پخش زنده
امروز: -
ولایت کابل افغانستان که بیش از ۳۵۰۰ سال قدمت دارد، این روزها نا امن و شاهد ترورهای هدفمند است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ در این روزها بارها خبر نا امنی و درگیری در ولایتهای مختلف افغانستان به گوش می رسد که کابل نیز از این قاعده مستثنی نیست.
در روز عید قربان به کاخ ریاست جمهوری افغانستان در کابل حمله خمپاره ای شد که پس از این حمله، وزارت کشور افغانستان اعلام کرد، چهار نفر از عوامل حمله به مراسم عید قربان در کاخ ریاست جمهوری کابل را بازداشت کرده است.
وزارت کشور افغانستان مدعی شد که این افراد همگی عضو گروه طالبان هستند اما طالبان این ادعا را رد کرد.
برای بررسی آخرین تحولات امنیتی کابل، ابتدا با موقعیت جغرافیایی و تاریخی این ولایت آشنا میشویم.
کابل؛ یکی ﺍﺯ قدیمیترین شهرهای جهان
ولایت کابُل افغانستان در مرکز این کشور قرار دارد و با ولایات لوگر، وردک، پروان و ننگرهار هممرز است.
این ولایت ۶ هزار و ۵۲۰ کیلومتر مربع مساحت و بیش از پنج میلیون و ۳۸۵ هزار نفر جمعیت دارد؛ مردم آن ترکیبی از مردم فارسی زبان شامل تاجیک و هزاره و پشتونها و سایر اقوام افغانستان مانند ترکمنها و ازبکها هستند.
مردم ولایت کابل غالباً دری زبان و سنی مذهب هستند؛ تعدادی از اهل تشیع و هندو و سیکها نیز در این ولایت بویژه در مرکز آن اقامت دارند. کشاورزی، دامداری، تجارت، خدمات و صنایع، اقتصاد این ولایت را تشکیل میدهد.
شهر کابل با بیش از ۳۵۰۰ سال قدمت، یکی از شهرهای کهن جهان بهشمار میرود. کابل به دلیل اینکه بر چهار راه تجارتی شرق و شمال و جنوب و غرب واقع شده، اهمیت تجارتی آن خیلی زیاد است.
در ادبیات پهلوی، نام این شهر «کابل» قید شده که نزدیک به تلفظ امروزی آن است. نام این شهر را «کابول»، «کاوول» و «کاول» نیز گفته اند.
بعضی مورخین یونان کابل را «کابورا» و «کارورا» نیز گفتهاند. در شاهنامه فردوسی نیز مکرر از کابل و کابلستان نام برده شدهاست.
این ولایت دارای معادن فراوانی از جمله مس، آهن، یاقوت، زغال سنگ و سنگهای تزئیناتی است.
معماری و شهرسازی کابل بسیار زیبا و دقیق است و یکی از شهرهائی است که با وجود آنکه قدیمی است، حساسیت زیادی در شهرسازی آن به کار رفتهاست.
در زمان قدیم اطراف شهر را حصار مستحکمی احاطه میکرد که بهوسیلهٔ هفت دروازه با خارج ارتباط داشت. تماشای این دیوار اهمیت تاریخی شهر را بهخوبی مینمایاند. امروزه محله شیرپور گرانترین محله کابل است که مقامات دولتی و فرماندهان مسلح در آن برای خود خانه ساختهاند.
از شکردره تا قره باغ
این ولایت ۱۵ ولسوالی به نامهای اِستالف، بگرامی، پَغمان، چهارآسیاب، خاک جبار، دهسبز، سُروبی، شکردره، فَرزه، قرهباغ، کابل، کَلَکان، گلدره، موسَهی و میربچهکوت دارد.
اِستالف: این ولسوالی در شمال غرب ولایت کابل واقع است و بیش از ۴۸ هزار نفر جمعیت دارد. بیشتر مردم استالف کشاورز هستند و از صنایع معروف آنان میتوان به چرمدوزی اشاره کرد. این ولسوالی دارای آب و هوایی مطبوع و محیطی زیبا است که مردم برای تفریح به این منطقه می روند.
بگرامی: این ولسوالی در مرکز ولایت کابل قرار دارد و جمعیت آن بیش از ۶۲ هزار نفر اعلام شده است. در این ولسوالی محلههای تاریخی زیادی وجود دارد که منار چکری، برج کافران، سرخ منار، قلعه جرنیل نمونههایی از آن هستند.
پَغمان: این ولسوالی در غرب ولایت کابل واقع است و بیش از ۱۴۱ هزار نفر جمعیت دارد.
این ولسوالی دارای دو درۀ تفریحی و مشهور به نامهای درۀ پغمان و درۀ پشهای است. بسیاری از مردم ولایت کابل برای تفریح به این ولسوالی سفر میکنند.
چهارآسیاب: این ولسوالی در جنوب غرب ولایت کابل واقع است و بیش از ۴۲ هزار نفر جمعیت دارد.
خاک جبار: یکی از ولسوالیهای جنوبی ولایت کابل است که بیش از ۱۶ هزار جمعیت دارد.
دهسبز: یکی از ولسوالیهای ولایت کابل که در شمال آن واقع است، ده سبز نام دارد. این ولسوالی بیش از ۶۲ هزار نفر جمعیت دارد که حدود ۷۰ درصد آن تاجیک و ۳۰ درصد مابقی پشتون هستند.
سُروبی: این ولسوالی در شرق ولایت کابل قرار دارد و جمعیت آن بیش از ۶۳ هزار نفر اعلام شده است. بیشتر ساکنان این ولسوالی را تاجیکان و پشتونها تشکیل میدهند.
شکردره: این ولسوالی در شمال غربی ولایت کابل قرار دارد و جمعیت آن بیش از ۹۴ هزار نفر اعلام شده است.
فَرزه: یکی از ولسوالیهای ولایت کابل است که در شمال غربی آن قرار دارد. جمعیت این ولسوالی بیش از ۲۴ هزار نفر اعلام شده است.
قرهباغ: این ولسوالی در شمال ولایت کابل واقع است و بیش از ۸۷ هزار نفر جمعیت دارد.
بیشتر ساکنان این ولسوالی را تاجیکها و پشتونها تشکیل میدهند.
کابل: یکی از ولسوالیهای ولایت کابل است که مرکز آن با همین نام، پایتخت افغانستان است. کابل بیش از چهار میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد. محصولات اصلی این ولسوالی شامل میوهٔ تازه و خشک، قالیچهٔ افغانی، چرم و محصولات پوست گوسفند و لباسها است. مساجاد پل خشتی، عیدگاه، شاه دو شمشیره، اندرابی و باغبانباشی از جمله مساجد قدیمی و تاریخی کابل است.
کَلَکان: این ولسوالی در بخش شمالی ولایت کابل قرار دارد. کلکان از غرب به ولسوالی گلدره و از شمال به قرهباغ و از شرق به دهسبز و از جنوب به میربچهکوت منتهی میشود. این ولسوالی بیش از ۳۴ هزار نفر جمعیت دارد.
گلدره: یکی از ولسوالیهای ولایت کابل است که در شمال غرب آن قرار دارد.
این ولسوالی بیش از ۲۶ هزار نفر جمعیت دارد. گلدره یکی از مناطق سرسبز ولایت کابل بهشمار میرود.
موسَهی: یکی از ولسوالیهای ولایت کابل است که در جنوب آن قرار دارد. جمعیت این ولسوالی بیش از ۲۶ هزار نفر اعلام شده است.
میربچۀکوت: یکی از ولسوالیهای ولایت کابل است که در شمال این ولایت قرار دارد. جمعیت این ولسوالی بیش از ۶۰ هزار نفر اعلام شده است.
وضعیت امنیتی
درگیری میان نظامیان افغان و طالبان در ولایتهای مختلف افغانستان همچنان ادامه دارد و برخی از ولسوالیهای ولایت کابل نا امن گزارش شده است.
بارها در این ولایت بمبها منفجر و افراد ترور شده اند که این وضعیت مردم افغانستان را به ستوه آورده است.
در روز عید قربان، چندین خمپاره هنگام برگزاری مراسم نماز عید به مناطق مختلف کابل از جمله ارگ ریاست جمهوری افغانستان اصابت کرد.
اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان پس از برخورد این خمپارهها، آن را محکوم کرد و گفت، اکنون زمان رقابتهای سیاسی نیست و شهروندان باید دستبهدست هم داده و وحدت خود را حفظ کنند.
گروه طالبان نیز ساعاتی پس از این حمله در اطلاعیهای دست داشتن در حمله خمپاره ای به کاخ ریاست جمهوری افغانستان را رد کرد.
همزمان برخی منابع خبری افغانستان اعلام کردند که گروه تروریستی و تکفیری داعش مسئولیت حمله خمپاره ای به مراسم نماز عید قربان در کاخ ریاست جمهوری این کشور را برعهده گرفته است.
آمریکاییها ۲۰ سال پیش به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان لشکرکشی کردند، اما اکنون در حالی آن را ترک میکنند که افغانستان به جولانگاه شمار زیادی از گروههای تروریستی تبدیل شده است.
نگارش و تنظیم: محمدرضا تقی زاده