پخش زنده
امروز: -
تا خروج ترامپ از کاخ سفید ده روز باقی مانده، اما اوضاع سیاسی در آمریکا پس از حمله حامیان ترامپ به کنگره همچنان ملتهب و نگران کننده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سه گمانه میتواند اتفاقات چند روز آینده در آمریکا را به تصویر بکشد:
*گمانه اول؛ عزل ترامپ:
یکی از گمانهها در میان سیاسیون و بخشی از بدنه مردم آمریکا عزل ترامپ از ریاست جمهوری است. این گمانه با توجه به محدویت زمان بیشتر، کارکرد عملیات روانی دارد و مبتنی بر الگوها و شیوههای انگاره سازی رسانهای و ژورنالیستی است.
هر چند که بدرفتاری ها، خروج از قانون و رفتارهای خارج از آداب و نزاکت سیاسی ترامپ بر حامیان جمهوریخواه او نیز پوشیده نمانده، اما دموکراتها در ده روز باقی مانده با این عملیات روانی خود، چند هدف را دنبال میکنند که یکی از آنها به رخ کشیدن، برجسته کردن و تکرار تخلفات ترامپ با هدف تزلزل جایگاه و مشروعیت ترامپ و رقیب دیرینه سیاسی خود یعنی جمهوریخواهان است.
دمکراتها در صدد هستند با بهره مندی از دو عنصر بر جسته سازی و تکرار تخلفات ترامپ در نزد افکار عمومی بیشترین آسیب را به وی و حزب رقیبشان وارد آورند، تا اولاً از این طریق هرگونه اقدام و مانور احتمالی ترامپ در خصوص ماجراجویی و جنگ در غرب آسیا را سلب نمایند و هم با به چالش کشیدن شخصیت ترامپ، میزان نقش و نفوذ او و جریان ترامپیسم را در آینده تاریخ سیاسی آمریکا تضعیف و کم اثر نموده و با این اقدام، چهره شکسته و آسیب دیده بین المللی آمریکا را نیز ترمیم کنند.
هرچند بخشی از بدنه جمهوریخواهان از رفتارهای ترامپ برائت جسته اند، با این حال، ساز و کار عزل ترامپ از طریق استیضاح درکنگره و همچنین عمل به متمم قانون اساسی آمریکا مصوب ۱۹۶۷ وجود دارد و با استناد به همین مواد قانونی است که دموکراتها درصددند با تنظیم کیفرخواست و با اتهام شورش علیه امنیت، او را از کاخ سفید اخراج کنند. اما امکان این فرآیند در مدت ده روز میسر نیست، زیرا برای عزل وی نیاز به دو سوم آرای مجلس سناست؛ این در حالی است که سنا تا ۲۰ ژانویه تعطیل است، مضاف بر این، موافقت دو سوم اعضای سنا بنا به منافع و مصالح حزبی کار بسیار دشواری است و از طرفی اعمال ماده قانونی متمم ۲۵ قانون اساسی مستلزم نظر و اقدام مایک پنس معاون ترامپ با رای و موافقت اکثریت اعضای کابینه است که احتمال این اقدام بسیار ناچیز و ضعیف است.
اما اگر پنس به همراه اکثریت اعضای دولت از هر دو مجلس نمایندگان و سنا چنین درخواستی داشته باشند، ترامپ از ادامه ریاست جمهوری سلب صلاحیت میشود و چنانچه مخالفت بورزد، میتواند با در خواست کتبی از کنگره و بدون پروسه رای گیری در کنگره در قدرت خود ابقا شود. ولی اگر معاون وی برای بار دوم اقدام خود را تکرار کند، این بار ساز و کار قانونی برای عزل ترامپ، دو سوم رای کنگره شامل مجلس نمایندگان و سنا را میطلبد و حتی در صورت تمایل و رای مثبت کنگره، تحقق این فرآیند در مدت ده روز به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
پس شعار و سناریوی دمکراتها در عزل و بر کناری ترامپ صرفاً اقدام و تاثیرعملیات روانی دارد؛ چون دمکراتها هم به محدودیت زمان و هم به پیچیدگیهای تنازع در کنگره کاملاً واقف هستند.
*گمانه دوم، ماجرا جویی جنگی ترامپ:
بخش اول و کم هزینه سناریوی ماجراجویانه ترامپ در نزاع با دمکراتها، تحریک و تحریص طرفداران خود بود. کشاندن حامیانش به خیابانها و حمله و تسخیرکنگره اولین تیرِ ترکش ترامپ به بدنه نیم لنگ دمکراسی سازی و دمکراسی خواهی درآمریکابود. اما این حربه ترامپ با این که به جایگاه بین المللی این کشور آسیب جدی زد، اما اهداف او را در بقای خود تامین نکرد. ولی سناریوی دوم و آخرین آن میتواند ماجراجویی در خارج از مرزهای آمریکا از جمله درخاورمیانه و درکشورهای همسو با سیاستهای ایران در منطقه و خلیج فارس باشد.
ترامپ در لبنان، سوریه، عراق، فلسطین و یمن کارت جدیدی در مدت زمان باقی مانده برای رو کردن ندارد و فقط کور سویی به سمت ایران دوخته است. غافل از اینکه شاخ اقتدار این جنایتکار تاریخ و ضدحقوق بشر، قبل از هر اقدامی با راهبردهای هوشمند و قدرتمندانه جمهوری اسلامی ایران شکسته شده است.
بی دلیل نیست که نانسی پلوسی رئیس دمکرات مجلس نمایندگان آمریکا از پنتاگون و تمام فرماندهان نیروهای مسلح این کشور و به ویژه از رئیس ستاد مشترک آمریکا، مارک میلی خواسته است درصورت صدور فرمان جنگ، از دستورات ترامپ سرپیچی کنند.
*گمانه سوم: دفن ابدی ترامپ در تاریخ:
با این وصف، گمانه سوم یعنی دفن سیاسی و ابدی ترامپ در تاریخ آمریکا و جهان قویتر از آخرین دست و پا زدنهای اوست. ضمن اینکه این اقدام و عملیات روانی دموکراتها، نباید سابقه کینه و دشمنی آنها با ملت ایران را از حافظهها پاک نماید و نباید دستاویزی برای سوءاستفاده برخی جریانهای سیاسی داخلی کشورمان به منظور خرید فرصتهای جدید برای آمریکای بایدن باشد.
نویسنده: دکتر حسین حاجی تحلیلگر ارشد سیاست بین الملل