آنچه باید از مشکلات طلاق در آقایان بدانید
روانشناس و مشاوره خانواده در خوزستان مشکلات طلاق در آقایان و راهکارهای پیشگیری از جدایی و طلاق را تشریح کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان،
امین قربانی درخصوص مشکلات آقایان پس از
طلاق و جدایی از همسر به خبرنگار ما گفت: برخی از مشکلاتی که برای آقایان پس از طلاق به وجود میآید، با خانمها مشترک است، اما به دلیل تفاوتهای زیست شناختی، تفاوتها و علائمی در مسائل برای مردان وجود دارد.
وی یکی از مولفههای تفاوت را ایجاد شک و تردید در مرد به توانمندیهای خود عنوان کرد و افزود: همین امر باعث میشود نتواند از تواناییهای خود استفاده کند، بنابراین وقتی مرد از همسرش جدا میشود، توانمندی هایش کاهش مییابد.
قربانی ادامه داد: افسردگی از دیگر مشکلات برای آقایان حین و پس از طلاق است و نمیتواند از زندگی خود لذت ببرد، احساس خرسندی ندارد و درصورتیکه دارای فرزند باشد، این احساس را به آنها منتقل میکند.
روانشناس و مشاور خانواده در خوزستان یکی دیگر از مشکلات طلاق و جدایی برای مردها را کاهش شدید اعتماد به نفس عنوان و اضافه کرد: "احساس من میتوانم را از دست میدهد" در زمینه عاطفی، شغلی، اجتماعی و اقتصادی دچار مشکل میشود و همین امر کیفیت زندگی فرد را کاهش میدهد.
وی میگوید: کاهش پذیری شخصیت فردی از دیگر مشکلاتی است که برای مردها بعد از طلاق به وجود میآید، بطوریکه اگر فرد قبلا مهربان، صادق، تعهدپذیر، مسئولیت پذیر و... بوده است، با جدایی از همسر این خصوصیتها کاهش مییابد.
به گفته قربانی؛ زمانیکه مغز انسانها در شرایط مختلف، انطباق پذیری میکند، روی شخصیت افراد نیز تاثیر میگذارد.
وی انزوای اجتماعی را مشکلی مشترک میان زنان و مردان بعد از طلاق برشمرد و گفت: وقتی کمتر وارد جامعه میشود، اصل سلامت روان زیر سوال میرود، وقتی تعامل مثبت با دیگران کاهش یابد یا از بین برود، کیفیت زندگی کاهش مییابد و سلامت روان نیز به شدت پایین میآید.
قربانی یاس و ناامیدی و افسوس را یکی دیگر از مشکلات آقایان بعد از طلاق عنوان کرد و افزود: البته در خانمها نیز این مولفه به وجود میآید، ولی در مردها به دلیل تفاوتهای زیستی بیشتر بروز میکند و مرتب باخود میگوید: چرا این اتفاق برای من باوجود تلاشها و هزینههای زیاد اتفاق افتاد؟
روانشناس و مشاور خانواده در خوزستان میگوید: مولفههای یادشده برای همه افراد به وجود میآید، ولی شدت و ضعف آنها در افراد مختلف و براساس شخصیت فرد، متفاوت است از مکانیسم دفاعی مغز با عنوان جبران افراطی استفاده و عکس موقعیت عمل میکند.
راهکارهای ساده برای پیشگیری از طلاق
وی مشاوره پیش از ازدواج را مهمترین کار برای پیشگیری از طلاق دانست و گفت: وقتی فرد از خود شناخت کافی ندارد، از فرد مقابل نیز شناخت ندارد، بنابراین اولین گام شناخت خود، اهداف و خواستههای خود است تا بتوان انتخابی درست و موفق داشت.
امین قربانی افزود: مشاوره پیش از ازدواج به میزان ۱۰۰ درصد موفقیت و خوشبختی در زندگی مشترک را تضمین نمیکند، اما حداقل تا ۵۰ درصد موثر است.
وی ادامه داد: همسانی فرهنگی و تفاوت مناسب سن زیستی شامل؛ هوش هیجانی، منطق و عقل در زندگی موفق و پیشگیری از طلاق تاثیرگذار است، برای مثال؛ فردی ۴۰ سال سن دارد، ولی از نظر سن زیستی ۲۰ ساله باشد، در مقابل ممکن است فردی ۲۵ ساله باشد، ولی از نظر عقلی، عاطفی، منطق و... ۴۰ ساله باشد، بنابراین باید به سن زیستی فرد توجه کنیم.
قربانی همخوانی خانوادهها را از دیگر مولفههای موثر در ازدواج موفق و پیشگیری از طلاق عنوان و اضافه کرد: برخی عقیده دارند که میخواهند با فرد ازدواج و زندگی کنند، نه با خانواده او، ولی غافل هستند از اینکه فرد مورد نظر قسمتی از این خانواده است و نمیتوان وی را جدا کرد و فرهنگ، اخلاق، نظام، وضعیت اقتصادی و... روی فرد تاثیر گذاشته اند و باید به بسیاری از مولفهها توجه شود.
وی با بیان اینکه در ازدواج خطاهایی هم وجود دارد، گفت: در این شرایط و شروع مشکلات باید به متخصص و مشاور امور خانواده مراجعه شود و اجازه ندهیم زخمهای رابطه با مراجعه به افراد غیرمتخصص و بی تجربه یا مراجعه دیرهنگام به مشاور بیشتر شوند.
قربانی افزود: اگر در آغاز مشکلات به فردی که کاملا بیطرف و باتجربه است و نسبتی به مرد یا زن ندارد، مراجعه شود، میتوان از بیشتر شدن مشکلات و در نهایت طلاق و جدایی و مسائل پس از آن پیشگیری کرد.
روانشناس و مشاور خانواده طلاق را یک شکست، سوگ و ضربه عاطفی و ضربهای مهلک به روح و روان انسان دانست و ادامه داد: حتی اگر طلاق به نفع طرفین باشد، بازهم شکست عاطفی است، وقتی دو نفر نمیتوانند با آرامش و لذت در کنار یکدیگر زندگی کنند، بهترین روش جدایی است.
وی با بیان اینکه برخی از افراد به خاطر فرزندان، مشکلات زندگی را تحمل کرده و از طلاق خودداری میکنند، گفت: این افراد غافل از این هستند که فرزندانی که در طلاق عاطفی و تنش والدین بزرگ میشوند، ۱۰۰ برابر فرزندان طلاق آسیب میبینند و طلاق را در آینده رقم خواهند زد، بنابراین اگر بعد از تلاشهای زیاد نتوانست زندگی مشترک را ادامه دهد، باید جدایی و طلاق را انتخاب کنند.
قربانی عزت نفس و اعتماد به نفس را مهمترین مولفههای روانشناسی عنوان کرد و افزود: وقتی فرد خودش را دوست داشته باشد، راههایی را پیدا و انتخاب میکند که بعد از طلاق به زندگی خود به نحو احسن ادامه دهد.
وی در پایان گفت: ما یکبار زندگی میکنیم و نمیدانیم تا چه زمانی زنده هستیم، بنابراین باید تلاش کنیم تا لحظه لحظه زندگی لذت ببریم، ضمن اینکه نمیدانیم تا چه زمانی اطرافیانمان زنده هستند، وقتی همسر یا فرزندمان را میرنجانیم، به این فکر کنیم که آیا فرصت جبران داریم؟ خود یا طرف مقابل زنده خواهیم بود که جبران کنیم؟ مسلما با فکر کردن به این مسائل میتوان از مشکلات جلوگیری کرد و کیفیت زندگی را بالا برد.
به گفته قربانی؛ استعدادهای ما سرنوشت ما را تعیین نمیکنند، بلکه انتخابها تعیین کننده سرنوشت هستند، بنابراین اگر انتخاب خوبی داشته باشیم، مسلما کیفیت زندگی بیشتر میشود.