزایش تنش بین ایران و آمریکا، کاخ سفید بشدت نگران تکرار چنین حملهای یا حملات مشابه است.
گاردین در پایگاه اینترنتی خود حتی به بی نتیجه بودن سیاست فشار حداکثری آمریکا اشاره کرد و نوشت: "سیاست اعمال فشار حداکثری آمریکا علیه ایران از طریق تحریم ها سال گذشته با خروج ترامپ از توافق هسته ای آغاز شد. ترامپ نگران موشکهای بالستیک بود و می گفت رفتار ایران باید تغییر کند. اما یک سال بعد از این ماجرا، ایران هنوز به رفتارهایش ادامه می دهد و این امر نشان می دهد که این سیاست حداقل در حیطه نظامی موثر نیست و رویارویی جدیدی را تسریع می کند."
بر اساس این گزارش "مشکلات داخلی در ایران بدون شک متاثر از تحریم های آمریکا است. اما این ایده که با افزایش بیشتر فشارهای خارجی رژیم ایران به خواسته های آمریکا و اسرائیل تن می دهد یا اینکه این امر موجب سقوط رژیم می شود، ایده ای خیالی است."
گاردین در پایان حتی هشدار داد: "اگر ایران بیش از حد تحت فشار قرار بگیرد و بقای رژیم زیر سوال برود، اگر اختلافات قومی و منطقه ای بروز کند و اگر بنیادگرایان، سپاه و قوه قضائیه کنترل سیاست را به دست بگیرند ممکن است واکنش ایران به شیوه ای باشد که بسیار فاجعه بار خواهد بود. اگر ترامپ یا نتانیاهو یا هر دو آنها که با رسوایی فساد و پایان زندگی سیاسی شان مواجه هستند بخواهند برای اینکه به عنوان یک ناجی ملی شناخته شوند بخواهند ماجرایی را به راه بیاندازند ممکن است جنگ سوم در خلیج فارس به وقوع بپیوندد."
روزنامه اینترنتی رای الیوم دیروز گزارش داد: "در صورتی که آمریکا به اقدام نظامی علیه ایران دست بزند، خسارت هایی که به واشنگتن و متحدان منطقه ای آن وارد خواهد شد خیلی بیشتر از خسارت هایی است که ایران متحمل می شود.
دو تن از وزیران دفاع پیشین آمریکا هم دیروز اعلام کردند: "به خاطر تهدید بالقوه ای که آنها (ایرانی ها) برای خاورمیانه و در سطح کلی، برای جهان دارند، سران آمریکا باید به میز مذاکره با ایران بازگردند."
پایگاه اینترنتی میلیتری تایمز در گزارشی نوشت: لئون پانتا، که در دوره ریاست باراک اوباما، وزیر دفاع بود گفت: ”خلاصه کلام این است که آنها خطرناک هستند. ما باید تلاش کنیم آنها را به میز مذاکره بکشانیم. فکر نمی کنم کاری که الان انجام می دهیم، برای (کشاندن آنها پای میز مذاکره) چندان مؤثر باشد.“
پانتا و جیم ماتیس، وزیر دفاع پیشین، که تقریباً یک سال پیش در آستانه بازنشستگی خود توسط رئیس جمهور ترامپ برکنار شد، این اظهارات را شنبه در نشست سالانه موسوم به ”مجمع دفاع ملی ریگان“ در سیمی ولی، کالیفرنیا بیان کردند.
نیویورک تایمز پنج شنبه گذشته به نقل از مقامات دستگاه اطلاعاتی و ارتش آمریکا با اشاره به اقدام ایران به برای ساخت زرادخانه مخفیانه موشک های بالستیک کوتاه برد در عراق، افزود: "این اقدام بخشی از تلاش های روزافرون برای تهدید منطقه و اعمال قدرت بر آن است." به گزارش پایگاه اینترنتی این روزنامه: "اطلاعات جاسوسی جدید درباره ذخیره موشک های ایران در عراق نشان می دهد تلاش های دولت ترامپ برای بازداشتن تهران از طریق افزایش حضور نظامی آمریکا درخاورمیانه تا حد زیادی شکست خورده است."
انتشار خبرهایی از این دست یا صحت ندارد و تنها اهدافی تبلیغاتی دارد و یا اینکه واقعا باور مقامات آمریکایی است. در صورتی گه گمانه دوم صحیح باشد و آمریکا واقعا نگران تهدیدات از جانب ایران باشد کاخ سفید بیش از تهران به نشستن پای میز مذاکره نیاز دارد.
-----------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی