به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از الاخبار، روابط مغرب و امارات عربی متحده شاهد بحرانی بی سابقه است. این درحالیست که طرفین بر حفظ مودّت تاکید دارند. اخبار پی در پی حکایت از این دارد که اوضاع بر وفق مراد نیست و بحران در روابط دو کشور به مرحله حساسی رسیده است.
رباط و ابوظبی تلاش دارند این بحران را انکار کنند. پایگاههای اینترنتی مغرب اینتلیجنس و الزنقه ۲۰ که به حکومت مغرب نزدیک هستند، از تصمیم هفته پیش این کشور برای فراخوانی محمد آیت سفیر خود از امارات خبر داده اند. وی به مدت بیش از ۹ سال در این سمت خدمت میکرد. کنسولهای مغرب در دبی و ابوظبی نیز فرخوانده شده اند. تحریم قطر و ائتلاف عربی در یمن، موضوع درگیریهای داخلی در لیبی، بحران سفرا و موضوع بهار عربی، از جمله عوامل شکاف در روابط دو کشور به شمار میآیند.
مدیریت بحران در روابط مغرب با امارات بر عهده ناصر بوریطه وزیر امور خارجه مغرب است. وی در کنفرانسی خبری، در اظهاراتی بی سابقه گفت هماهنگی باکشورهای خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی و امارات عربی متحده و حفظ روابط با آنها باید براساس تمایل طرفین و متعادل باشد، در غیر این صورت باید به دنبال جایگزین بود. رباط تلاش کرده است این بحران را مهار کند و به همین علت، تقریباً پس از یک سال، سفیر خود را به ابوظبی بازگرداند.
بوریطه همچنین نامهای دوستانه از محمد ششم شاه مغرب به تعدادی از کشورهای خلیجی و از جمله امارات فرستاد هر چند این اقدام نتوانست موجب فرونشاندن شعله بحران میان این دو کشور شود. امارات پس از گذشت شش سال هنوز سفیری به رباط اعزام نکرده است. با وجود اخباری که تایید کننده وجود چنین بحرانی است، به گفته منابع اماراتی، محمد ششم شاه مغرب ماه گذشته دیداری غیر رسمی با محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی در محل اقامت وی در رباط داشته است. محمد بن زاید پس از شرکت در کنفرانس برلین در خصوص اوضاع لیبی، به مغرب رفته بود.
این روزنامه در بخش دیگری نوشت: اختلافات مغرب با ائتلاف عربی در یمن از زمانی تشدید شد که مغرب از راه حل سیاسی جمال بن عمر فرستاده وقت سازمان ملل متحد در امور یمن استقبال کرد و این درحالی بود که امارات و متحدانش این طرح را رد کردند. ناصر بوریطه وزیر امور خارجه مغرب ژانویه سال ۲۰۱۹ برای نخستین بار مواضع خود را درخصوص ائتلاف عربی ضد یمن اعلام کرد. وی آن زمان به شبکه خبری الجزیره گفته بود: مغرب با توجه به اوضاع میدانی، نقض حقوق بشر، تحولات سیاسی و انسانی و با توجه به مقدمات مربوط به جلسات، حضور خود را در ائتلاف تحت رهبری سعودی در یمن مورد تجدید نظر قرار میدهد.
بوریطه همچنین اعلام کرد کشورش در رزمایش موسوم به موج سرخ که کشورهای ائتلاف از جمله امارات خواستار برگزاری آن بودند، مشارکت نخواهد کرد و در نشستهای وزارتی مربوط به آن نیز حضور نخواهد یافت. البته مغرب از دولت قانونی یمن و طرح کشورهای خلیج فارس برای حل بحران یمن حمایت میکند.
افزون بر موضوع یمن، موضوع مداخله گسترده امارات در لیبی نیز از عوامل اختلاف مغرب و امارات است. مغرب میزبان رایزنیهای طرفهای لیبیایی در صخیرات بود که به توافق بر سر تشکیل دولت در لیبی به رهبری فایز السراج براساس قطعنامه سازمان ملل متحد منجر شد. این درحالیست که امارات ترجیح داد از نیروهای ژنرال خلیفه حفتر پشتیبانی کند.