پخش زنده
امروز: -
حرکت مقدس پیادهروی اربعین باعث ایجاد یک پشتوانه عظیم برای مقاومت اسلامی در همه نقاط جهان شده است که مسلما ظرفیت بزرگی برای مقابله با ظلم و کجرویها محسوب میشود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره پیاده روی اربعین نوشت: مسافر که میشوی دلت را از مبدأ جدا میکنی و به سمت مقصد راهی میشوی، اما گاهی خودت میروی و گاهی دعوتت میکنند. عشق میلیونی به امام حسین (ع) را تنها از دریچه اربعین میشود تماشا کرد، اما چه کنیم با فراق یار. این حال و روز اکثر عشاق امام حسین (ع) در این روزهاست. روزهایی که به دلیل محدودیتهای ناشی از همه گیری کرونا عاشقان آن حضرت از فراق یار رنج میبرند، اما عاشق از معشوق جدا شدنی نیست. در همین حال رهبر معظم انقلاب (مد ظله العالی) درباره فراق اربعین میفرمایند: «روز اربعین، همهی مردم بنشینند زیارت اربعین را با حال، با توجّه بخوانند و شِکوه کنند پیش امام حسین و بگویند یا سیّدالشّهداء، ما دلمان میخواست بیاییم، نشد، وضع این جوری است تا یک نظری بکنند.» در این تحلیل جنبه هایی از دریای بیکران فضیلت های اربعین حسینی چون جنبه مردم محوری، همدلی، رسانه ای، ظلم ستیزی، پویایی، اقتدار امت اسلامی با برگزاری پیاده روی اربعین و مسولیت مسلمانان در قبال این اجتماع عظیم بشری از دیدگاه رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) بررسی می شود.
اجتماعی عظیم با محوریت مردم
محوریت جنبش اجتماعی اربعین با مردمی است که این اجتماع عظیم را شکل میدهند. به عبارت دیگر نمود مردم محوری در جریان برگزاری پایده روی اربعین بیش از هر چیز دیگر خود را نشان میدهد. مردم محوری به این معناست که برگزاری این مراسم با خواست مردم و تقبل تمام هزینههای آن از سوی مردم باشد. همین مساله مردم محوری یکی از دلایل بی نظیر بودن این اجتماع بزرگ بشری است.
همدلی و همبستگی بی نظیر
طی ســـالهای اخیــر، حضور و همراهــی بینظیر مردم ایــران و عــراق در کنار هم به طور بارزی قــابل لمس و مشــاهده بوده است. این همدلی به طور ویژه در مراسم پیــادهروی اربعیــــن خود را نشان میدهد؛ جایی که مردم ایران و عراق در کنار سایر شیعیان و علاقمندان به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در همایشــی بزرگ و با شعار «حــب الحسیـــن یجمعنـــا» دوشادوش هم مسیــر نجف به کــربلا را میپیمایند. این تنها یک نمونه از پیوند مردم ایران و عــراق است که ریشه در تاریخ دارد. در واقع اربعین نه تنها نماد همدلی میان مردم ایران و عراق بلکه نماد همه انسان های آزاده سراسر جهان است همه کسانی که سر در مقابل ظلم و جور مستکبران خم نمی کنند و در این راه فرقی نمی کند که چه دین و مذهبی داشته باشند.
اربعین رسانه ای قدرتمند
اربعین حسینی همچنان که عالمان بزرگ اسلام تاکید کرده اند رسانه قدرتمند اسلام است رسانهای که با گذشت بیش از ۱۴۰۰ سال روز به روز قدرتمندتر و نفوذ آن نه تنها در میان مسلمانان بلکه در میان جهانیان زبانزد است همچنان که رهبر معظم انقلاب فرمودند: اهمّیّت اربعینِ اوّل این بود که رسانهی پُرقدرت عاشورا است. اربعین در حقیقت پیام آور قیام عاشورا و ادامه نهضت حسینی است. اربعین یک رسانه بزرگ و قدرتمند برای عاشوراست و علمای دین نیز این روز را در عداد روزهای بزرگ و با اهمیت سال میشمارند و آن را گرامی میدارند.
اربعین و ظلم ستیزی
دشمنان اسلام و رسانههای شان در طول تاریخ تلاش کردند که فرهنگ حسینی را در جوامع محو و نابود کنند و در این راه از هیچ دسیسه و فریبی دریغ نکردند، اما با وجود همه این تلاشها، نهضت امام حسین (ع) شهره همه جهان شده است. برجستهترین درس فرهنگ حسینی، درس آزادگی است. امروز مسلمانان در نقاط مختلف جهان تحت تأثیر همین فرهنگ حسینی به هیچ وجه زیر بار ظلم نمیروند. دنیای امروز بسیار گرفتار ظلم و فساد شده و به همین دلیل به شدت نیازمند همین آزادگی حسینی است.
پویایی اربعین و همخوانی با فطرت انسانی
علت پویایی و زنده بودن راهپیمایی اربعین، همخوانی آن با مسیر فطرت انسانی است. انسانها از لحاظ فطری حرکت بر مسیر عقل و تفکر را بر جمود و تحجر ترجیح میدهند و روح آزادگی و التذاذ معنوی ایثار و از خود گذشتگی را بر ظلم، ستم و زورگویی ترجیح میدهند، بنابراین باید گفت که جوهره ذاتی پیاده روی اربعین بر صلح و عدالت اجتماعی استوار است و قرار گرفتن جمعیت انبوهی از نژادها، ملیتها و زبانهای مختلف از سراسر جهان و حاکمیت وحدت و مهربانی بین زائران، نمایش و تجسم عینی یک جامعه مشترک و همسو به معنای واقعی کلمه است و این همان چهره وحدت بخش امت اسلامی و پیروان اهل بیت (ع) است.
اربعین نمایانگر اقتدار امت اسلامی
اربعین حسینی نمایانگر قدرت نرم امت اسلامی در ایجاد یک حرکت بزرگ در جهان است و قدرتی که به نظر می رسد بایستی از آن در جهت ایجاد وفاق در درون جوامع اسلامی بهره برداری کرد. هر چند امسال نیز همچون سال گذشته به جهت شرایط پیش آمده و شیوع ویروس کرونا، بخشی از این جامعه بزرگ، محروم از حضور فیزیکی در این کنگره عظیم شدند، اما فرصت حضور دلهای پاک را همیشه در قالبها و فرمهای مختلف معنوی فراهم است. رهبر معظم انقلاب (دام ظله العالی) در این باره فرمودند: «اربعین یعنی میعاد شیعیان در یک کنگرهی بینالمللی و جهانی، در یک سرزمینی که خود آن سرزمین خاطرهانگیز است.»
دیدگاه رهبر معظم انقلاب درباره مسولیت ما درباره اربعین
حرکت مقدس پیادهروی اربعین باعث ایجاد یک پشتوانه عظیم برای مقاومت اسلامی در همه نقاط جهان شده است که مسلما ظرفیت بزرگی برای مقابله با ظلم و کجرویها محسوب میشود؛ بدون شک همه ما در قبال اربعین حسینی مسولیت بزرگی برعهده داریم در همین راستا حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) درباره مسولیت مسلمانان در قبال اربعین حسینی می فرمایند: «ما امروز احتیاج داریم که حسینبنعلی را به دنیا بشناسانیم؛ دنیای دچار ظلم و فساد و دنائت و لئامت، محتاج معرفت آزادگی حسینی و حرّیت حسینی است. امروز مردم دنیا، جوانهای دنیا، ملّتهای بیغرض، برای یک چنین حقیقتی دلهایشان میتپد؛ اگر امام حسین به دنیا معرّفی بشود، اسلام معرّفی شده است، قرآن معرّفی شده است. امروز با صدها وسیله علیه اسلام و علیه معارف اسلامی تبلیغ میشود؛ در مقابل این حرکت خصمانهی جبههی کفر و استکبار، حرکت معرفت حسینی می تواند یکتنه سینه سپر کند، بِایستد و حقیقت اسلام را، حقیقت قرآن را به دنیا معرّفی کند. منطق حسینبنعلی، منطق دفاع از حق است، منطق ایستادگی در مقابل ظلم و طغیان و گمراهی و استکبار است. این منطقِ امام حسین است؛ امروز دنیا به این منطق نیازمند است؛ امروز دنیا شاهد حاکمیّت کفر و استکبار و حاکمیّت فساد است، دنیا شاهد حاکمیّت ظلم است؛ این پیام امام حسین، پیام نجات دنیا است.»