ایران هوک را هم ناک اوت کرد
استعفای برایان هوک بیانگر شکست کارزار فشار حداکثری آمریکا علیه ایران و فرار به جلو ترامپ است.
برایان هوک مسئول پیگیری سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ در وزارت خارجه آمریکا به روزنامه نیویورک تایمز گفته است قصد دارد از سمت خود استعفا دهد.
هوک در دوره تصدی سمت خود بارها با دوره گردی به کشورهای مختلف تلاش کرد این کشورها را با کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران همسو کند.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا این خبر را تأیید کرده است و گفته میشود قرار است الیوت آبرامز که بیش از این مسئول پرونده ونزوئلا بوده جایگزین هوک شود.
واقعیت اینجاست که او در انجام وظایف خود توفیقاتی نیز داشت و بسیاری از کشورها با وجود غیرقانونی بودن تحریم های یک جانبه آمریکا، همکاری های اقتصادی خود با ایران را به شدت کاهش داده بودند.
در این خصوص میتوان به کاهش واردات نفت از ایران از سوی خریداران شرقی و اروپایی همچون کره جنوبی و حتی بلوکه شدن حدود 8 میلیارد دلار از درآمدهای ناشی از صادرات نفت در بانک های این کشور اشاره کرد.
در واقع برایان هوک هر آنچه در توان داشت برای پیشبرد کارزار حداکثری ترامپ علیه ایران بکار برد و به جرات میتوان گفت بسیاری از تحریم های آمریکا علیه برخی شخصیت ها و نهادهای کشور بیشتر جنبه سمبلیک داشت چرا که در عمل دیگر چیزی نمانده بود که آمریکا بخواهد ان را تحریم کند.
در چنین شرایطی استعفای هوک و جایگزینی آبرامز بیش از اینکه بیانگر تشدید فشارهای آمریکا علیه ایران باشد بیانگر شکست کارزار حداکثری ترامپ و انداختن مسئولیت این شکست به گردن هوک است.
نکته اینجاست که در توصیف آبرامز از او به عنوان فردی تندرو و افراطی و نزدیک به رژیم صهیونیستی سخن گفته و اینگونه القا میشود که با آمدن او انتظار است علاوه بر پیگیری کارزار حداکثری، ازاو ظرفیتهای دیگر همچون خرابکاری در داخل ایران و حتی برخی اقدامات نظامی محدود علیه تهران را پیگیری نماید.
همانطور که گفته شد تمام این فضا سازی ها در حالی است که این اقدامات در طول حدود 4 سال گذشته علیه ایران ادامه داشته و هیچگونه موفقیت در برنداشته است.
بنابراین به نظر میرسد تاکید بر توانمندی های آبرامز ترفندی برای انداختن مسئولیت شکست کارزار فشار حداکثری ترامپ علیه ایران به گردن برایان هوک است.
اشاره به این نکته ضروری است که آبرامز هم در خصوص پرونده ونزوئلا با وجود تلاش برای کودتا علیه مادورو رئیس جمهور این کشور و حتی ترور او توفیقی نداشته است.
نکته مهمتر اینجاست که دولت های آمریکا در طول 4 دهه گذشته با تاکتیکهای مختلف همان کارزار فشار حداکثری علیه ایران را دنبال کرده اند. به عنوان مثال در دوره اوباما او بود که تحریم های هوشمند علیه ایران را اعمال کرد اما با این حال هیچکدام از این دولتها نتوانستند ایران را به تسلیم شدن وادار نمایند.
بنابراین میتوان گفت دولت های مختلف آمریکا در طول 4 دهه گذشته یک اشتباه مشترک را در خصوص ایران مرتکب شده اند و آن اشتباه این بوده که ایران و توانمندی های آن را دستکم گرفته اند و در معادله ضد ایرانی خود هیچگاه به یک سوی این معادله دو طرفه توجه نکردهاند.
به همین علت دولت های آمریکایی يکی پس از دیگری می آیند و می روند اما ایران با وجود سیاست های ضد ایرانی آمریکا هر بار قوی تر از گذشته می شود.
--------------------------------------------------------------------
رضا محمد مراد