پخش زنده
امروز: -
... مرشد ضرب می گیرد و سه روز فرصت میانداری مسابقات پهلوانی جهان، از آنِ دیار پهلوان پرور خراسان شمالی می شود.
چراغی روشن می شود. مرشد ضرب می گیرد و با ضرباهنگ ها و الحان منقبت خوانی مولای متقیان علی(ع)، شوری در گود زورخانه به پا می شود. در دایره وسط گود، "چرخ تیز" ورزشکار، همه را به وجد می آورد. همه چیز برای برگزاری رقابت های سه روزه ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی، در سالن سالوک دانشگاه بجنورد آغاز شده است!
ثمره مسابقات: تبادلات فرهنگی و اثبات امنیت ایران
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی ورزشکاران 20 کشور دنیا در سومین دوره مسابقات جهانی کشتی پهلوانی و ورزش های زورخانه ای در بجنورد شرکت کردند. در شرایطی که توطئه گران جهان، در پی حادثه سقوط هواپیما در روز هجدهم دی ماه، تلاش می کردند با ناامن توصیف کردن ایران، فرصت میزبانی این رقابت ها و برگزاری دیگر جشنواره های فرهنگی و ورزشی را از ایران بگیرند، محک دیگری برای هم افزایی مسئولان و مردم و میزبانی شایسته استان پیش آمد.
یکی از دستاوردها و برکات بزرگ این گردهمایی ورزشی فرهنگی، اثبات امنیت ایران برای مردم دنیا و همچنین تقویت دوستی ملت هایی از اروپا، آسیای میانه، غرب آسیا و آفریقا در خلال این مسابقات است.
85 کشور دنیا عضو فدراسیون بین المللی ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی هستند. محسن مهرعلیزاده رئیس این فدراسیون، معتقد است با گسترش این رشته در دیگر کشورهای جهان می توان اخلاق، معرفت و جوانمردی را گسترش داد.
رییس فدراسیون بین المللی ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی، در آیین افتتاحیه مسابقات بین المللی ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی در دانشگاه بجنورد می گوید: استکبار جهانی پس از دریافت سیلی محکم از نظام مقدس جمهوری اسلامی تلاش کرد با تبلیغات گسترده ایران را کشوری ناامن جلوه دهد اما امروز شاهد هستیم و خوشحالیم که ایران به عنوان امن ترین کشور منطقه، میزبان این مسابقات با حضور ۲۰ کشور و ۱۰۰ ورزشکار جهانی است.
میزبانی در سایه امنیت
رییس فدراسیون بین المللی ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی این را هم می گوید که برخی ورزشکاران خارجی شرکت کننده، دو هفته تا بیست روز است که در ایران حضور دارند و طعم امنیت مطلوب و مهمان نوازی شیرین ایرانیان را چشیده اند و سفیر فرهنگی این مردم خوب خواهند بود.
مهرعلیزاده، برگزاری دورههای آموزشی منظم، ایجاد فدراسیون ملی و زورخانه ها در کشورهای مختلف و ایجاد کنفدراسیونها در
قاره ها را از اقدامات این فدراسیون بینالمللی عنوان می کند و امیدوار است این رشته و مرام پهلوانی، در دیگر کشورهای جهان هم اشاعه پیدا کند.
محمدعلی شجاعی استاندار خراسان شمالی هم ورزش را در جهان، پیام آور صلح و آرامش می داند و می گوید: متاسفانه کشورهایی که ادعای سیاسی نکردن ورزش را داشتند و بر "ورزش برای ملت ها" تاکید می کردند، ورزش را سیاسی کردند. ما این رقابت ها را برگزار کردیم تا به آنان پیام بدهیم که عملشان تناقض دارد.
برای استانی که 12 سالن یا گود زورخانه دارد و کباده ورزش پهلوانی را به دوش می کشد، میزبانی مسابقات جهانی، فرصتی ارزشمند برای ارتقای داشته هاست.
عماد، تصویربردار بذله گوی خبرگزاری صداوسیما، هنگام بازدید ورزشکاران خارجی از حسینیه تاریخی جاجرمی های بجنورد که حالا خانه میراث فرهنگی شده، فرصت را غنیمت شمرده و عمّار، پهلوان عراقی را به گیم نت یکی از رفقایش می برد.
دعوت به صرف دمنوش های ویژه خراسان شمالی (کاکوتی، آویشن و بابونه) و بازدید از چند فروشگاه صنایع دستی و پوشاک برای خرید، از دیگر تفریحات و فراغت های تیم های حاضر در این مسابقات بود.
عبدالسلام، ورزشکار تانزانیا و رئوف، پهلوان زیمبابوه ای از قیمت های مناسب اجناس مرکز استان، ابراز شگفتی می کنند.
بسیاری از ورزشکاران خارجی، کباب را از غذاهای لذیذ و باب طبع خود توصیف می کنند و ایران را خانه دوم و وطن دوم خود می دانند.
الیاس امیرآبادی رئیس هیئت استان و سرپرست فنی اجرایی رقابت ها هم می گوید: به عنوان یادگاری و خاطره شیرین، هیئت استان به برخی ورزشکاران خارجی، میل، میل سنگین و سنگ زورخانه ای هدیه داد.
احیای سنت های ارزشمند
علیرضا خوش اندام مرشد گود باستانی شیروان معتقد است: این ورزش ایرانی باستانی به سبب ماهیت خاص خود در طول قرنهای متمادی، کاملاً مردمی بوده است و ورزشکاران این رشته اغلب از میان مردمان کوچه و بازار و بهصورت خودجوش فعالیت می کرده اند.
هم اینک با تشکیل فدراسیون و برخورداری از متولی مشخص و با تدوین قوانین، نظام مند تر می شود و طبعا باید این رشته رونق بیشتری پیدا کند.
خوش اندام، از مسئولان می خواهد که از ورزشکاران این رشته بومی، آیینی و ملی، بیشتر حمایت کنند.
حامد نجفی مربی کشتی پهلوانی و ورزش زورخانه ای هم از ترویج بی مضایقه این ورزش در کشورهای دیگر می گوید و اضافه می کند: در گسترش این ورزش در دیگر کشورهای جهان، موفق بوده ایم.
گسترش مناسبات اقتصادی؛ هم فال و هم تماشا
گسترش روابط اقتصادی و تجاری با پاکستان، قزاقستان و ترکیه همزمان با برگزاری رقابت های جهانی، ابتکار جالب مجموعه استانداری و استفاده بهینه از فرصت پیش آمده است.
محصولات کشاورزی، پتروشیمی و پلاستیکی، بخش عمده صادرات خراسان شمالی و ماشین آلات خط تولید، مواد اولیه واحدهای تولیدی و برنج، بیشترین واردات آن را تشکیل می دهد.
برگزاری رقابت ها در دانشگاه بجنورد، پیوندی مبارک بین عرصه دانش و ورزش و ارزش فراهم کرده است. محیط سالم و پویای دانشگاه وقتی با ورزش هایی از جنس پهلوانی و اخلاق جوانمردی همراه شود، طبعا ثمرات رضایت بخش تری خواهد داشت.
تکریم بزرگان؛ منش پهلوانی
شور و اشتیاق تماشاگران ورزش دوست خراسان شمالی در کنار گزارش های شیوا و تحلیل های هادی عامل، مفسّر ممتاز کشتی، بر زیبایی رقابت ها می افزاید.
تکریم بزرگان، مرشدان، پهلوانان و پیشکسوتان، خیّران و سفره داران، یکی از مرام ها و آداب زیبایی است که از گذشته تا به امروز در دیار پهلوان پرور خراسان شمالی، اجرا شده است. در این مسابقات هم پیشکسوتان در صدر مجلس قرار دارند و به نحو شایسته ای تجلیل می شوند و این درس احترام و ادب در حضور رسانه ها و در جمع کودکان و نوجوانانی که شاهد رقابت ها هستند، به عنوان یک ارزش، تبلیغ و ترویج می شود.
محمدرضا طالقانی پیشکسوت کشتی کشور هم که برای حضور در اختتامیه این رقابت ها خود را به بجنورد رسانده، برگزاری این مسابقات را در خراسان شمالی، اثبات کننده امنیت مطلوب ایران می داند و می گوید: احساس غرور ملی می کنم.
ادای احترام به سردار سلیمانی و اهدای گل به یاد ایثار ایشان، از برنامه های اختتامیه این مسابقات است.
برخی ورزشکاران کشورهای اسلامیِ حاضر در مسابقات از جمله آذربایجانی ها، پس از این رقابت ها، توفیق زیارت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) را پیدا کردند تا این دیدار معنوی را رهاورد سفر ورزشی و ارزشی خود کنند.
این رقابت ها هم مثل هر مسابقه دیگری خالی از اشکال نیست و می توان با برطرف کردن نقاط ضعف از جمله با تقویت آموزش های ارائه شده به خارجی ها و ساماندهی بهتر بلیت فروشی، بر پربارتر شدن رقابت های مشابه بعدی اضافه کرد.
الیاس امیرآبادی رئیس هیئت استان می گوید: برگزاری این رقابت ها، خانواده های زیادی را متوجه کرد که کشتی پهلوانی و ورزش های زورخانه ای، رقابت های بین المللی هم دارد. بنابراین برای سوق دادن فرزندان خود به این رشته، تمایل نشان می دهند.
کره جنوبی و اندونزی، میزبان دو دوره قبلی رقابت ها بودند و با توجه به برگزاری سومین دوره مسابقات در بجنورد، قطعا توجه توجه ایرانیان بیشتر از گذشته به این رقابت ها معطوف شد. به خصوص که شبکه های ورزش، سه و شبکه استانی اترک، بخش ها یا بخش عمده رقابت ها را به صورت زنده پوشش دادند. این رقابت ها با قهرمانی تیم ملی ایران پایان یافت.
صرف نظر از نتیجه، براساس باور صاحبنظران، هر چه آثار و نشانه های یک فرهنگ و ارزش، بیشتر و بهتر، نمود بیرونی پیدا کند، بر ترویج و استحکام و همگانی شدن آن افزوده خواهد شد. بدیهی است سهم کشورهای منطقه فرهنگی فارسی زبانان (به ویژه آسیای میانه) در ترویج ورزش پهلوانی و ایجاد همبستگی بیشتر بین آنان، باید بیشتر از دیگران باشد.
نویسنده: علی احسانی فر