پخش زنده
امروز: -
کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان گفت: فعالیت بدنی و ورزش در پیشگیری و کنترل فشار خون بالا و ارتقای سلامتی نقش دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر زهرا عفراوی به خبرنگار ما گفت: گسترش فناوری و ماشینی شدن زندگی موجب کاهش تحرک و فعالیت بدنی و افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی همچون دیابت، بیمــاریهای قلبی-عروقی و برخی ســرطانها شده است.
وی افزود: آخرین آمارهای جهانی حاکی از آن است که سالانه حدود ۲ میلیون نفر در جهان به علت پیامدهای ناشی از کم تحرکی، جان خود را از دست میدهند، همچنین بیش از ۵۰ درصد جمعیت جهان که اغلب آنان را زنان و دختران تشکیل میدهند، میزان لازم فعالیت بدنی برای ارتقاء سلامت را ندارند.
دکتر عفراوی ادامه داد: خبر خوب این است که هر لحظه میتوان با بهبود عادتهای فعالیت بدنی در زندگی روزمره، کیفیت زندگی و طول عمر را افزایش داد.
کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: به طورکلی هر حرکت بدنی که به وسیله انقباض عضلات اسکلتی صورت گیرد و باعث افزایش مصرف انرژی نسبت به حالت استراحت شود را فعالیت بدنی مینامند. پیادهروی، بالا رفتن از پله، باغبانی، شستن حیاط، انواع ورزش ها، دویدن، شنا، و کارهای خانگی همگی از جمله فعالیتهای بدنی به شمار میروند. همه افراد میتوانند با افزایش فعالیت بدنی، سـلامت عمومی خود را بهبود بخشــند. در واقــع افزودن هر میزان از فعالیت بدنی در برنامه روزانه میتواند باعث ســلامتی شــود.
وی میگوید: اگرچه انجام هر نوع فعالیت بدنی بهتر از بی تحرکی میباشد، اما طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، فعالیت بدنی مفید باید حداقل ۱۰ دقیقه طول بکشد. به عبارت دیگر، اگرچه بالا و پایین رفتن از پله، فعالیتهای خانگی مانند نظافت منزل، شستشوی لباس با دست، جارو برقی کشیدن، رفتن به خرید و یا به پارک، گردش و تفریــح رفتن نیز فعالیت بدنی محسوب میشوند ولی بهترین فعالیت بدنی و آنچه که موجب بهبود و حفظ سلامتی میشود فعالیتی است که حداقل ۱۰ دقیقه طول بکشد و باعث افزایش تعداد ضربان قلب و تنفس شما شود.
دکتر عفراوی گفت: اثرات مثبت فعالیت بدنی بر سلامت را به شرح زیر است:
وی افزود: توصیههای های مختلفی برای افزایش فعالیت بدنی در زندگی روزمره وجود دارد و استفاده از مکان و زمان مناسب برای انجام فعالیت بدنی یکی از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد:
دکتر زهرا عفراوی با تاکید بر انجام فعالیتهای استقامتی (هوازی)، ادامه داد: فعالیت استقامتی به فعالیتی گفته میشود که در آن اکثر عضلات بزرگ بدن درگیر میشوند، بدن در این نوع فعالیتها به میزان زیادی اکسیژن نیاز دارد و کمک میکنند تا قلب، ریهها و سیستم گردش خون شما سالم باقی بمانند و انرژی بیشتری برای دیگر فعالیتهای روزمره داشته باشید.
وی میگوید: دامنه این فعالیت¬ها از قدم زدن و کارهای منزل تا برنامه¬های ورزشی سازماندهی شده و ورزشهای تفریحی متنوع است، برخی از فعالیتهایی که میتوانند به افزایش استقامت شما کمک کنند عبارتند از:
فعالیتهای بدنی مناسب برای افراد مسن
دکتر عفراوی در تشریح دستورالعملها برای افراد مسن گفت: افراد مسن میتواند ۱۵۰ دقیقه با شدت متوسط فعالیت هوازی را انجام در طول یک هفته با وجود بیماریهای مزمن، انجام دهند. سالمندان باید برای بهبود عملکرد بدنی خویش بکوشند و با وجود داشتن بیماریهای مزمن، محیط و شرایطی مناسب را برای فعالیت بدنی انتخاب کنند و به فعالیت بپردازند تا برای ادامه حیات خود به دیگران نیازمند نباشند تا بتوانند کارهای خود را انجام دهند. مطالعات پژوهشی نشان دادند که به طور مداوم فعالیتی که حداقل ۳ روز در هفته انجام شود باعث افزایش سطح سلامتی میشود.
کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت خوزستان افزود: برخی فعالیتهای هوازی برای افراد مسن به شرح زیر است:
تمرین مقاومتی چیست؟
وی گفت: فعالیت بدنی برای و تقویت عضلات، مجموعهای از حرکات که باعث تقویت عضلات بدن میشود، نام دارد که عمدتاً با تحمل و بلند کردن وزنه ایجاد میشود، این وزنه میتواند وزن بدن خود فرد باشد یا ابزار مختلف اطراف شما باشد. تقویت عضلات باید شامل گروههای عضلانی اصلی مانند: پا، باسن، سینه، شکم، شانهها هستند.
دکتر زهرا عفراوی افزود: تمرین قدرتی باید حداقل ۲ بار در هفته انجام شود، تا عضلات شما بتوانند کار بیشتری را انجام دهند. نمونههایی از فعالیت تقویت عضلات عبارتند از: بلند کردن وزنه، انجام ورزشهای سبک بدون وسیله با استفاده از وزن بدن برای مقاومت در برابر فشار، دراز و نشست، بالا رفتن از پله، حمل بارهای با وزن متوسط و باغبانی، شرکت در زورخانهها میتواند باشد. تمرینات قدرتی که انجام میدهید در طول روز سعی کنید تکرار داشته باشد به عنوان مثال برای خرید منزل میروید از پله استفاده کنید حتی اگر در روز چند مرتبه اتفاق افتد در اصل برای تمرین قدرتی در حد ایدهآل ۸ تا ۱۲ تکرار بسیار مناسب است، در ابتدا سعی کنید با ۳ الی ۵ تمرینات را آغاز و سپس به ۱۲ تکرار به مرور زمان نزدیک کنید، به این معنی است که افزایش تدریجی میزان وزن یا تمرین در هفته باعث افزایش قدرت عضلات میشود.
تعادل برای افراد مسن در خطر سقوط
وی ادامه داد: افراد مسن روبهرو با افزایش خطر سقوط هستند و در راه رفتن دچار مشکل شدند. افراد مسنی که عمدتاً فعال هستند خطر افتادن در آنها کاهش مییابد. کاهش سقوط، برای شرکت کنندگان در برنامههایی که شامل فعالیتهای تعادلی با شدت متوسط به مدت ۹۰ دقیقه (۱ ساعت و ۳۰ دقیقه) در هفته بهعلاوه با شدت متوسط راه رفتن برای حدود ۱ ساعت در هفته است. ترجیحاً، افراد مسن در خطر سقوط باید تمرینات تعادلی بیش از ۳ روز در هفته انجام دهند. نمونههایی از این ورزشها شامل پیادهروی به عقب، پیادهروی به پهلو، راه رفتن پاشنه پا، راه رفتن بند بازان، و ایستادن بعد از حالت نشسته، ایستادن روی یک پا است.
دکتر عفراوی اضافه کرد: در حین تمرینات برای جلوگیری از سقوط و کاهش آسیب بهتر است از یک تکیهگاه (مانند مبلمان یا میز) استفاده کنید. حمایت را افزایش دهد. اجرای حرکات کششی و قدرتی ممکن است در جلوگیری از سقوط کمک کننده باشد.