پخش زنده
امروز: -
رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان: حذف نمکدان از سفره یکی از عوامل مهم در پیشگیری از ابتلا به بیماری فشار خون است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مهرنوش صاحبدل گفت: نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیامهای عصبی و کارکرد صحیح عضلات است.
وی با بیان اینکه این ماده به مقدار محدود مورد نیاز بوده و مصرف متعادل آن لازم است، افزود: در صورتیکه نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیهها هم سالم بوده و عملکرد خوبی داشته باشند نمک مورد نیاز بدن تامین میشود، اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور و یا اختلال در کارکرد کلیهها یا یکی از سیستمهای مربوط به دفع، نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن شده و ایجاد ورم در همه و یا قسمتهایی از بدن میشود.
صاحبدل ادامه داد: مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشار خون و بروز بیماریهای قلبی – عروقی به ویژه در افرادی که سابقه این بیماریها را در خود یا خانواده دارند، میشود.
رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان میگوید: طبق تحقیقات مشخص شده است که دریافت زیاد نمک علاوه بر افزایش فشار خون، اثرات مضر دیگری نظیر سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و ... نیز بر سلامت دارند.
وی اضافه کرد: با توجه به موارد بالا میتوان مضرات مصرف زیاد نمک را به شرح زیر خلاصه کرد:
مصرف زیاد نمک ازمهمترین عوامل افزایش فشارخون است.
دریافت زیاد نمک و سدیم و مصرف غذا و تنقلات شور و پرنمک سبب کاهش بازجذب کلسیم از کلیه شده و دفع ادراری آن را افزایش میدهد که خود عامل مهمی در کاهش تراکم استخوانی و پوکی استخوان است (نمک یک مانع بزرگ برای داشتن اسکلت محکم)
به گفته صاحبدل؛ مطالعات نشان میدهد مصرف مواد غذایی که میزان قابلتوجهی از نمک را وارد بدن ما میکنند، میتواند شانس ابتلا به سرطان معده را در جامعه افزایش دهد. مصرف بالای نمک میتواند مخاط معده را تخریب کند و این اتفاق یکی از راههای افزایش خطر سرطان معده است.
وی گفت: دومین سرطان کشنده در ژاپن سرطان معده است، زیرا در این کشور مصرف غذاهای شور و دودی بسیار رایج است.
صاحبدل گفت: کاهش مصرف نمک در حد ۵ گرم در روز (حد مجاز مصرف) خطر بیماریهای قلبی را ۱۸ درصد و خطر سکته مغزی را ۲۴ درصد کاهش میدهد.
وی در تشریح توصیههای کاهش مصرف نمک میگوید:
اولین اقدام برای کاهش مصرف نمک، حذف نمکدان از سفره و میز غذایتان است.
به جای نمک، از آبلیمو و آبغوره کم نمک و سبزیجات معطر استفاده نمایید.
مصرف نمک را کاهش دهید و البته نمک مصرفی تان حتما از نوع تصفیه شده یددار باشد.
میزان نمک مجاز مصرفی، کمتر از ۵ گرم (کمتر از ۱ قاشق مرباخوری) در روز باشد.
درصد قابل توجهی از نمک دریافتی ما ایرانیان از طریق نان است لذا نان کم نمک مصرف کنید.
پنیر هم از منابع دریافت نمک است و استفاده از پنیر فله ای، دریافت نمک را افزایش میدهد.
در هنگام خرید مواد غذایی به برچسب مواد غذایی در خصوص نمک توجه کنید.