پخش زنده
امروز: -
اگر چنانچه عدد ملّت مسلمان زیاد باشد، زمینه و امکان برای رشد و تعالی در آنها وجود دارد.
رهبر انقلاب اسلامی در فروردین ۹۸ خطاب به جمعی از زوجهای جوان: «اگر چنانچه عدد ملّت مسلمان زیاد باشد، زمینه و امکان برای رشد و تعالی در آنها وجود دارد؛ یعنی وقتی که عدّه زیاد است، افراد صالح در آن قهراً زیادترند... جمعیّت کم، مقهور (شکست خورده) واقع بشود.»
در سال های اخیر با توجه به فراز و نشیب هایی که در تحولات جمعیتی کشور پدید آمده، رویکردهایی خاصی را در پی داشته است و بعضا در مقاطعی نیز مورد غفلت واقع شده که برآیند آن نشان دهنده تحولات اخیر در کاهش میزان باروری و زاد و ولد است.
مبحث جمعیت، جزو اساسی ترین مباحث مدیریت هر کشور و نظام برنامه ریزی شمرده می شود. به همین خاطر، حفظ تعادل و پویایی ساختار جمعیت، همواره مورد توجه حکومت ها و دولت ها در اعصار گوناگون بوده و هست.
دولت ها با توجه به روند توسعه ای خود، سیاست های جمعیتی مختلفی را در برابر رشد و یا کاهش جمعیت در پیش می گیرند. از جمله این سیاست ها می توان به سیاست جمعیت مستقیم مانند تشویق ولادت، سیاست غیرمستقیم سریع مانند مهاجرپذیری، سیاست ضمنی مانند تنظیم خانواده،سیاست مداخله ای مانند تغییر سن ازدواج یا سیاست تک فرزندی و همچنین سیاست داخلی و جهانی اشاره کرد.
افزايش غير قابل انتظار جمعيت كشور طي سالهاي 1355 لغايت 1365 كه آگاهي از روند تغييرات جمعيت پس از سال 1355 را مورد تأكيد قرار ميداد و نيز وجود جابهجاييهاي عمده جمعيت، ناشي از جنگ تحميلي كه چارچوبهاي آماري حاصل از سرشماري عمومي نفوس و مسكن سال 1365 را دستخوش دگرگونيهاي بزرگ و غيرقابل اغماض كرده بود.
بعدها شعارهای کاهش جمعیت و فرزند کمتر زندگی بهتر به جایی رسید که در بین مردم تبدیل به یک فرهنگ افراطی از جمله تک فرزندی شد.
تا جایی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات مختلف فرمودند "بعضی از مسئولینِ ما در گوشهوکنار کشور به نسخهی بیگانگان اعتماد بیشتری دارند تا به نسخهی داخلی! و این هم خطای بزرگی است. شما ملاحظه کنید همین سیاست جمعیّتی غربیها که «فرزند کمتر، زندگی بهتر»، سیاست اروپایی است، سیاست غربی است؛ خودشان هم عمل کردند و امروز دچار مشکلند؛
ایشان متذکر شدند: بدانیم نسخههای غربی برای ما قابل اعتماد نیستند. من نمیگویم بکلّی رد کنیم؛ نه، بسنجیم. تسلیمِ بیبروبرگردِ نسخههای غربی نمیشود شد؛ نه در زمینهی اقتصاد، نه در زمینههای دیگر مثل مسئلهی جمعیّت.
سیاستهای جمعیّتی کشور -آنهایی که دنبال میکردیم- سیاستهای غلطی بود. قبلاً این را من گفتهام؛ البتّه اوّلش درست بود؛ شروع درست بود، [ولی] ادامهاش درست نبود و غلط بود و ما غفلت کردیم در این زمینه؛ باید جبران بکنیم.۱۳۹۷/۰۳/۰۲
اهمیت این موضوع آنقدر هست که رهبر انقلاب بارها و در دیدارهای مختلف با اقشار مختلف ابعاد گسترده آن را بیان فرمودند از آن جمله بیانات در دیدار مسئولان نظام
و البتّه امروز در کشور ما مردم گوش میکنند، حرفی ندارند؛ آن کسانی که این حرف به آنها میرسد، حرفی ندارند و گوش میکنند منتها مسئولینی که بایستی عملاً دنبال کنند و زمینهها را فراهم کنند، آن کار لازم را انجام نمیدهند.
به هر حال افزایش فرزند باید به صورت یک فرهنگ دربیاید.
حضرت آیت الله خامنه ای با آسیب شناسی این موضوع می فرمایند: "شما ببینید، در بعضی از کشورهای غربی ــ مثلاً در آمریکا ــ خانوادهای پانزده تا بچّه دارند، بیست تا بچّه دارند و از این قبیل، تشویق [هم] میشوند و هیچ کس مذمّتشان نمیکند. امّا نوبت به کشور ما که میرسد، این طرف قضیّه تشویق میشود، [یعنی] کمفرزندی و مانند اینها. بنابراین این هم یک نکته است که انشاءاللّه باید مورد توجّه باشد.۱۳۹۸/۰۵/ ۱۳
مسئلهی جمعیّت را جدّی بگیرید؛ جمعیّت جوان كشور دارد كاهش پیدا میكند. یك جایی خواهیم رسید كه دیگر قابل علاج نیست.۱۳۹۲/۰۹/۱۹