با گسترش روزافزون اخبار جعلی؛
تشخیص واقعیت از دروغ، هر روز سختتر میشود
نشر اطلاعات نادرست، اخبار جعلی و روایتهای گمراهکننده به یک همهگیری جهانی تبدیل شده و بستر حملات سایبری، مداخلات اجتماعی و آسیب به چشماندازهای سیاسی را در همه جهان فراهم کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، در آمریکا تعداد سایتهای خبری جعلی از روزنامههای قانونی بیشتر است. اطلاعات نادرست که با استفاده از هوش مصنوعی تولید شدهاند، هرروز در مقیاس انبوه و موثرتری منتشر میشود.
نگرانکنندهتر از همه، عادیسازی اخبار جعلی است، زیرا تشخیص واقعیت از دروغ، هر روز سختتر میشود.
اخبار جعلی بسیار شیوع یافتهاند تا حدی که در برخی بخشها تعداد آنها از منابع خبری قانونی بیشتر است.
ما در گفتگو با کارشناسان سوال کردهایم که چگونه مردم به اطلاعات نادرست عادت میکنند و قدرت تشخیص توانایی حقیقت را از دست میدهند.
روایات نادرست میتواند اعتراضات و ناآرامیهای اجتماعی را تحریک و امنیت عمومی و دموکراسی را تهدید کند.
افراد، شبکههای اجتماعی، دولتها و مؤسسات آموزشی همگی باید برای مبارزه با اطلاعات نادرست اقدامات لازم را انجام دهند.
* تعداد سایتهای خبری جعلی از رسانههای خبری واقعی بیشتر است
مطالعه اخیر NextGuard نشان داده که هزار و ۲۶۵ وبسایت خبری محلی جعلی در آمریکا وجود دارد که ۴ درصد بیشتر از وبسایتهای روزنامههای قانونی در این کشور است.
بدتر از آن، به دلیل رقابت، تغییر در گرایشهای مخاطبان رسانهها و شکاف در سطوح درآمدی افراد، روزنامههای آمریکایی بسیاری در استانه تعطیلی قرار دارند.
آنطور که دانشگاه «نورث وسترن» در سال ۲۰۲۲ پیشبینی کرد، سال ۲۰۲۳ سال بدی برای روزنامهنگاری در آمریکا بود. کارشناسان میگویند این کشور تا سال ۲۰۲۵ یکسوم روزنامههایش را از دست خواهد داد.
این روند همه کشورهای جهان را تحت تأثیر قرار میدهد، زیرا نسلهای جدید، روشهای جدیدی را برای اطلاعرسانی انتخاب میکنند. رسانهها و روزنامههای سنتی که بر اساس اصولی مانند تحقیق و بررسی حقایق شکل گرفتهاند، از سوی عموم مردم کنار گذاشته میشوند.
NextGuard در تشریح تأثیر افزایش اخبار جعلی بر جوامع مینویسد: اخبار جعلی اغلب در داخل کشورها تأمین مالی میشود و در بینش رأیدهندگان به رسانهها و اصول دموکراسی اثر سوء دارد.
در گزارش NewsGuard آمده که با از بینرفتن روزنامههای سنتی، سایتهای خبری موسوم به «روزنامهنگاری اسلایم صورتی» برای پُر کردن این خلأ شتاب میکنند. در نتیجه، میلیونها آمریکایی از رسانههای معتبر و قانونی محروم میشوند.
*خطرات عادیسازی اطلاعات نادرست
«نیک هایت» کارشناس اطلاعات و عملیات امنیتی میگوید: در حال حاضر ما درگیر بزرگترین خطرات ناشی از نشر اطلاعات نادرست و اخبار جعلی هستیم.
به گفته او، ترکیبی از شبکههای اجتماعی، پیشرفت هوش مصنوعی و این واقعیت که کاربران عادی رابطه متقابل همه آنها را درک نمیکنند، تشخیص واقعیت از دروغ را دشوار کرده است.
«هایت» توضیح داد که افراد عادی نمیتوانند به آنچه میبینند و میخوانند اعتماد کنند و همیشه مهارت یا توانایی تشخیص واقعیت از دروغ را ندارند.
«اندرو براون» مدیرعامل یک شرکت توسعه نرمافزار در انگلیس نیز عادیسازی گسترش اطلاعات نادرست و اخبار جعلی را بسیار نگرانکننده و موثر بر دنیای واقعی میداند.
«براون» میگوید: ما در حال حاضر شاهد نوعی خستگی ناشی از انتشار اطلاعات نادرست در میان مردم هستیم یعنی عموم مردم تصور میکنند که نمیتوانند به هر چیزی که در فضای مجازی میبینند اعتماد کنند، صرف نظر از اینکه منبع خبر «بیبیسی» یا یک پست فیسبوک ناشناس باشد.
به گفته او، موتورهای جستجو مانند گوگل و نیز سکوهایی مانند تیکتاک در تلاش هستند تا اطلاعات نادرست خطرناک را حذف کنند.
«براون» افزود: کمپینهای گسترده نشر اطلاعات غلط از سوی بازیگران دولتی اغلب قبل از حملات سایبری جدی صورت میگیرد. این موضوع کارشناسان امنیتی را با چالش مواجه کرده؛ آنها در حال تجزیه و تحلیل این حملات هستند و سعی میکنند بفهمند چه کسی پشت آنها قرار دارد، چه سیستمهایی تحت تأثیر قرار گرفتهاند و این حادثه چقدر شدید بوده است.
در همین حال، شرکتها و دولتهایی که برای اصلاح آسیبپذیریها و ارتقای سطح دفاعی امنیتی عجله دارند، با حملات اخبار جعلی مبتنی بر هوش مصنوعی در مقیاس بزرگ درگیر میشوند.
خطرات شخصی ناشی از حملات سایبری معمولاً حول محور کلاهبرداری، جعل هویت و سرقت پول یا ارز دیجیتال از حسابهای برخط است.
در نقطه مقابل، خطرات عمومی میتوانند با افشای اطلاعات امنیتی حیاتی یا برای تضعیف مبانی مردمسالارانه، تأثیرگذاری بر انتخابات و تهدیدات امنیت ملی بروز و ظهور کنند.
«براون» گفت: پیامدهای گستردهتر این موضوع در بیاعتمادی به دولتها، سیاستمداران و نهادهای عمومی دیده میشود که میتواند منجر به ناآرامی اجتماعی و نافرمانی مدنی شود، همانطور که قبلاً در شورش ششم ژانویه در واشنگتن دیدهایم.
*چگونه اطلاعات نادرست به گسترش خشونت منجر میشود؟
اعتراضات مردمی در سراسر جهان در حال افزایش است. از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۰ تعداد اعتراضات سالانه جهانی سه برابر شده است.
مطالعات متعددی افزایش اعتراضات را به رسانههای اجتماعی مرتبط میدانند.
«مورگان رایت» مشاور ارشد یک شرکت امنیت سایبری آمریکایی میگوید: وقتی مواجعهه با اطلاعات نادرست عادی میشود، حس اعتماد عمومی از بین میرود.
به گفته او، اطلاعات نادرست توسط دشمنان با دستور کار مشخص ایجاد و منتشر میشود، اما وقتی یک انسان حتی غیرعمد آن را ببیند، به عنوان واقعیت بپذیرد و به اشتراک بگذارد، به اطلاعات نادرست تبدیل میشود.
«مورگان رایت» افزود: مردم به همین دلیل و بدون اینکه بدانند، در انتشار روایتهای نادرست که برای دستکاری رفتار و کنترل جامعه طراحی شدهاند، مشارکت میکنند.
در نهایت، عادیسازی اطلاعات نادرست، یکپارچگی گفتمان عمومی آگاهانه را که برای یک دموکراسی کارآمد و سالم ضروری است، تهدید میکند.
* چه باید کرد؟
در حالی که یافتههای گزارشهای اخیر درباره اخبار جعلی و اطلاعات نادرست ممکن است تعجبآور نباشد، خطرات زندگی در دنیایی که در آن مردم به سختی حقایق را از دروغها تشخیص میدهند، بسیار زیاد است و نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
«رایت» با اشاره به اهمیت رویکرد فعالتر در این زمینه گفت: مردم باید بدانند که بسیاری از محتوایی که در فضای مجازی دریافت میکنند، برای تأثیرگذاری بر آنها طراحی شده است. خواه این اطلاعات نادرست از رباتهای مجازی باشد خواه اطلاعات نادرست از شخصی نقل شده که به او اعتماد دارید؛ مهم است که قبل از اقدام یا انتشار آن، خود اطلاعات را تأیید کنید.
«نیک هایت» درباره نقش مردم در این بحران و شبکههای اجتماعی گفت: مردم باید بدانند که رسانههای اجتماعی و سایر فضاهایی که اطلاعات نادرست منتشر میکنند، علاقهای به آنها ندارند.
او افزود: از آنجایی که این خدمات رایگان هستند، کاربران محصول آنها محسوب میشوند و برایشان مهم است که مردم را جذب کنند حتی با این وجود که منبع صادقانه اطلاعات نباشند.
«اندرو براون» مدیرعامل یک شرکت توسعه نرمافزار در انگلیس میگوید: کسبوکارها، دولتها و مؤسسات آموزشی باید با پیشرفت فناوری، فرهنگ یادگیری همیشه فعال درباره اخبار جعلی را گسترش دهند.
همانطور که تکنولوژی تغییر میکند، راههایی که ما برای محافظت از خود در برابر جعلیات و اطلاعات نادرست داریم نیز تغییر خواهد کرد.
اطلاعات نادرست و اخبار جعلی امروز به یک همهگیری جهانی تبدیل شده که اعتماد به نهادها را از بین میبَرد و به خشونت دامن میزند. اخبار جعلی مبتنی بر هوش مصنوعی مرز بین واقعیت و تخیل را بیشتر محو میکند و تشخیص حقیقت از دروغ را به طور فزایندهای دشوار میکند.
عادیسازی اطلاعات نادرست، یک تهدید بزرگ برای دموکراسی و امنیت عمومی است.
کارشناسان از افراد میخواهند که «مصرفکنندگان انتقادی اطلاعات» باشند و قبل از به اشتراکگذاری محتوا، آن را تأیید کنند. سکوهای رسانههای اجتماعی باید نقش فعالتری در مهار کمپینهای اطلاعات نادرست داشته باشند، در همین حال دولتها و مؤسسات آموزشی هم باید برای مبارزه با این تهدید روزافزون بهروز شوند.