اذعان قانونگذاران آمریکایی به تحریمهای بهداشتی و پزشکی ایران
پیش از این بارها کاخ سفید ادعا کرده بود که تحریمهای آمریکا علیه ایران شامل اقلام بهداشتی و پزشکی نمیشود.
قانونگذاران آمریکایی بر صحت تحریم های دولت ترامپ بر ضد جمهوری اسلامی ایران در زمینه ملزومات بهداشتی و پزشکی در سالهای گذشته - که نقض فاحش حقوق بشر قلمداد میگردد - اذعان کردند.
پایگاه اینترنتی نشریه فارن پالسی امروز در گزارشی نوشت: "قانون گذاران دموکرات آمریکا در کنگره ضمن مقاومت در برابر برنامه دولت ترامپ برای ارائه تحریم های جدید علیه ایران و سایر کشورهای رقیب آمریکا از رئیس جمهور کنونی خواستند از خود انعطاف و نرمی نشان دهد و اجازه دهد کمک های مربوط به مقابله با ویروس کرونا به این کشورها ارسال شود."
پیش از این بارها مقامات جمهوری اسلامی ایران تصریح کرده بودند تحریمهای دولت ترامپ نقض فاحش حقوق بشر میباشد زیرا حتی شامل ملزومات بهداشتی و پزشکی هم میشود؛ اما کاخ سفید در مقابل ادعا میکرد که این تحریمها شامل اقلام بهداشتی و پزشکی نمیشود و حتی در اقدامی نمایشی ساز و کاری را طراحی کردند که بر اساس آن از طریق سوئیس نیازهای بهداشتی و پزشکی ایران تامین گردد. اما این هفته قانونگذاران آمریکایی به مطالبی اشاره کردند که تلویحا ادعا دولت ترامپ را تکذیب میکند.
خسوس گارسیا عضو مجلس نمایندگان آمریکا و الیزابت وارن سناتور آمریکایی به همراه 73 عضو مجلس نمایندگان و سنا در نامه ای به استیو منوچین وزیر خزانه داری و مایک پمپئو وزیر امور خارجه، از دولت ترامپ خواستند مجوزی موقت را در سطح جهان صادر کند که اجازه می دهد کیت های آزمایش، دستگاه های تنفس مصنوعی و سایر تجهیزات محافظت شخصی که برای مقابله با همه گیری کرونا ضروری است در اختیار کشورها قرار گیرد.
در این نامه همچنین آمده است «همه گیری کرونا نشان داد که کاربرد گسترده تحریم های ما چگونه به سیستم های بهداشت عمومی ضربه می زند. اعمال مجازات اقتصادی گسترده باعث محدود شدن تجارت تجهیزات و ابزارهایی می شود که برای مقابله با ویروس کرونا ضروری است و از این طریق به مردم عادی لطمه می زند. سد کردن جریان منابع پزشکی لازم برای مقابله با این ویروس یا کند کردن این روند نه کمکی به واکنش موثر به کرونا در سطح جهان می کند و نه امنیت ملی ما را تامین می نماید.»
دولت ترامپ در حالی از طریق تحریمهای غیرانسانی، دسترسی به اقلام بهداشتی و پزشکی مقابله با کرونا را برای برخی کشورها - از جمله جمهوری اسلامی ایران - محدود کرده است که این ویروس به دلیل سرعت اشاعه در - نزدیک به - یک سال گذشته جهان و و بیشتر از همه دولت آمریکا را با بحرانی بیسابقه روبرو کرده است. بنابراین اشتباه نیست که گفته شود دولت ترامپ نقش بسزایی در شیوع کرونا در جهان و حتی آمریکا داشته است.
دولت ترامپ در هماهنگی با رژیم صهیونیستی مجموعه از تحریم های جدید علیه ایران و نیز برخی اقدامات دیگر را طراحی کرده است از قبیل شناسایی گروه حوثی های مورد حمایت ایران در یمن به عنوان گروهی تروریستی.
به گزارش نشریه فارن پالسی "دولت آینده بایدن احتمالا استثنائاتی را در نظر خواهد گرفت که جریان کمک های بخش ویروس کرونا را در سراسر جهان تسهیل می کند ولی چند ماه آینده در این زمینه اهمیتی حیاتی دارد. همه گیری کرونا در سطح جهان در حال گسترش یافتن است و دولت ترامپ تلاش می کند از هفته های نهایی حضور خود استفاده کند تا دولت بعدی را در زمینه جنگ مالی و اقتصادی در محدودیت قرار دهد."
بایدن از ترامپ خواسته است مجوزهایی را فراهم کند که اجازه می دهد تولیدات شرکت های داروسازی و سازنده تجهیزات پزشکی در دسترس ایران قرار گیرد و کانال های خاصی ایجاد شود که بانک ها و شرکت های خدماتی بتوانند دسترسی ایرانی ها را به تجهیزات پزشکی مورد نیاز فراهم کنند. بایدن در ماه آوریل در مطلبی نوشت «اینکه دولت ترامپ از توافق هسته ای ایران بیرون آمد و به سمت راهبرد فشار حداکثری حرکت کرد به اندازه کافی بد است، راهبردی که نتایج منفی به همراه داشته است و ایران را ترغیب کرده است خشن تر شود و برنامه هسته ای خود را شروع کند. اینکه در یک شرایط بحران در بهداشت جهانی به شکلی ظالمانه مانع از دسترسی به کمک های انساندوستانه مورد نیاز شد به هیچ وجه توجیهی ندارد.»
با این حال باید صبر کرد و دید آیا وعدههای بایدن در زمینه ایران جدی است یا او نیز همان سیاستهای کوتهبینانه دولتهای پیشین آمریکا را دنبال میکند.
--------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی