پخش زنده
امروز: -
ماهی یکی از غذاهای سالم و پر از مواد مغذی و مهم مانند پروتئین، ویتامین D، منبعی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است که برای سلامت بدن و مغز بسیار اهمیت دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان غربی، اسیدهای چرب امگا۳ برای رشد و نمو ضروری است. نوعی از آن به نام داکوزاگزائوئیک اسید (DHA) برای رشد مغز و چشم اهمیت دارد. به همین علت، اغلب توصیه میشود که زنان باردار و شیرده اسیدهای چرب امگا۳ را در برنامه غذایی هفتگی خود بگنجانند.
بااینحال، برخی از ماهیها جیوۀ زیادی دارد که با مشکلات مربوط به رشد مغز مرتبط است. بنابراین، زنان باردار باید ماهیهای کمجیوه، مانند قزلآلا و ساردین، مصرف کنند و توجه داشته باشند که این میزان نباید بیش از ۳۴۰ گرم در هفته باشد. همچنین، باید از مصرف ماهیهای خام و نپخته بپرهیزند؛ زیرا ممکن است حاوی میکروارگانیسمهایی باشد که ممکن است به جنین آسیب بزند.
چراماهی بوی زهم می دهد؟
برخی ماهیها بوی زُهم میدهند و از سبد غذایی خانوار حذف میشود اما باید بدانید ماهیهایی که بوی زهم میدهد اغلب پرچرب بوده و غنی از اسیدهای چرب امگا۳ است؛ این ماهیها با توجه به نوع تغذیه و وجود اسیدآمینهای به نام «بیوژن» (عامل ایجاد بوی ماهی) و بهدلیل چربی غیراشباع بالا در گوشتشان بوی آب دریا، خزه یا جلبکها را در خود نگه می دارند و این همان عاملی است که موجب بوی زهم ماهی میشود. پس اگر به فروشگاه شیلات رفتید و انواعی از ماهیهای بدبوی جنوب یا اقیانوسیه به شما معرفی شد، بدانید سرشار از امگا۳، یُد، سدیم و ویتامین D است، درمقایسه با سایرگوشت ها،گوشت آبزیان بافت پیوندی تردتری دارد و راحتتر هضم میشود و مصرف آن برای سالمندانی که مشکلات گوارشی دارند، بهشدت توصیه میشود.اگر تمایل به خرید ماهی شمال دارید، انواع پرچرب آن افزون بر امگا۳، سرشار از کلسیم و فسفر است، بهخصوص انواع ماهیهای ریز مثل؛ «کیلکا» و «ساردین» که بههمراه پوست و استخوان مصرف میشود، در دوران یائسگی و بلوغ که نیاز بدن به جذب کلسیم بیشتر میشود، مفید است.
پژوهشگران دانشگاه «هاروارد» دریافتهاند سطح «جیوه» و دیگرسموم شیمیایی در گوشت ماهیهای ریزجثه پایینتر از ماهیهای بزرگ جثه است بنابراین بچههای زیر ۱۲سال بهتر است هفتهای دو وعده از ماهیهای ریزجثه و میگو بهصورت پخته میل و از مصرف ماهیهای بزرگ و شکاری خودداری کنند.
نکاتی که در خرید ماهی باید به آن توجه کرد
لطفی دکترای شیلات دراین مورد گفت: برای خرید ماهی و تشخیص تازگی آن باید به نکاتی مانند درخشان بودن ظاهر ماهی و موجهای رنگارنگ در پولکهای ماهی توجه کرد که نشان میدهد ماهی به تازگی صید شده است و مشاهده لک روی شکم ماهی بهترین دلیل برای فاسد بودن آن است همچنین چشمهای ماهی باید درخشنده و برجسته باشد و در صورت چشم غیرشفاف و سفید میتوان گفت این ماده غذایی کهنه است.
در مورد نگهداری ماهی نیز باید بدانیم که منجمد کردن دوباره مواد غذایی به ویژه محصولات دریایی از نظر ارزش غذایی و بهداشتی درست نیست و با این کار احتمال بروز مسمومیت غذایی و آلودگی این مواد بسیار زیاد میشود و دیگر اینکه هرگز ماهی پختهشده را نباید در کنار غذای خام قرار داد چرا که موجب آلودگی آن میشود.
بهترین نوع طبخ ماهی کباب کردن است
خانم ربیع زاده که هم مزرعه پرورش ماهی قزل آلا دارد وهم ماهی کبابی مخصوص به مشتریان خود طبخ می کند، می گوید: بهترین نوع طبخ ماهی قزل آلا کباب کردن آن است و ما بعد از تمیز کردن ماهی آن را با ادویه مخصوص کباب میکنیم و ما هیچ وقت فلسهای ماهی را نمی گیریم چون فلس دارای روغن خاصی است و موقع کباب کردن طعم خاصی به ماهی می دهد.
میزان تولید آبزیان در آذربایجان غربی؛ بیش از ۱۶ هزارتن
محمدباقر قریشی در خصوص میزان تولیدات آبزیان در استان گفت: سال گذشته میزان تولید آبزیان ۱۵ هزار و ۴۲۵ تن بود که این میزان، امسال با توجه به شرایط مناسب منابع آبی به ۱۶ هزار تن رسید.
وی با بیان اینکه در آذربایجانغربی ۲۶۰ مزرعه پرورش ماهی سردآبی و ۸۰ مزرعه پرورش ماهیان گرمابی فعال است، افزود: در آذربایجانغربی انواع آبزیان از جمله شاهمیگو و آرتمیا، ماهیان گرمابی شامل انواع ماهی کپور، فیتوفاک، بیگهد و آمور و درماهیان سردآبی شامل قزلآلا و نیز زینتی پرورش داده میشود.
قریشی افزود: آذربایجانغربی جزو استانهای غیرساحلی برتر در تولید آبزیان است که بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر در بخش شیلات استان از جمله مراکز تکثیر و پرورش آبزیان، تعاونیهای صید و صیادی و بخش حمل و نقل به فعالیت مشغول هستند.
مدیر شیلات و آبزیان استان با اشاره به تولید سالانه بیش از ۵۰ میلیون قطعه بچه ماهی در مراکز تکثیر آذربایجانغربی اضافه کرد: هماکنون پنج مرکز تکثیر بچهماهی سردآبی و یک مرکز تکثیر بچهماهی گرمابی در استان فعال است و نیاز مزارع پرورش به بچهماهی را تأمین میکند.
وی از برنامه ریزی برای افزایش سرانه مصرف ماهی در استان خبر داد و گفت: هم اکنون سرانه مصرف ماهی در استان ۷.۲ کیلوگرم است در حالی که این سرانه در کشور بالای ۱۱ کیلوگرم است، تلاش داریم با برگزاری برنامههای آموزش پخت آبزیان، توزیع بروشور، دورههای ترویجی این سرانه را در استان افزایش دهیم.
وی با اشاره به تولید سالانه بیش از ۵۰ میلیون قطعه بچه ماهی در مراکز تکثیر آذربایجانغربی اضافه کرد: هماکنون پنج مرکز تکثیر بچهماهی سردآبی و یک مرکز تکثیر بچهماهی گرمابی در استان فعال است و نیاز مزارع پرورش به بچهماهی را تأمین میکند.
وی از برنامه ریزی برای افزایش سرانه مصرف ماهی در استان خبر داد و گفت: هم اکنون سرانه مصرف ماهی در استان ۷.۲ کیلوگرم است در حالی که این سرانه در کشور بالای ۱۱ کیلوگرم است، تلاش داریم با برگزاری برنامههای آموزش پخت آبزیان، توزیع بروشور، دورههای ترویجی این سرانه را در استان افزایش دهیم.
ربابه سیدی یکانی