انتقاد رئیس سازمان توسعه تجارت از روش دریافت ارز حاصل از صادرات
رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: روش کنونی دریافت ارز حاصل از صادرات تاثیری در میزان رفع تعهدات ارزی نداشته و فقط مانع تحقق اهداف شده است.
به گزارش تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما، محمدعلی دهقان دهنوی در نشست با بازرگانان بخش خصوصی در اتاق تهران افزود: تجارت باید هم از حیث صادرات و هم واردات توسعه پیدا کند؛ در اصل تجارت باید شکل گیرد تا صادرات توسعه یابد البته واردات ریشه و بستر صادرات است یعنی برای تولید صادراتی باید مواد اولیه و برخی ماشین آلات وارد شود.
وی اضافه کرد: وظیفه خود میدانم که ارتباط با بخش خصوصی را تقویت کنم و از مشورت آنها استفاده کنم از بخش خصوصی هم میخواهم که صادق باشند، من در جاهایی میتوانم کارهایی را انجام دهم، اما در جاهایی اختیار ندارم و حتی ممکن است با نظرات بخش خصوصی مخالف باشم؛ به طور نمونه با مسئله چند نرخی ارز و نیما مخالفم بنابراین تلاش میکنم صادرکنندگان و وارد کنندگان از این فرایند خارج شوند همچنین اعتقادی به تامین ارز بازرگانان از این سامانه ندارم.
دهقان دهنوی درباره الزام صادرکنندگان به بازگشت ارز در سامانه نیما افزود: معتقدم کنترلها و محدودیتهای مربوط به بازگشت ارز اشتباه است و در تجارت کسانی که میخواستند کنترل کنند به جای اینکه نظارت را در داخل فرایند انجام دهند باید در انتهای فرایند نظارت پسینی داشته باشند.
دهقان دهنوی تاکید کرد: بازگشت ارز و رفع تعهد ارزی وظیفه هر صادر کننده است، معنا ندارد کسی کالا، منابع و امکانات کشور را در قالب صادرات خارج کند، اما ارز آن را به کشور برنگرداند، اما شما نباید در فرایند صادرات آن را کنترل کنید؛ زیرا بستر و فضا مختل میشود.
وی با اشاره به اینکه مسئله کارت بازرگانی هم از همین جنس است گفت: بنده به صراحت اعلام میکنم با سقفهای صادرات و واردات مخالفم، زیرا بحث رقابت را مختل میکند.
رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در حال حاضر دریافت ارز حاصل از صادرات تاثیری در میزان رفع تعهدات ارزی نداشته است گفت: میزان ایفای تعهدات ارزی در چند سال گذشته همان ۸۰ درصدی است که پیش از این محدودیتها بود؛ فقط حجم تجارت را کاهش داده و مانع تحقق اهداف و برنامهها شده است بنابراین باید این موضوعات بازنگری اساسی شود.
دهقان دهنوی افزود: بازنگریها باید مبتنی بر تسهیل فرایندها و انتقال نظارت به بیرون از فرآیند تجارت باشد؛ نظارت باید از جنس پسینی باشد، نظارت پیشینی و مداخله گر در فرایند انجام کسب و کار، نظارتی است که اختلال ایجاد میکند.
وی خطاب به فعالان اقتصادی گفت: تعیین سقف برای صادرات و واردات باعث محدودیت تجارت و ناترازی تجاری سال گذشته شده است و من تا جایی که بتوانم برای رفع این محدودیتها میجنگم تا خواستههای شما تامین شود.
وی با اشاره به اینکه موانع و محدودیتهایی وجود دارد که تجارت ما را مختل کرده است افزود: برای رفع ناترازی ۱۷ میلیارد دلاری تجارت باید موانع برداشته و انحصار شکسته شود.
دهقان دهنوی همچنین در خصوص مرکز مبادله ارز و طلا هم گفت: معتقدم که با ایجاد ساختار مهندسی شده، میتوانیم اقتصاد را اداره کنیم، تجارت و مبادلات ارزی، کانالهای مخصوص خود را دارند، گاهی اوقات فکر میکنیم که با ایجاد، راه اندازی و ثبت اطلاعاتی میتوانیم نتیجه بهینه ایی بگیریم، اما معمولا نتیجه نمیگیریم و در روند کار اختلال ایجاد میشود باید دید راهکار چیست تا منجر به اختلال در فرایند صادرات و واردات نشود.
رئیس سازمان توسعه تجارت در رابطه با بسترهای زیر بنایی هم گفت:ما احتیاج به سرمایه گذاری داریم و کار بلندمدت ما سرمایه گذاری برای تولید رقابتپذیر به منظور توسعه صادرات است و سرمایه گذاری را کسی انجام نمیدهد جز بخش خصوصی، بخش خصوصی باید پیش قراول سرمایه گذاری در حوزههایی باشد که بتواند صادرات کشور را افزایش دهد.