پخش زنده
امروز: -
معاون اول رئیسجمهور گفت: ستاد توسعه فناوری و کاربرد هوش مصنوعی موظف است ضمن تسهیلگری و هماهنگی بین دستگاهی، موانع را مطرح و رفع کند تا تمام دستگاههای فعال در زمینه هوش مصنوعی نقش یک حامی را احساس کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آقای محمدرضا عارف ایجاد همدلی و هماهنگی بین دستگاهی و تدوین سیاستهای اجرایی با یک تقسیم کار ملی را از مهمترین اهداف شکلگیری ستاد توسعه فناوری و کاربرد هوش مصنوعی برشمرد و با قدردانی از دستاندرکاران تشکیل ستاد توسعه فناوری و کاربرد هوش مصنوعی تصریح کرد: ستاد توسعه فناوری و کاربرد هوش مصنوعی موظف است ضمن تسهیلگری و هماهنگی بین دستگاهی، موانع را مطرح و رفع کند تا تمامی دستگاههای فعال در زمینه هوش مصنوعی نقش یک حامی را احساس کنند.
معاون اول رئیسجمهور در اولین جلسه ستاد توسعه فناوری و کاربرد هوش مصنوعی با اشاره به دستاوردهای ارزشمند توسعه علم و فناوری در کشور در دو دهه ابتدایی انقلاب اسلامی افزود: در اواسط دهه هفتاد توجه به فناوریهای نوظهور و پیشرفته به طور جدی در دستور کار قرار گرفت و با مباحث دانشگاهی و نخبگانی به این نتیجه رسیدیم که باید با اولویت فناوریهای نوظهور و پیشرفته را پیگیری کرد.
وی با اشاره به فاصله معنادار کشور در فناوریهای کلاسیک با دنیا گفت: جبران این فاصله سخت بود و درنتیجه باید به سمت فناوریهای نوظهور و پیشرفته حرکت کنیم تا بتوانیم در جهان جایگاه برتری برسیم و این راهبرد در سند چشم انداز دیده شد، اما در آن زمان به دلیل اینکه امکانات، نیروی انسانی و اطلاعات محدود بود با معضلاتی در آغاز کار روبهرو بودیم.
عارف با بیان اینکه در هدفگذاری سند چشمانداز جایگاه اول ایران در منطقه در فناوریهای پیشرفته دیده شده بود، گفت: توانستیم در طول زمان اجرای سند چشمانداز به دستاوردهای ارزشمند و عملکرد موفق در فناوریهای نوظهور برسیم و راهبرد علمی و توسعه کشور مبتنی بر توسعه دانشگاهی فناوریها قرار گرفت که باید در همه سطوح و بخشها از فناوریهای نوظهور حداکثر استفاده را میکردیم و در این راستا بهرهگیری از همه دستاوردهای جهانی بصورت بومی و اتکای سرمایههای ملی و معنوی در دستور کار قرار گرفت که نمونه آن دستاوردهای کشور در زمینه فناوری صلح آمیز هستهای است.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به برخی از محدودیتهای کشور در زمینه نیروی انسانی و تجهیزات در زمان آغاز فعالیت بر روی فناوریهای نوظهور و پیشرفته در کشور ادامه داد: اولین جلسه ستاد نانو در آن زمان با چند عضو محدود برگزار شد، اما مطمئن بودیم دانشمندان ایرانی ظرفیت به فعل رساندن تواناییها را دارند تا جایی که امروز در زمینه هستهای مطمئن هستیم علاوه بر رفع نیازهای خود میتوانیم در کاربردهای صلحآمیز هستهای به کشورهای دیگر کمک کنیم.
عارف همچنین به فعالیتهای دانشگاههای کشور در اواخر دهه شصت در زمینه هوش مصنوعی اشاره و خاطر نشان کرد: هوش مصنوعی مسئله جدیدی برای جامعه علمی کشور نیست و دستاوردهای علمی در این زمینه به چندین دهه قبل باز میگردد و جزو فناوریهای نوینی است که در همه بخشها کاربرد دارد.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه هوش مصنوعی در دانشگاهها و نهادهای علمی همانند فرهنگستان علوم با جدیت دنبال شد، افزود: اقدامات ارزشمند و سندی در فرهنگستان علوم در زمینه هوش مصنوعی تهیه شد که شورای عالی انقلاب فرهنگی از آن سند استقبال کرد و به موازات این اقدامات در بخشهای مختلف تلاشهایی در زمینه هوش مصنوعی در حال انجام بود و همچنین دولت و مجلس نیز حمایتهای خوبی از این فناوری مهم در کشور داشتند تا جاییکه میتوانیم اعلام کنیم در زمینه هوش مصنوعی تسلط و اشراف داریم.
وی با تاکید بر اینکه در ضرورت توجه به هوش مصنوعی و اولویت اول قرار دادن آن در بین فناوریهای نوظهور هیچ اختلاف نظری در کشور وجود ندارد، ادامه داد: هوش مصنوعی باید در همه بخشها پیگیری شود و نمیتوان هیچ بخشی را استثنا کرد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه جمعبندیهای نخبگانی و کمیسیونهای ذیربط دولت بر این بود که یک سازمان نمیتواند ظرفیت پاسخگویی راهبردهای هوش مصنوعی را داشته باشد، گفت: باید یک نهاد بالادستی برای هدف گیری جایگاه اول کشور در منطقه به همراه جایگاه خوب در جامعه جهانی در زمینه هوش مصنوعی و بهرهگیری از همه امکانات و ظرفیت دانشگاهی، صنعتی و دفاعی ایجاد میشد که راهبردهای عملی و عملیاتی کردن سیاستهای مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی را پیگیری کند تا جلوی برخی موازی کاریهای غیرضروری نیز گرفته شود.
وی افزود: به تصمیم و جمعبندی خوبی رسیدیم تا یک ستاد عالی که رئیس جمهور یا معاون اول مسئولیت و معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان دبیر آن را به عهده داشته باشد، ایجاد شود و با داشتن اختیارات دولت همدلی و هماهنگی بین دستگاهی ایجاد و سیاستهای اجرایی را تدوین کند تا عقب افتادگی کشور در این زمینه جبران شود.
معاون اول رئیسجمهور همچنین از تلاشها و زحمات سازمان هوش مصنوعی در طول چند سال گذشته تقدیر و تصریح کرد: باید از تمامی دستگاهها، کارشناسان و چهرهها و دانشمندان برجسته هوش مصنوعی برای حضور در این ستاد دعوت کرد که در پیشبرد اقدامات موثر است.
همچنین آقای عارف با اشاره به نقش و همراهی بخش خصوصی تصریح کرد: باید از بخش خصوصی در همه سطوح حداکثر استفاده به عمل آید و میتوان به بخش خصوصی نسبت به سایر بخشها بیشتر اعتماد کرد.
همچنین در این جلسه که معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، وزرای آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، جهاد کشاورزی و ارتباطات و فناوری اطلاعات، رییس سازمان اداری و استخدامی، دبیر شورای عالی فضای مجازی، مسئولان دستگاههای مرتبط و همچنین نخبگان برجسته حوزه هوش مصنوعی بعنوان اعضای حقیقی این ستاد حضور داشتند، اعضای ستاد توسعه فناوری و کاربرد هوش مصنوعی به تشریح نظرها و پیشنهادهای خود در زمینههای لزوم نظام یکپارچه، تدوین نقشه راه براساس اسناد بالادستی، توجه به لایههای عمیق هوش مصنوعی، لزوم تامین نیروی انسانی کارآمد و مشارکت بخش خصوصی پرداختند.