مسیرهای پیامرسان مشترک در تکوین کبد و سلولهای سرطانی کبد
شناسایی و هدف قرار دادن مسیرهای پیامرسانی که در تکوین کبد و سلولهای سرطانی کبد درگیر هستند، میتواند یک رویکرد درمانی منطقی برای بازبرنامهریزی سلولهای سرطانی بدخیم به سلولهای تمایزیافته دارای عملکرد باشد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما و به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی، شباهت بیان ژن در سلولهای در حال تکوین و سلولهای سرطانی، سالها مورد توجه پژوهشگران بوده و منجر به ایجاد مفهوم تمایز درمانی شده است.
سرطان سلولهای کبدی، ششمین سرطان شایع و سومین دلیل مرگ بر اثر سرطان است. ویروسهای کبدی، سبک زندگی کمتحرک، مصرف غذاهای پر کالری، از عوامل افزایش خطر ابتلا به این سرطان هستند.
سرطان سلولهای کبدی، وضعیتی پیچیده است که باید ابعاد مختلف آن - مانند تنوع سلولها در توده سرطانی، تهاجم زیاد و بیماریهای زمینهای که گزینههای درمانی ممکن را محدود میکنند - مورد توجه قرار گیرد.
با وجود این محدودیتها، شناسایی و هدف قرار دادن مسیرهای پیامرسانی که در تکوین کبد و سلولهای سرطانی کبد درگیر هستند، میتواند یک رویکرد درمانی منطقی برای بازبرنامهریزی سلولهای سرطانی بدخیم به سلولهای تمایزیافته دارای عملکرد باشد.
با هدف بحث و معرفی بیشتر مسیرهای پیامرسان مشترک در تکوین کبد و سلولهای سرطانی کبد، دکتر بابک نگهداری، بهاره شکوهیان، دکتر مسعود وثوق و همکارانشان در دانشگاه علوم پزشکی تهران، پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی، پژوهشکده تحقیقات علوم بنیادی به همراه پژوهشگرانی از استرالیا، روسیه و سوئد به نگارش مقاله مروری در این زمینه پرداختند.
این مقاله علمی به بررسی و بهروزرسانی پیشرفتهای فعلی در هدف قرار دادن مسیرهای پیامرسان در درمان سرطان کبد میپردازد و پژوهشهای آزمایشگاهی و کارآزماییهای بالینی صورتگرفته در این خصوص را معرفی و ارزیابی میکند. این مقاله در نشریه بینالمللی Cellular Physiology منتشر شده است.