عراقچی: در مذاکرات ژنو داد و ستد عادلانه ای صورت گرفت
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو در ادامه گفت : داد و ستد عادلانه ای در این مذاکرات صورت گرفته است که هر دو طرف به اهداف خود خواهند رسید.
{$sepehr_old_video_40804}
به گزارش واحد مرکزی خبر،عراقچی در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما در پاسخ به پرسش مجری در این باره که آیا برنامه غنی سازی ایران به توافق نهایی مشروط شده است یا بر اساس ان پی تی؟ افزود : درباره حق غنی سازی بحثی وجود دارد به این ترتیب که آمریکایی ها می گفتند ما به عنوان حق هیچ چیزی را قبول نداریم و سیاست آنها این است که برای هیچ کشوری حقی قائل نیستند.
وی ادامه داد: برای ما اصلا مهم نیست که آمریکایی ها این را به عنوان حق به رسمیت می شناسند یا نه بلکه از نظر ما این حق بر اساس ان پی تی وجود دارد و حقی غیر قابل تفکیک است و منتظر نیستیم کسی این حق را برای ما به رسمیت بشناسد .
عراقچی افزود : آنچه که ما از اینها انتظار داشتیم و داریم این است که به حق ما و به اجرای آن احترام بگذارند یا قبول کنند که ایران می تواند حق خود را اعمال کند .
وی گفت : تا پیش از مذاکرات ژنو می گفتند که ما در این باره حقی نداریم و قطعنامه صادر می کردند که ایران نباید غنی سازی داشته باشد و باید تعلیق کند اما اکنون می پذیرند که ایران هم در عمل ، حق خود را اجرا کند و این چیز کمی نیست.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت : قطعنامه های شورای امنیت که علیه ما صادر کردند چیز کمی نیست و ارزش حقوقی بین المللی دارد اما این 6 کشور قبول کردند بدون تعلیق ، توافق صورت گیرد.
وی افزود : آنها بر اجرای حق ما در عمل احترام می گذارند و در بیان هم می گویند که هر راه حل نهایی ، شامل برنامه غنی سازی هم خواهد بود. عراقچی ادامه داد : اما اینکه قبول می کنند حق ما و غنی سازی ما ادامه پیدا کند به این معنا نیست که حالا این غنی سازی می تواند در ابعاد گوناگون و گسترده باشد و آنها می گویند ما اعمال حق ایران را در این باره بر اساس نیازهای ایران قبول می کنیم .
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت: این حرف فی نفسه غیر منطقی نیست و ما هم معتقدیم چرا که قرار نیست چیزی که نیاز نداریم تولید کنیم و غنی سازی را برای نیازهای خود انجام می دهیم .
وی افزود: نکته اینجاست که چه کسی این نیاز را تعریف می کند ؟ در این توافق آمده است که تعریف این نیازها به صورت مشترک و برای یک دوره مشخص که دوره اعتماد سازی است صورت گیرد.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت :پذیرفتیم که در یک دوره اعتماد ساز و با یک تعریف مشترک که مورد توافق دو طرف باشد برنامه غنی سازی ایران ،تعریف و اجرا شود و برای این حتما دوره زمانی گذاشتیم که وقتی این دوره طی شود پس از آن هیچ محدودیتی برای برنامه هسته ای ایران نخواهد بود .
عراقچی افزود: در دوره اعتماد سازی پذیرفتیم که غنی سازی ما با محدودیت هایی که با توافق مشترک به دست آمد ادامه داشته باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این محدودیت ها برای مدت زمان 6 ماهه است ؟ افزود: برای شش ماه است اما در توافق جامع و گام نهایی هم برای خود دوره ی زمانی دارد که مشخص می شود .
عراقچی گفت: در نخستین بند از گام نهایی آمده که این گام، مدت دار است و در مورد مدتش بعدا توافق می کنیم.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو ادامه داد: در موضوع غنی سازی که پاراگراف چهارم گام نهایی است باز تکرار می شود که غنی سازی محدودیت هایی دارد و در ادامه تاکید می شود که این محدودیت ها دوره ی زمانی مشخصی دارد که باید مورد توافق واقع شود.
وی افزود : یعنی در حقیقت در گام نهایی که قسمت اصلی مذاکرات است به یک تعریف مشترک می رسیم از اینکه غنی سازی ایران چه شکلی و چه ابعادی داشته باشد و وقتی دوره اعتماد ساز به پایان رسید همه چیز به حالت عادی باز می گردد.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت : آخرین جملات این توافق این است که وقتی گام نهایی ، طول دوره ی خود را طی کرد و به پایان رسید پس از آن دیگر هیچ محدودیتی وجود ندارد و با برنامه هسته ای ایران مانند برنامه هسته ای هر کشور غیر دارنده سلاح و عضو ان پی تی برخورد خواهد شد .
وی با اشاره به اینکه محدودیت در غنی سازی را به سبب اعتماد سازی پذیرفتیم افزود: پیش از آغاز مذاکرات بارها اعلام کردیم که در پی بازی برد- برد هستیم و بازی برد - باخت را پیگیری نمی کنیم.
عراقچی گفت: برد طرف مقابل این است که به این اعتماد برسد که برنامه هسته ای ایران، صلح آمیز است و برد ما هم این است که برنامه ی خود را شامل غنی سازی داشته باشیم و تحریم ها هم لغو شده باشد .
وی گفت : بر این اساس یک دوره را به عنوان گام نهایی داریم و در این دوره محدودیت هایی را برای برنامه خودمان قائل می شویم که این محدودیت ها بر اساس نیازهایمان است.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت : همه اقداماتی را که در گام اول در توافق با گروه ۵+۱ در نظر گرفته ایم به گونه ای است که ساختار برنامه هسته ای ایران را به صورت کامل حفظ می کند و در آن عقب گردی وجود ندارد.
ساختار برنامه هسته ای ایران در توافق با ۵+۱ حفظ شده است
سیدعباس عراقچی در پاسخ به این پرسش مجری که در مذاکرات ژنو به چه چیزی دست یافتیم و متن توافق از نظر حقوقی چه تعریف و الزاماتی دارد افزود : این متن را نمی توان توافق نامه حقوقی دارای تعهدات الزام آور تلقی کرد و بیشتر به یک بیانیه سیاسی شبیه است.
وی ادامه داد : متن این توافق بیانیه سیاسی است که دو طرف به عنوان برنامه اقدام مشترک، اقداماتی را به صورت داوطلبانه برای یک دوره زمانی مشخص انجام می دهند.
عراقچی گفت : این برنامه مسیری را که دو طرف برای ایجاد اعتمادسازی در موضوع هسته ای انتخاب کرده اند مشخص می کند و منجر به رسیدن به هدف مشترک می شود.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه این توافق یا بیانیه، گام نخست برای رسیدن به توافق جامع است، افزود : در گام نهایی به راه حل جامعی برای موضوع هسته ای ایران که دکتر ظریف به حق، عنوان بحران غیر ضروری را بر آن گذاشت می رسیم و تکلیف مشکلات، روشن و همه تحریم ها برداشته و ایران از برنامه صلح آمیز خود از جمله غنی سازی برخوردار می شود و به هدف مشترک که بازی برد برد است می رسیم.
مجری در ادامه پرسید: تیم مذاکره کننده اصلی کشورمان تاکید داشت که هر گونه توافقی باید دربرگیرنده تبیین هدف مشترک، اقدامات گام اول و گام آخر باشد آیا این توافق در همین چارچوب است؟
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو در پاسخ با بیان اینکه این دقیقا چارچوبی بود که به طرف مقابل پیشنهاد دادیم،گفت: در فروردین سال 91 در مذاکرات استانبول که در آن زمان آقای جلیلی مذاکره کننده ما بود توافق جدیدی میان دو طرف صورت گرفت که بر اساس روند گام به گام حرکت کنیم و با گام های متقابل و برابر به سمت حل موضوع پیش برویم و پس از آن در جلسات بعدی گام هایی را دو طرف پیشنهاد کردند که مورد موافقت واقع نشد و مذاکرات جلو نرفت.
عراقچی ادامه داد : ایرادی که در آن زمان وجود داشت این بود که تنها درباره گام اول صحبت می کردیم و این موضوع همواره نوعی بی اعتمادی را نسبت به آینده مذاکرات به همراه داشت.
وی افزود : در مذاکرات جدید برای رفع این نقطه ضعف ، چارچوب مشخصی را معرفی کردیم که در آن هدف مشترک، معین است.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه این چارچوب در مذاکرات جدید پذیرفته شد گفت : پاراگراف اول توافق نامه که مقدمه است، مهمترین قسمت این توافق است که شاید یک سوم یا یک چهارم مذاکرات، تنها درباره این پاراگراف بود و روی کلمه به کلمه آن بحث های مفصلی شد.
عراقچی ادامه داد : پس از این مقدمه، گام اول و سپس گام آخر مشخص شده است که پس از اجرایی شدن گام اول باید درباره گام آخر شروع به مذاکره کنیم و گام اصلی در آنجاست.
وی گفت : اکنون در ابتدای یک راه بزرگ و طولانی هستیم و باید درباره گام نهایی مذاکره اصلی را انجام دهیم و تکلیف همه چیز و راه حل نهایی مشخص می شود.
مجری در ادامه با اشاره به اینکه ملت ایران به علت بدقولی های گذشته غربی ها نسبت به آنها بی اعتماد هستند درباره ضمانت اجرای این توافق نامه پرسید.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو در پاسخ با بیان اینکه مذاکرات اخیر محصول تجربیات همه مذاکرات گذشته و جمهوری اسلامی ایران در بیش از 30 سال گذشته است تاکید کرد : به هیچ وجه به طرف های مقابل خوشبین نیستیم و حتی بدبین هستیم.
عراقچی افزود : این موضوع را در جلسات به صراحت به آنها گفتیم که هم هیئت ایرانی و هم ملت و هم رهبری ایران به آنها بدبین هستند و به علت همین بدبینی ، اعتمادی وجود ندارد و باید با احتیاط حرکت کنیم.
وی اضافه کرد : به همین علت ساختار ضمانت درونی در مسیری که در این مذاکرات طرحی شده است وجود دارد به این صورت که گام ها باید به صورت مساوی و متعادل برداشته شود.
عراقچی تاکید کرد : هر لحظه احساس کنیم که طرف مقابل به تعهدات خود عمل نمی کند و در اقداماتی که باید انجام دهد کوتاهی می کند و یا نمی خواهد آنها را انجام دهد بلافاصله به موقعیت قبلی برمی گردیم و روند را متوقف می کنیم.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه افزود : قبول کردیم برنامه خود را از نظر کمی بیشتر از این گسترش ندهیم اما از نظر کیفی و تحقیق و توسعه امکان همه جور گسترش را داریم.
عراقچی تاکید کرد : در پایان شش ماه اگر احساس کنیم که طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرده است به جای اول خود برمی گردیم بدون اینکه یک دستگاه ما از مدار خارج شود.
وی درباره تشکیل کمیسیون مشترک که یکی از مفاد توافق نامه است گفت : این کمیسیون به عنوان ساز و کاری که بتواند به پیشرفت خوب گام اول کمک کند طراحی شده است.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو افزود : اگر در هنگام اجرای اقدامات مربوط به گام اول مشکلاتی ایجاد شود در این کمیسیون حل و فصل می شود تا مجبور نباشیم برای هر مسئله جلسه های مذاکره با گروه 5+1 را تشکیل دهیم.
عراقچی گفت : برخی از دوستان این موضوع را مطرح می کنند که چرا کمیسیون مشترک شامل ما و گروه 5+1 است و شخص، نهاد و یا کشور ثالثی در آن نیست.
وی افزود : پاسخ ما این است که نمی خواهیم و نباید این گونه باشد که کسی بیاید میان ما و آنها داوری کند زیرا حتی به آن داور نمی توانیم اعتماد کنیم.
عراقچی ادامه داد : چه کسی می تواند میان ما و 5 عضو دائم شورای امنیت داوری کند و در مقامی بالاتر از آنها قرار داشته باشد؟
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو تاکید کرد : در این موضوع بسیار حساس تنها به خودمان اعتماد داریم لذا ساز و کار ضمانتی را هم به گونه ای در نظر گرفتیم که خودمان بتوانیم مجری آن باشیم.
وی گفت : این توافق نامه گام به گام است و هر لحظه که بدبینی های ما درست از کار درآید اجرای این توافق را متوفق می کنیم و با توجه به اینکه ساختار برنامه ما کاملا حفظ شده است دوباره آن را فعال می کنیم.
انتقاد برخی رسانه ها ی آمریکایی از سند کاخ سفید درباره توافق ژن
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت : بیانیه ای که کاخ سفید درباره مذاکرات ژنو منتشر کرد هیچ توجیهی نداشت و مورد انتقاد برخی رسانه های آمریکایی هم واقع شد.
سید عباس عراقچی در برنامه نگاه یک در پاسخ به پرسش مجری در این باره که ماهیت هر یک از اسناد منتشر شده از طرف کاخ سفید و جمهوری اسلامی ایران چیست ؟ افزود : وقتی که درباره سند ژنو به توافق رسیدیم مقرر شد که در دو سه قسمت آن که در مورد ارقام بود صحبتی صورت گیرد و قرار بود آمریکایی ها در بیانیه جداگانه ، آن ارقام را آنجا ذکر کنند.
وی گفت: به عنوان مثال در متن سند آمده است : بخشی از درآمدهای نفتی ایران در خارج کشور بر می گردد که این میزان را توافق کردیم اما به عللی قرار شد در خود سند نیاوریم اما آمریکایی ها جداگانه قرار شد اعلام کنند .
عراقچی افزود :آمریکایی ها مباحثی را تحت عنوان بیانیه کاخ سفید منتشر کردند اما کار آنها به نوعی تحلیل و ارزیابی سند از دید خود و نوعی فضا سازی رسانه ای بود.
وی گفت :چند روز پیش مقاله ای در روزنامه "واشنگتن پست" دیدم که در آن بیانیه کاخ سفید را نقد کرده و گفته بود که به برخی مسائل ،درست اشاره نشده و در باره حق غنی سازی ایران مواردی نادیده گرفته شده است .
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه افزود: در هر حال از نظر ما بیانیه کاخ سفید در مقایسه با توافقات صورت گرفته هیچ ارزشی ندارد مگر در چند جایی که ارقام را مشخص می کند مثلا میزان برگشت چهار و دو دهم میلیارد دلاری درآمدهای نفتی و یا مبلغ 400 میلیون دلاری مربوط به دانشجویان .
عراقچی گفت: بقیه موادی که در بیانیه کاخ سفید آمده به نوعی ارزیابی و تحلیل خود آنها بوده است و از نظر سیاسی ارزشی برای دو طرف ندارد و ملاک ، سند مورد توافق ایران با شش کشور است که صادر شد و در اختیار رسانه ها قرار گرفت .
وی در پاسخ به پرسش مجری که آیا متن توافق نامه به گونه ای طراحی شده است که بتوان تفسیر های متفاوتی از آن داشت ؟ افزود: این توافق محصول مذاکره و نوعی داد و ستد است.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو اضافه کرد: در طول مذاکره امتیازاتی رد و بدل می شود و اگر قرار باشد تنها امتیاز بگیریم دیگر نامش مذاکره نیست و در مذاکره باید بده بستانی صورت گیرد .
عراقچی ادامه داد : پس از هر مذاکره ای اگر مذاکره به شکست بیانجامد هر طرف سعی می کند در فضا سازی رسانه ای خود ، تقصیر شکست را به گردن طرف مقابل بیندازد و اگر مذاکره موفق باشد هر د و طرف در فضا سازی رسانه ای سعی می کنند بگویند که من امتیاز بیشتری گرفتم و طرف مقابل امتیاز بیشتری داد زیرا می خواهد به افکار عمومی خود به گونه ای القا کند که موفق تر بوده است.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه گفت : این قاعده تا حدی قابل درک است اما در این گونه موارد اگر بخواهیم بفهمیم کدام طرف بیشتر برنده شده است باید دید کدام طرف بیشتر سر و صدا می کند .
عراقچی گفت: برداشت کلی من این است که طرفی که بیشتر سر و صدا می کند بیشتر امتیاز داده است و می خواهد امتیاز دادن خود را با سر و صدا ،فضا سازی و تفسیرهای گوناگون به گونه ای پوشش دهد.
وی افزود : در این جا هم همین اتفاق افتاد یعنی در حالی که توافق صورت گرفت و مفاد آن هم کاملا مشخص است تفسیر ها و ادعاهایی را مطرح کرده اند که مقداری از آن از نظر ما قابل درک است چرا که برخی از این تحلیل ها به این منظور صورت گرفت که کاخ سفید تحت فشار برخی اعضای کنگره، برخی دوستان خود در منطقه و رژیم صهیونیستی بود و باید به گونه ای بیانیه می داد که القا کند امتیازات زیادی به ایران داده نشده است .
عراقچی ادامه داد : مراجعه به تفسیرهای گوناگون خیلی نیاز نیست چرا که باید به سند و توافق نگاه کرد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران در یک طرف و شش کشور قدرتمند جهان در طرف دیگر توافقی صورت داده اند که در پی آن بر نامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران در کلیت خود و برنامه غنی سازی به عنوان بخشی از حقوق ایران به رسمیت شناخته می شود .
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه افزود : اینکه آمریکایی ها این موضوعات را چطور مطرح می کنند مهم نیست و آنچه خیلی اهمیت دارد این است که ما 10 سال در چالش بزرگی با شش قدرت بزرگ جهانی بودیم و این چالش بر سر این بود که آنها می گفتند نباید غنی سازی کنیم و ما می گفتیم حق ماست و می خواهیم غنی سازی کنیم.
وی گفت: دعوا در این 10 سال پیش از اینکه سر نفس غنی سازی باشد بر سر اراده های دو طرف بود و به نوعی نبرد اراده ها وجود داشت.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو افزود: طرف مقابل در این 10 سال هر گونه تهدیدی که بوده و هر تحریمی که دستش رسیده اعمال کرده است ؛ هرفشاری که توانسته آورده است و هر تبلیغاتی که توانسته علیه ما کرده است .
عراقچی افزود : اما اکنون پس از 10 سال چالش ، توافقی صورت می گیرد که بر اثر آن، باید دید که اراده چه کسی غالب شده است ؟ عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو ادامه داد: این جمهوری اسلامی است که از این توافق با غنی سازی بیرون می آید در حالی که شش قطعنامه می گوید نباید غنی سازی کنیم .
وی با اشاره به اینکه همه این قطعنامه ها غیر قانونی و غیر منطقی بوده است افزود : با حق غنی سازی از این توافق بیرون آمدیم و اراده جمهوری اسلامی ایران پس از 10 سال فشار و تحریم ،غالب شده و این نتیجه ایستادگی و مقاومت مردم ایران است .
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه گفت :مردم ایران به این فشار و تهدید تن ندادند و همه فشارهای اقتصادی را به جان خریدند و مردانه ایستادند و این دستاورد مذاکرات بود و به هیچ وجه نباید خودمان آن را کمرنگ کنیم .
عراقچی افزود: این بزرگترین موفقیت است که اراده ما غالب شد ضمن اینکه در راستای توقف تحریم های جدید و لغو تحریم های گذشته هم امتیازی گرفته ایم .
سوخت رآکتور تهران را تا 10 سال آینده تولید کرده ایم
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت: مواد لازم برای سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران را حداقل تا ده سال آینده تولید کرده ایم بنابراین بیش از این به مواد غنی سازی 20 درصد نیاز نداریم.
سید عباس عراقچی در ادامه سخنانش در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما در پاسخ به پرسش مجری در این باره که علت اظهارات متناقض جان کری در ژنو و واشنگتن چیست؟ افزود: بالأخره آنها هم مسائل داخلی خود را دارند و باید توضیحاتی را ارائه کنند.
وی گفت: در هر حال از این ها جز این انتظار نداریم و همیشه علت بی اعتمادی و بد بینی ما نیز این رفتارها بوده است.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو با اشاره به اینکه باید به متن سند مراجعه کرد افزود: از نظر ما متن، ملاک است و متن می گوید ایران غنی سازی خود را اکنون زیر 5 درصد ادامه دهد.
عراقچی گفت: شش کشور قبول می کنند که قطعنامه های خود را کنار بگذارند و ایران، غنی سازی اش را ادامه دهد و سپس می پذیرند که غنی سازی باید بخشی از هر راه حل برای برنامه هسته ای ایران باشد.
وی افزود: جان کری هر گونه می خواهد تفسیر کند اما مهم این است که مردم ما با حق غنی سازی از این توافق بیرون آمده اند.
مجری برنامه در ادامه پرسید: ظاهراً در موضوع آب سنگین اراک اختلافاتی وجود داشته است، خط قرمزهای ایران در این باره چیست؟
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت: رآکتور آب سنگین از نظر اینکه امکان دسترسی به مواد لازم برای بمب هسته ای را تسریع و تسهیل می کند همواره در همه جای دنیا موضوعی مشکل آفرین و نگران کننده است و این موجب شده بود درباره رآکتور آب سنگین اراک هم که در حال ساخت است حساسیت زیادی مطرح شود و یکی از درخواست های اصلی آنها توقف ساخت و ساز در اراک و توقف این رآکتور بود.
عراقچی افزود: در هر حال قبول کردیم که برای یک دوره شش ماهه، تأسیس رآکتور آب سنگین اراک، گسترش کمّی در زمان حاضر پیدا نکند اما ساخت و ساز و ساختمان سازی نیروگاه ادامه پیدا می کند و برخی از قسمت ها مانند تست سوخت که اکنون در حال انجام است ادامه می یابد.
وی گفت: پذیرفتیم که در این شش ماه تجهیزات جدیدتر نصب نشود و سوخت بیشتری هم تولید نکنیم تا دوره اعتمادسازی طی شود و پس از آن دوباره مذاکره می کنیم و به ادامه ساخت این رآکتور باز می گردیم.
عراقچی در پاسخ به پرسش دیگر مجری در این باره که تأسیسات اراک در نهایت چه سرنوشتی پیدا می کند؟ افزود: این موضوع منوط به مذاکرات و گام پایانی است که در آنجا تعیین تکلیف می شود.
وی ادامه داد: از نظر ما تکلیف مشخص است و اراک به عنوان نیروگاه آب سنگین باید باقی بماند اما یک موضوع از مذاکرات گام پایانی، موضوع اراک است.
مجری برنامه در ادامه پرسید: اوباما پس از توافق ژنو اعلام کرد که برای نخستین بار پیشرفت برنامه هسته ای ایران متوقف و در قسمت هایی هم به عقب رانده شده است؛ آیا این توافقنامه چنین ماهیتی دارد؟
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو پاسخ داد: گسترش کمّی برنامه ایران به خواست خودمان متوقف شده است اما باید توضیح دهم که برنامه هسته ای ایران اکنون به آنچه که می خواسته، رسیده است و این واقعیت را باید در نظر داشت.
عراقچی گفت: ما هم اکنون کل فناوری چرخه سوخت را از تولید کیک زرد تا مرحله آخر که تولید میله های سوخت و تزریق آن به رآکتور است داریم و این را کامل کرده ایم.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو ادامه داد: تجهیزات و تأسیسات مورد نیاز خود را در نطنز و فردو نصب کرده ایم؛ به مقدار نیازمان سانتریفیوژ نصب کرده ایم و مشغول کار است؛ مواد غنی شده 20 درصد و سه و نیم درصد هم بیش از نیازمان تولید کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه محل کاربرد مواد غنی شده 20 درصد در رآکتور تحقیقاتی تهران است، افزود: این رآکتور برای تولید داروهای ایزوتوپ مربوط به بیماران سرطانی است و ما مواد لازم برای سوخت این رآکتور را حداقل تا ده سال آینده تولید کرده ایم بنابراین مواد غنی سازی 20 درصد بیش از این نیازمان نیست.
عراقچی گفت: زمانی بود که برای تحقیق و توسعه، چند رآکتور و سانتریفیوژ می خواستیم که نمی دادند اما اکنون از نظر فناوری، تأسیسات و مواد، اشباع شده ایم و به آنچه می خواستیم رسیدیم و اکنون وقت مذاکره و معامله بود.
وی افزود: اینکه ما بیش از این از نظر کمّی جلو نرویم در خیلی از موارد اصلاً نیازی نداریم که جلو برویم اما از نظر کیفی نیاز داریم.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت: در توضیح این نکته باید اشاره کنم که 19 هزار سانتریفیوژ داریم که نسل یک هستند و اکنون روی نسل های بالاتر کار می کنیم و صلاحدید خودمان هم این بود که سانتریفیوژها را بیش از این گسترش ندهیم و روی نسل های بالاتر کار کنیم.
عراقچی افزود: بر همین اساس، اینکه قبول کردیم بیشتر از این جلو نرویم، چیز فوق العاده ای نیست.
وی گفت: ما روی دستگاه های نسل بالاتر کار می کنیم و بر اساس تحقیق و توسعه (R&D) که در آن به آن احترام گذاشته شده است می توانیم کار را انجام دهیم و روی ماشین های پیشرفته تر می توانیم کار کنیم و در آینده این ماشین ها را جایگزین کنیم.
عراقچی افزود: بنابراین برنامه ما به حد کامل خود رسیده است و از نظر کمّی بیشتر از این احتیاج نداشتیم و این توان جمهوری اسلامی ایران را نشان می دهد که برنامه خود را به حد اعلای مورد نیاز خود رسانده است.
وی گفت: البته زمانی که نیروگاه های بیشتری داشته باشیم و در آینده نیروگاه های خود را تولید کنیم برای آن به سوخت، دستگاه ها و غنی سازی بیشتر احتیاج خواهیم داشت اما در مرحله کنونی نیازمندی های خود را رفع کرده ایم.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو افزود: اگر به آنچه که هست نگاهی جامع و کامل داشته باشیم به این نتیجه می رسیم که در این مذاکرات به دستاوردهای خوبی رسیده ایم.
مجری برنامه در ادامه پرسید: یکی از نگرانی ها این است که بر اساس برخی محدودیت ها به برخی زیرساخت ها در تأسیسات هسته ای آسیب وارد شود، در این باره چه نظری دارید؟
عراقچی گفت: برنامه ما هیچ عقب گردی ندارد؛ تنها پیشرفت کمّی بیشتر از این نیاز نداریم.
وی افزود: تنها جایی که عقب گرد داشتیم بحث تولید نکردن مواد 20 درصد است که همانطور که گفته شد تا 10 سال آینده به آن نیاز نداریم؛ موضوع دیگر تبدیل مواد تولید شده 20 درصدمان به اکسید یا به اورانیوم زیر سه و نیم درصد است.
عراقچی گفت: برای رفع سوء تفاهم برخی ها باید توضیح دهیم که وقتی قرار شد 50 درصد مواد غنی شده 20 درصدمان را به اکسید تبدیل کنیم، به این معنی نیست که با این اقدام مواد به چیز بی ارزشی تبدیل شده، بلکه اکسید مرحله قبل از قرص سوخت است.
وی افزود: یعنی ما در حقیقت مواد 20 درصدمان را یک پله جلوتر به سمت میله سوخت می بریم و تبدیل به اکسید می شود و این اکسید در مرحله بعدی با فناوری که در اختیارمان است به قرص سوخت و سپس به میله سوخت تبدیل می شود و میله سوخت هم طی مراحلی داخل رآکتور قرار می گیرد.
مجری برنامه با طرح سؤالی دیگر گفت: همانطور که اشاره شد کشور ما با وجود همه تحریم ها و با ترور دانشمندان هسته ای مان، رشد چشمگیری در بحث تحقیق و توسعه داشت اما در متن توافقنامه، گسترش فردو، اراک و به کارگیری سانتریفیوژهای نسل جدید ممنوع اعلام شده است؛ آیا با این شرایط، تحقیق و توسعه دچار اشکال نمی شود؟
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو پاسخ داد: تحقیق و توسعه یعنی اینکه درباره پیشرفت کیفی برنامه هسته ای خود به تحقیقات و فناوری خود ادامه دهیم که این کار صورت می گیرد و در توافقنامه هم ذکر شده است.
عراقچی افزود: ایران بر اساس این توافقنامه به همه فعالیت های تحقیق و توسعه خود از جمله مربوط به تحقیق و توسعه غنی سازی ادامه می دهد.
وی گفت: اکنون طرح تحقیق و توسعه ما بیشتر روی ماشین ها و کیفیت آن متمرکز است و ما کیفیت ماشین های خود را بهبود می بخشیم که هیچ ممنوعیتی هم ندارد.
مذاکرات کارشناسی برای عملیاتی کردن توافقات ژنو؛ هفته آینده
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت: احتمال قوی هفته آینده کارشناسانمان در وین یا ژنو برای تعیین ساز و کار اجرایی توافقنامه جلسه خواهند داشت.
سیدعباس عراقچی در ادامه سخنان خود در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما در پاسخ به این پرسش که آمریکایی ها از لغو حداکثر 5 درصد تحریم ها خبر می دهند و می گویند تحریم ها لغو نشده است گفت : به آنهایی که این موضوع را بیان می کنند توصیه می کنم دوباره حساب و کتاب کنند زیرا 5 درصد با هیچ چیز جور در نمی آید .
وی افزود : ببینید کدام طرف بیشتر شلوغ می کند بدانید او بیشتر امتیاز داده است.
عراقچی گفت : ساختار برنامه هسته ای در سند توافق به طور کامل حفظ شده اما ساختار تحریم ها شکاف برداشته و در آن ترک ایجاد شده است.
وی گفت : نخستین تاثیری که این توافق دارد از بین رفتن بار و فشار روانی تحریم هاست و اساس تحریم ها فرو می ریزد.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه افزود: آنچه اتفاق می افتد این است که همه تحریم های نفتی و مالی دچار خدشه می شوند و به عقب برمی گردند زیرا بر اساس این توافق سطح فروش نفت ما حفظ می شود و بخشی از درآمدهای نفتی که چهار ممیز شش دهم میلیارد دلار است به دولت بر می گردد.
عراقچی گفت : طبق این توافق ساختار بانکی ایجاد می شود که درآن تعدادی بانک، مشخص و برای کار با ایران به آنها ضمانت و مصونیت داده می شود تا بدون هیچ نگرانی با ایران وارد تجارت مواد غذایی ، کشاورزی ، دارویی و حتی معالجه در خارج از کشور شوند .
مجری در ادامه پرسید: اتحادیه اروپا در چند روز گذشته 17 شرکت را به لیست تحریم ها اضافه کرده است آیا این خلاف روح توافقنامه نیست؟
عراقچی پاسخ داد : آنچه در عمل اتفاق افتاده تمدید تحریم ها علیه این شرکتها در دادگاههای اروپایی است البته این موضوع خلاف روحیه همکاری و حسن نیت است اما خلاف توافقات ژنو نیست و می توانست به شکل دیگری یا در زمان دیگری انجام شود.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو درباره اینکه برخی رسانه ها در هیاهوی توافقنامه گفته اند که ایران و آمریکا کانال ارتباطی پشت پرده دارند گفت : در چارچوب گروه 1+5 با آمریکایی ها گفتگو کرده ایم و پنهان هم نکردیم.
وی ادامه داد: این مذاکرات در این چارچوب هم در نیویورک بود و هم در ژنو و هر بار هم اطلاع رسانی شد.
عراقچی درباره مذاکرات بعدی هم افزود : اکنون به برخی مذاکرات کارشناسی ریز برای عملیاتی کردن توافقاتی که در این سند آمده است، نیاز است که آن را هفته آینده انجام می دهیم و قرار است در این هفته خانم اشمیت با من تماس بگیرد و در این رابطه صحبت کنیم.
وی گفت : گام اول پس از تعیین ساز و کار اجرایی، اجرا می شود.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو افزود : تاریخ آن را اواخر دسامبر یا اوایل ژانویه در نظر گرفتیم.
زمان اجرای گام نهایی توافق نامه ژنو؛ حداکثر یک سال
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو گفت: قرار نیست در گام نهایی توافق نامه ژنو تا ابد مذاکره کنیم بنابراین برای اجرای آن یک سال در نظر گرفته شده است و بیشتر از آن نباید باشد.
عراقچی در ادامه سخنان خود در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما با اشاره به اینکه 3 تا 4 هفته طول می کشد تا گام اول را اجرایی کنیم افزود : وقتی گام اول اجرایی شد سپس مذاکرات مربوط به گام پایانی را همزمان با اجرا شدن گام اول آغاز می کنیم.
وی با بیان اینکه در این مرحله وارد مذاکرات سخت و پیچیده می شویم ادامه داد : البته به پیشنهاد ما در مشخصات گام نهایی یادآوری کردیم که دوره مذاکراتی که در نظر گرفتیم یکسال است یعنی این طور نیست هر طرف بتواند طرف مقابل را وارد مذاکرات طولانی کند.
عراقچی افزود : در این مرحله مذاکرات گام نهایی را که مذاکرات اصلی است آغاز خواهیم کرد و در آنجا امتیازاتی رد و بدل می شود.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو با بیان اینکه مشخصات گام نهایی در صفحه آخر سند موجود است، گفت: قرار است در راستای اعتماد سازی اقداماتی مانند تعریف یک برنامه محدود غنی سازی را انجام دهیم و در مقابل، همه تحریم ها طبق یک جدول زمانی برداشته شود.
وی افزود : در پایان این مذاکرات یعنی در پایان گام نهایی در نقطه ای هستیم که همه تحریم ها رفع شده و اعتماد نسبت به برنامه هسته ای ایران ایجاد شده است و زمانی که دوره نهایی پایان برسد پرونده ایران عادی می شود.
مجری پرسید: اگر قرار نیست ایران در گام نهایی امتیاز بیشتری دهد پس گروه 1+5 در مقابل چه چیزی اقدام خواهد کرد؟
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو در پاسخ با بیان اینکه قرار است دو طرف برای هم اعتماد سازی کنند، گفت: اعتماد سازی از طرف ما برای آنها به معنی شفاف سازی بیشتر برای برنامه هسته ای ایران است و اعمال برخی از محدودیت ها برای یک دوره زمانی مشخص.
عراقچی با تاکید بر اینکه با شفاف سازی مشکلی نداریم، افزود : برنامه هسته ای ما روشن است و خودمان از نیات خود آگاه هستیم بنابراین آن که را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است؟
وی ادامه داد: تا وقتی که مطمئن شویم هیچ قصد دیگری ندارند و به بهانه شفاف سازی و بازرسی اهداف دیگری را پیگیری نمی کنند با شفاف و اعتماد سازی مشکلی نداریم.
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو افزود : محدود سازی را برای یک دوره زمانی قبول کردیم تا اعتماد سازی ایجاد شود و طرف مقابل هم قبول کرد که به حقوق ایران احترام بگذارد و غنی سازی را قبول کند که این گونه شد و پذیرفته است که تحریم ها را نیز بردارد.
وی گفت : در سند توافق اشاره شده است که برداشتن تحریم شامل همه تحریم های شورای امنیت و تحریم های چند جانبه و یک جانبه است.
عراقچی ادامه داد : در طول اجرای گام پایانی، پله پله تحریم ها برداشته و اعتماد سازی انجام می شود و پس از آن که همه چیز به حد اعلای خود رسید و اعتماد ایجاد و همه تحریم ها برداشته شد پرونده ایران به صورت کامل عادی سازی می شود.
مجری در ادامه پرسید: معمولاً در مذاکرات سیاسی و گفتگوهای مربوط به حل اختلاف دولت ها، طرف سعی می کند نقاط ضعف خود را بپوشاند و نقاط قوت خود را برای رسیدن به اهداف خود برجسته تر کند، اخیراً در کشور مباحثی درباره نقاط ضعف اقتصادی مطرح می شود به نظر شما به عنوان یک دیپلمات، طرح اینگونه مباحث در شرایطی که ما در حال جنگ دیپلماتیک با طرف مقابل یعنی آمریکا و متحدانش هستیم چه تأثیری در موضع ایران در مذاکرات می تواند بگذارد؟ آیا موجب تضعیف موضع ما نمی شود؟
عضو ارشد هیئت مذاکره کننده ایرانی در ژنو پاسخ داد: هر کشوری باید نقاط قوت خود را در زمان مذاکرات، برجسته تر کند و تلاش کند نقاط ضعف خود را کمتر نشان دهد.
عراقچی گفت :آنچه که پشتوانه و نقطه قوت اصلی ما در مذاکرات بود حمایت و پشتیبانی مردمی بود که در انتخابات اخیر که رهبری معظم انقلاب از آن به عنوان حماسه سیاسی یاد کردند خودش را به صورت کامل نشان داد.
وی ادامه داد: نقاط ضعف را نباید به نوعی مطرح کرد که منافع ملی در خطر قرار گیرد.
عراقچی افزود : از انتقاداتی که به کار تیم مذکراه کننده وجود دارد استقبال می کنیم و حتماً به ما کمک می کند اما به شرط اینکه از جاده انصاف خارج نشود و اینکه منافع ملی فدای منافع جناحی و گروهی نشود.
احتمال برگزاری کنفرانس خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای در سال 2014
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه گفت : کنفرانس خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای احتمالا در سال 2014 برگزار می شود.
مجری در ادامه برنامه نگاه یک شبکه اول سیما درباره دیدار معاون وزیر خارجه فنلاند با عراقچی درباره کنفرانس عاری سازی خاورمیانه از سلاح های هسته ای پرسید که آیا به نتیجه رسید؟.
عراقچی در پاسخ با بیان اینکه معاونت بین الملل وزارت خارجه، موضوعات بسیار متنوعی دارد گفت: معاون وزیر خارجه فنلاند از طرف سازمان ملل به عنوان تسهیل کننده مذاکرات مربوط به کنفرانس خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای تعیین شده است.
وی افزود : در کنفرانس بازنگری «ان پی تی» سال 2010 تصمیم گرفته شد کنفرانسی در سال 2012 برگزار شود که برای خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای ایده پردازی و تصمیم گیری کند.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه ادامه داد: رژیم صهیونیستی مانع اصلی برگزاری این کنفرانس بود و با حمایت آمریکایی ها اجازه نداد که آن شکل بگیرد.
عراقچی افزود : با این حال فنلاند به نقش خود ادامه داد و سعی می کند در فرصت دیگری احتمالا در سال 2014 این کنفرانس را برگزار کند.
وی گفت : معاون وزیر خارجه فنلاند در ملاقات با من توضیحاتی را درباره آخرین روند مشورت هایش درباره برگزاری کنفرنس خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای ارائه کرد.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه افزود : به گفته معاون وزیر خارجه فنلاند، وی بیش از 250 ملاقات را در کشورهای مختلف منطقه در این باره انجام داد.
عراقچی گفت : ما هم نظرات خود را در این باره بیان کردیم اما اختلاف دیدگاه ها در این رابطه زیاد و نزدیک کردن آنها کار مشکلی است.
وی افزود : رژیم صهیونیستی که تنها دارنده کلاهک های هسته ای در منطقه است به هیچ قاعده و اصولی در منطقه پایبند نیست.