پخش زنده
امروز: -
مصرف غذاهای حاوی چربی ترانس باعث بیماریهای قلبی عروقی میشود غذاهای آماده و سرخ شده و کیک و دونات از این غذاها هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ چربیهای ترانس دار نوعی چربی هستند که در برخی غذاها یافت میشوند، آنها به صورت مصنوعی یا طبیعی وجود دارند. چربیهای ترانس دار طبیعی در مقادیر بسیار کمی در محصولات خاص حیوانی یافت میشوند از طرف دیگر، چربیهای ترانس دار مصنوعی اضافه شده به صورت مصنوعی بودن واکنش شیمیایی شکل میگیرند و در طی فرآیند تولید در انواع محصولات غذایی گنجانده میشوند. مطالعاتی وجود دارند که نشان میدهند هر دو نوع چربیهای ترانس ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را با افزایش کلسترول ldl و کاهش کلسترول hdl افزایش دهند.
همچنین شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه چربیهای ترانس مصنوعی ممکن است التهاب را القا کنند که ممکن است به بیماریهای قلبی و عروقی منجر شوند به همین دلیل، چربیهای ترانس دار در رژیم غذایی تان باید محدود شوند.
چربیهای ترانس چگونه تشکیل میشوند؟
چربیهای ترانس دار را میتوان به صورت مصنوعی از طریق یک فرآیند شیمیایی به نام هیدروژناسیون تشکیل داد که یک اسید چرب غیر اشباع با مولکولهای هیدروژن است و به تشکیل هیدروژن در دو طرف یک پیوند دوگانه در ساختار شیمیایی آنها منجر میشود.
تشکیل چربیهای ترانس مزایایی برای تولید کنندگان مواد غذایی دارد. چربیهای ترانس دار به افزایش ماندگاری غذاها کمک میکند هم چنین به برخی چربیها کمک میکند که در دمای اتاق جامد شوند و برخی غذاها را مطبوعتر کرده باشند.
غذاهایی که حاوی چربیهای ترانس دار هستند:
اگرچه گوشت و فراوردههای لبنی ممکن است حاوی مقدار کمی چربیهای ترانس باشند,، اما چربیهای ترانس دار مصنوعی اضافه شده مشکلات و نگرانی زیادی دارند.
این چربیهای ترانس عمدتاً از طریق روغنهای هیدروژنه (که گاهی اوقات به صورت فسفات نامیده میشوند) در طول فرآیند تولید معرفی میشوند. غذاهای زیر میتوانند با روغنهای نسبتاً هیدروژنه ساخته شوند و به خاطر توانایی بالا بردنشان در کلسترول و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی باید از آنها اجتناب شود:
_غذاهای آماده - مانند سیب زمینی سرخ کرده
_برخی از مواد روی نان- مانند مارگارین، یا کره بادام زمینی
_برخی میان وعدهها - مانند چیپس، کراکر، و کوکی
_غذاهای سرخ شده - مانند مرخ سرخ شده، حلقههای پیاز، و ناگت
- خمیر فریز شده و محصولاتی مثل بیسکوییتها و کیکهای بسته بندی
_خامه غیر لبنی
_کیک از پیش آماده شده
_محصولات پیش آماده مانند پای ها، خمیر پیتزا و خمیر کلوچه
_بعضی از شیرینی ها، دوناتها و پیراشکیها
چربی ترانس دونات
خطرات چربی ترانس
به دلیل خطراتی که چربیهای ترانس دار مصنوعی در افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی دارند, FDA به تولید کنندگان مواد غذایی توصیه کرده است که حتما برچسب مواد غذایی را روی بسته بندیشان بزنند. در واقع FDA، چربیهای ترانس مصنوعی را مرتبط با بیماریهای قلبی و عروقی اعلام کرد.
پس از بررسی بیشتر بر روی تاثیر چربیهای ترانس مصنوعی در غذاها, FDA در ماه ژوئن حکم کرد که تولید کنندگان مواد غذایی نیاز به پیدا کردن معیارهای جایگزین برای تهیه غذاهای فراوری شده خود دارند، تا استفاده از چربیهای ترانس را در طول فرآیندشان حذف کنند.
تولید کنندگان مواد غذایی تا ماه ژوئن زمان دارند تا راههایی برای تولید غذا بدون چربیهای ترانس پیدا کنند، یا میتوانند از FDA در این باره، کمک بخواهند. برخی از تولیدکنندگان مواد غذایی، رستورانها در مناطق ایالات متحده استفاده از چربیهای ترانس را در غذاها ممنوع کرده اند.
راههایی که میتوانید مقدار چربیهای ترانس را در رژیم غذایی خود کاهش دهید:
بررسی برچسب مواد مغذی پشت بسته غذایی مهم است و حتما این کار را انجام دهید.
این برچسب باید مقدار چربیهای ترانس را در محصول غذایی نشان دهد با این حال آنطور که در بخش سلامت نمناک میخوانید، اگر مقدار چربیهای ترانس کمتر از ۳ / ۳ میلیگرم باشد، تولید کنندگان مواد غذایی ممکن است به طور خاص محتوای چربی ترانس را روی بسته بندی فهرست نکنند.
چگونه چربی ترانس را از رژیم خود حذف کنیم؟
به دنبال " روغنهای نسبتاً هیدروژنه " در لیست مواد اولیه باشید.
این مورد معمولاً با مواد دیگر مواد غذایی نشان داده میشود.
مقدار غذاهایی را که از لیست بالا مصرف میکنید را محدود کنید.
حتی با وجود این که یک حرکت برای حذف چربیهای ترانس مصنوعی از محصولات غذایی وجود دارد، غذاهایی نظیر شیرینی ها، غذاهای آماده، غذاهای سرخ شده و روغنهای گیاهی هنوز هم کالری و چربی اشباع شده دارند که هر دو میتوانند تاثیر منفی بر میزان کلسترول و تری گلیسرید شما داشته باشند.