پخش زنده
امروز: -
ضرباهنگ های خاص مرشد و نوا و صدای رسایش، مردم را به حضور در گود، ترغیب می کند...
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی این روزها صدای ضرب بلند مرشد زورخانه شهید نیکویی به عنوان تنها گود شیروان توجه مردمی را که از کنار سالن ورزشی شهید پورضا این شهرستان می گذرند به خود جلب می کند و ضرباهنگ های خاص مرشد و نوا و صدای رسایش، مردم را به حضور در گود، ترغیب می کند.
اخیرا چراغ گود زورخانه با دریافت حکم زنگ پنج پیشکسوت شیروانی برای اولین بار به نام های حاج رمضانعلی نکویی، حاج غلامحسین اشراقی، محمد اسماعیل مقیمی، رضا سیروس و محمد محمدیان پرفروغ تر از گذشته شده است.
حکم زنگی که برای پیشکسوتان، خیّران، سفره داران و کسانی که بیش از 40 سال سابقه فعالیت در گود داشته باشند، صادر می شود و این حکم داران در هر گودی که وارد می شوند مرشد به احترامشان، زنگی به صدا در خواهد آورد.
ورزش باستانی؛ میراث گذشتگان
ورزش باستانی در شیروان به عنوان یکی از دیارهای پهلوانی ایران در حال تولدی دوباره است و جوانان و نوجوانان، آماده درک و انتقال داشته های این نماد فرهنگی به نسل های آینده هستند.
ورزش های زورخانه ای، سالیان متمادی، جزء جدایی ناپذیر تاریخ و فرهنگ اصیل پهلوانی و جوانمردی ایرانیان است و سازمان یونسکو به سبب این دیرینگی، ورزش های زورخانهای را در شانزدهم نوامبر ۲۰۱۰ ثبت جهانی کرد.
با اینکه شهرستان شیروان از دیرباز به عنوان قلب تپنده منش پهلوانی شناخته شده و صاحب نام و سبک بوده است، امروز با مشکلات مالی ناچیز، در این زمینه دچار ضعف هایی شده است.
حمایت و نگاه محبت آمیز مسئولان شیروانی می تواند به مرشد شیروانی انرژی دهد.
تنها مرشد گود باستانی شیروان یک تنه ضرب می نوازد. علیرضا خوش اندام این ورزشکار هنرمند، قریب به 50 سال از عمر خود را سپری می کند و یکی از دلسوزان گود زورخانه ای و فعال در سالن شهید نیکویی است.
ورزشکاران، خوش اندام را دوست دارند و به چشم یک برادر او را همراهی می کنند. او تنها مرشد باسابقه و دارای مدرک مرشدگری در شیروان و شاید هم در استان باشد. هرگاه هر کسی پای خاطرات شیرین او می نشیند جز صداقت و باصفا از او چیزی نمی بیند.
این استاد می گوید سابقه من به بیش از 35 سال قبل برمی گردد و سوابق اجدادی ام نشان می دهد که از نسل زورخانه ای هستم. این چهره دوست داشتنی عرصه ورزش شیروان، خواستار توجه بیشتر مسئولان به جوانان این رشته است.
خوش اندام معتقد است که متولیان امور ورزشی باید از مرشدان حمایت کنند.
وی می گوید در اماکن زورخانه ای و گودهای باستانی، از نام و یاد ائمه و اهل بیت (ع) استفاده می شود و باید رهرو پیامبران و ائمه باشیم.
مرشد باستانی شیروان در خصوص وضعیت این رشته ورزشی در شهرستان می گوید: ورزش ایرانی باستانی به سبب ماهیت خاص خود در طول قرنهای متمادی، کاملاً مردمی بوده است و ورزشکاران این رشته اغلب از میان مردمان کوچه و بازار و بهصورت خودجوش فعالیت می کرده اند و از سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اگرچه تلاشهایی برای احیای ورزش بومی، ملی و آئینی پهلوانی و توسعه آن صورت گرفته اما به نظر میرسد هنوز تا نقطه مطلوب راه درازی در پیش است.
یک میلیون تومان؛ هزینه ماهیانه گود
رییس هیات ورزش های زورخانه ای و پهلوانی شیروان با اشاره به اینکه هزینه ماهیانه گود، یک میلیون تومان است می افزاید: متاسفانه نهادها یا ارگان ها تا کنون حامی گود زورخانه شیروان نشده اند یا موردی، کمک کرده اند.
به گفته شیرمحمدزاده، هزینه شهریه ماهیانه گود به ازای هر نفر 30 هزار تومان است و ما برای ترغیب خردسالان و نوجوانان، این مبلغ را نیز از آنها دریافت نمی کنیم.
وی با بیان اینکه هم اکنون 70 ورزشکار در گود زورخانه شیروان فعال هستند می گوید:: متاسفانه تاکنون از دبیرخانه هیات استان هیچ کمک مالی صورت نگرفته و متاسفانه همه برنامه ها بصورت متمرکز در مرکز استان برگزار می شود.
شیرمحمدزاده با بیان اینکه اولین گود زورخانه شیروان در سال 1290 هجری شمسی در تپه باستانی ارگ نادری احداث شد می گوید: بعد از گود تپه نادر، پنج گود دیگر به مرور زمان در شهرستان ایجاد شد و هم اکنون گود شهید نیکویی واقع در سالن شهید پوررضا، به عنوان ششمین گود باستانی شیروان، فعال است.
وی ابراز امیدواری کرد با بهره برداری از گود کشتی جدید ورزشگاه تختی، میزان اعضای این هیات و ورزشکاران رشته، افزایش چشمگیری پیدا کند.
نویسنده: جوادحشمتی