پخش زنده
امروز: -
علی عموشاهی عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: کتاب "هدایت المتعلمین فی الطب" تنها اثر به جا مانده از اخوینی بخارایی است که به فراموشی سپرده شد، اما در نظر داریم که این کتاب دوباره چاپ شود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ آقای علی عموشاهی با حضور در برنامه سلام خبرنگار گفت: اخوینی بخارایی پزشکی است که به زبان فارسی کتاب نوشته و آقای دکتر جلال متینی سال 1948 آن را تصحیح و چاپ کرد اما این کتاب دیگر چاپ نشد.
وی افزود: قصد داریم کتاب "هدایت المتعلمین فی الطب" تجدید چاپ شود و این پزشک را در یونسکو به نام ایران ثبت کنیم.
آقای علمی عموشاهی گفت: اخوینی بخارایی پزشکی است که در هزار و صد سال پیش یعنی پس از زکریای رازی زندگی می کرد و زمانی که همه کتاب هایشان را به زبان عربی می نوشتند کتابش را به زبان پارسی نوشت.
عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: او کتاب هایش را به هیچ پادشاه و امیری پیشکش نکرد با این وجود که دیگران در زمانه او این کار را می کردند.
وی افزود: اخوینی بخارای در کار جراحی تبحر داشت و وقتی امروز می خوانیم که هزار و صد سال پیش کسی بوده چگونگی عمل بینی ، چشم، تخیل چشم و همه عمل های جراحی را با امکانات آن موقع آموزش می داده حیرت انگیز است.
آقای علمی عموشاهی گفت: ما باید پزشک اخوینی بخارایی را تبلیغ کنیم برایشان نشست و همایش برگزار کنیم تا این شخصیت به گنجینه گوهرهای ایران افزوده شود چون کتاب این پزشک به زبان فارسی و در ایران است.
پزشک اخوینی از نخستین پارسینویسان پزشکی کهن ایرانزمین و جراح ایرانی است که در سال ۳۰۰ خورشیدی زندگی می کرد.
پاسداشت پزشک اخوینی بخارایی (بخاری) امروز در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار می شود.