پخش زنده
امروز: -
با مروری بر تحولات بین المللی، امروز بیش از همیشه اهمیت ابتکارِ بزرگِ امام خمینی (ره) در خصوص «هفته وحدت»، آشکار شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، شاید آن زمان که امام خمینی (ره) در هشتم دی ماه ۱۳۶۰ فرمودند: «ما فریاد میزنیم که باید همه با هم باشیم، «هفته وحدت» داشته باشیم، دین ما یکی است، قرآن ما یکی است، پیغمبر ما یکی است»؛ کمتر کسی اهمّیّت این پیام را درک کرده بود.
همه ساله در ماه ربیع الاول به مناسبت میلاد آخرین فرستاده خدا و به ابتکار امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی، فاصله ۱۲ تا ۱۷ ربیع الاول (تاریخ ولادت حضرت رسول به روایت اهل سنت و شیعه) در بسیاری از کشورهای اسلامی، هفته وحدت نامگذاری شده است.
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت سالروز ولادت پیامبر اعظم (ص) و امام صادق (ع) در سال ۱۳۹۹ خاطرنشان کردند: «آن روزی که امام بزرگوار هفتهی وحدت را اعلام کردند و وحدت مذاهب اسلامی و فِرَق اسلامی را در جهتگیریها و در گرایشهای عمومی، سیاسی و اجتماعیِ خودشان اعلام کردند، آن روز خیلی از مخاطبین واقعی این پیام نتوانستند اهمّیّت این پیام را درک کنند؛ از جمله مسئولین خیلی از کشورهای اسلامی که اصلاً نفهمیدند چقدر این پیام حائز اهمّیّت است.»
طرحهای تفرقهافکنانهای که این روزها در میان کشورهای اسلامی اتّفاق افتاده است؛ از جمله در سوریه، عراق، یمن، لیبی، تونس و افغانستان، این نکته را یادآور میشود که چقدر اتّحاد دنیای اسلام مهم بوده و هست و چقدر یکپارچگی امّت اسلامی عنصر ذیقیمتی بود که بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران آن را اعلام کردند.
حاکمانی که به ساز آمریکا میرقصند!
یکی از ابزارهایی که استکبار جهانی همواره علیه ملتهای مسلمان به کار گرفته، مسئلهی اختلافات مذهبی و شیعه و سنی است. هر چند که این ابزار در گذشته توسط انگلیسیها به صورت پنهانی در بین کشورهای اسلامی به کار گرفته میشد، اما امروزه توسط آمریکاییها و صهیونیستها به صورت عیان به کار گرفته میشود.
اختلاف ایجاد میکنند، برادران را به جان هم میاندازند و اختلافات را برجسته میکنند و موارد اشتراک و اتحاد را ضعیف نشان میدهند.
روش هم مشخص و روشن است؛ دعوا درست میکنند، اختلاف ایجاد میکنند، برادران را به جان هم میاندازند و اختلافات را برجسته میکنند و موارد اشتراک و اتحاد را ضعیف نشان میدهند. در اين میان، برخی حاکمان و دولتها به راحتی اسیر این حربه کهنه و عیان استکبار جهانی میشوند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامى در سال ۱۳۹۶ با اشاره به نقش مخرب آمریکاییها و صهیونیستها در منطقهی غرب آسیا خاطرنشان کردند: «امروز متأسّفانه هستند حاکمانی در این منطقه و نخبگانی در این منطقه که به ساز آمریکا میرقصند. آنچه آنها میخواهند، انجام میدهند؛ برای آنها کار میکنند علیه امّت اسلامی و علیه اسلام. اینها به ضرر اسلام است... و خدا را سپاسگزاریم که جمهوری اسلامی و ملّت ایران توانستند در عمل، بین خودشان و برادران مسلمانشان از فِرَق مختلف اسلامی، وحدت و برادری را ایجاد کنند. ما هیچ مشکلی و مسئلهای نداریم؛ امّا در مقابلِ این حرکت طالب وحدت، و دنبالِ حرکتِ علاقهمندِ به وحدت و مُستَهدِف وحدت، کسانی هستند که تصمیمشان بر ایجاد اختلاف و بر ایجاد جنگ است؛ سیاستشان این است و دارند دنبال میکنند این کار را».
حضرت آیت الله خامنهای در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی در سال ۱۳۹۵ هم یادآور شدند: «[اگر]شما امروز نگاه کنید به اظهاراتی که از مستکبرین و متصرّفین فضاهای حیاتی ملّتها سر میزند، میبینید که دعوت به تفرقه است؛ از قدیم، به سیاست انگلیسیها گفته میشد سیاستِ تفرقه بینداز و آقایی کن؛ فَرِّق تَسُد، آقایی کن به برکت تفرقه انداختن؛ آن وقتی که انگلیس قدرتی داشت، این سیاست آنها بود؛ امروز هم این سیاست را قدرتمندان امروز مادّی دنیا دارند؛ چه آمریکا، چه اخیراً باز انگلیس. انگلیسها در منطقهی ما همیشه منبع شر بودند، همیشه منبع نکبت برای ملّتها بودند؛ ضربههایی که اینها به حیات ملّتها در این منطقه زدند، شاید در کمتر نقطهای در دنیا از سوی یک قدرتی نظیر داشته باشد.»
ضرورت عبور از شیعهی انگلیسی و سنّی آمریکایی
چرا کشورهایی با ظواهر اسلامی این روزها حرف دشمنان را درباره تهدیدات و دشمنیهای درونی جهان اسلامی قبول و به صراحت از سیاستهای آنها تبعیت میکنند؟
«شیعه انگلیسی و سنی آمریکایی دو لبه یک قیچی هستند. سعیشان این است مسلمانان را به جان هم بیندازند و به آتش اختلافات بدمند». این جمله یکی از کلیدیترین سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی است که در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی در سال ۱۳۹۵ بیان کردند.
با نگاهی به تاریخ معاصر میتوان دریافت که استکبار جهانی همواره با تقویت تفکرات انحرافی همچون شیعهی انگلیسی و سنّی آمریکایی، صرفا به فکر منافع خود و با هزینه دیگران هستند. توسل غربیها به اقدامات زورمدارانه اقتصادی و نظامی از جمله دخالت مستقیم نظامی و یا تهدید به استفاده از نیروهای نظامی همچنین فروش تسلیحات مرگبار به کشورهای مختلف و تفرقه میان امت اسلامی برای حفظ سلطه طلبی و برتری جویی خود، نمونههایی از تداوم کنشهای استعماری در شرایط کنونی جهان است.
با مروری بر سخنان مقام معظم رهبری میتوان دریافت که «هفته وحدت» در نظام جمهوری اسلامی ایران، یک نامگذاری محض نیست، یک حرکت سیاسی و تاکتیکی هم نیست؛ بلکه یک اعتقاد و ایمان قلبی است. جمهوری اسلامی به معنای واقعی کلمه معتقد به لزوم اتّحاد امّت اسلامی است.
حضرت آیت الله خامنهای در سال ۱۳۸۷ در دیدار مسئولان نظام با تاکید بر اینکه «همهی مقصودهای بزرگ محتاج مجاهدتند»، تصریح کردند: «ببینید وضع مسلمانان که امروز یک چهارم نفوس بشری را در دنیا تشکیل میدهند، چگونه است؛ تأثیرشان در سیاستهای عالم، حتّی در مسائل درون خودشان، چگونه بمراتب ضعیفتر و کمتر است از تأثیر قدرتهای بیگانه و قدرتهای دارای سوءنیت. این، فقط به خاطر بیگانه بودن قدرتها نیست - که ما خودمان و مخاطبانمان را از آنها برحذر میداریم - آنها دارای سوء نیتاند؛ دارای انگیزههای سلطهطلبی هستند، میخواهند ملتهای اسلامی را در مقابل خودشان ذلیل کنند، خرد کنند، وادار به اطاعت محض کنند. خوب، این پنجاه و چند کشور اسلامی، این ملتهای مسلمان، برای اینکه در مقابل یک چنین سوء نیت واضح و بزرگ و قلدرانهای بایستند، راهشان چیست؟ جز وحدت؟ باید با هم نزدیک بشویم.»
وحدت، مهمترین راه مقابله با پروژه صهیونیستی ـ آمریکایی
بر اساس آیه ۱۰۳ سوره آل عمران، «وَاعتَصِموا بِحَبلِ اللَّهِ جَمیعًا وَلا تَفَرَّقوا»، اصل بر این است که همه مسلمانان به ریسمان الهی چنگ زنند و متفرق نشوند. امت اسلامی در وهله نخست میبایست امتی متحد و نه پراکنده باشد و در اصول و مبادی خود با یکدیگر توافق داشته باشند.
امام علی (ع) در خطبه ۱۲۷ نهج البلاغه فرمودند: «با اکثریت هم داستان شوید که دست خدا همراه جماعت است و از تفرقه بپرهیزید که موجب آفت است. آنکه از جمع مسلمانان به یک سو شود، بهره شیطان است، چنانکه گوسفند، چون از گله دور ماند، نصیب گرگ بیابان است». در واقع نگاه هفته وحدت، نگاهی وحدت آفرین در همه مشترکات موجود در جهان اسلام و مسلمانان است؛ نگاهی که به تعبیر امام علی (ع) موجب میشود تا دست قدرت و توانای پروردگار در امت اسلامی تجلی پیدا کند. نگاهی که اختلاف و تشتت و تک روی در جهان اسلام و نقشه مستکبران را نمایان میکند.
توطئههای دشمنان اسلام به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر شدت یافته است.
توطئههای دشمنان اسلام به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر شدت یافته و متاسفانه در کشورهایی همچون فلسطین، لبنان، عراق وافغانستان، این توطئهها آثار مخربی داشته است و بخشی از مردم یک کشور مسلمان، در برابر بخشی دیگر به جنگ و ستیز برخاستند و خون یکدیگر را ریختند. در همه این حوادث تلخ و مصیبت بار، نشانههای توطئه آشکار بود.
دامن زدن به اختلافات بین مسلمانان، تحریک ملتها و اقوام در جهان اسلام، دفاع از حکومتهای نامشروع، شایعه سازی و شبهه افکنی، جلوگیری از آشنایی مسلمانان نسبت به یکدیگر، بزرگنمایی اختلافات و نشر آثار و اقدامات تفرقه افکنانه در استراتژی آمریکا و رژیم صهیونیستی برای تفرقه در جهان اسلام جایگاه ویژهای دارد. در مقابل تاکید بر مشترکات کشورهای اسلامی، تقویت و یکپارچگی جامعه اسلامی در برابر تهدیدات دشمن، تشکیل امت واحده، شناخت کامل از یکدیگر و شناخت دشمن زمینههای ایجاد وحدت در جهان اسلام است.
وجود برخی از علمای سرسپرده که زمینه حضور ظالمان در کشورهای اسلامی را فراهم میکنند و به عادی سازی روابط با کشورهای اسلامی روی میآورند، وجود اختلافات دامنهدار در کلام و عقاید و مذاهب، خیانت برخی از پیروان مذاهب اسلامی که خشونت را ترویج میکنند، فقدان مردم سالاری دینی در برخی کشورها و وجود نگاه طایفه گری و قومی گرایی و تبعیت از تعصبات کور، وجود گروهها و احزاب معارض در کشورهای اسلامی و وجود سوء ظن به یکدیگر در راستای تحمیل منافع حزبی از جمله دلایل مشکلات و درگیریهای موجود در جهان اسلام است.
جمع بندی
بیایید مروری کنیم بر حوادثی که این روزها بر سر مسلمانان جهان از یمن، کشمیر، عراق، سوریه، لبنان و افغانستان آمده است؛ اینکه بر وحدت اسلامی تاکید میشود، نباید در حد یک حرف باقی بماند. باید به سمت وحدت پیش رفت و امروز دنیای اسلام محتاج وحدت است.
باید با وجود عوامل تفرقه که در این یادداشت به آن اشاره شده است، به وحدت امت اسلامی عمل شود؛ عوامل تفرقه همواره وجود دارد، اما باید بر آن عوامل فائق آمد و بر آن عوامل پیروز شد. در این برهه حساس، لزوم وحدت میان مسلمانان بیش از پیش احساس میشود و دولتهای اسلامی نباید اجازه دهند، دشمنان اسلام با تفرقه افکنی، امت واحد اسلام را از همدیگر جدا و متفرق سازند.
نقش برجسته رسانهها در وحدتآفرینی نیز نباید فراموش شود؛ رسانه همچون شمشیر دولبه است که میتواند نقش مثبت یا منفی ایفا کند. متأسفانه اغلب بنگاههای رسانهای جهان و بسیاری از رسانهها در منطقه غرب آسیا نیز علیه اسلام و وحدت مسلمانان هستند. در مقابل رسانههای محور مقاومت و اسلام واقعی که خیر اسلام و امت اسلامی را میخواهند، باید بر در راستای تحقق وحدت جامعه اسلامی اتفاق نظر داشته باشند.
وجود مقدس نبی مکرم اسلام (ص) مهمترین نقطه ایجاد وحدت است؛ دنیای اسلامی میتواند در این نقطه به هم پیوند بخورد و مسوولان فرهنگی، نویسندگان و علما باید از طرح مسایل اختلافآفرین و تفرقهافکن بپرهیزند. همچنین توقع از علما و نخبگان سیاسی کشورهای اسلامی این است که اهمیت اتحاد مسلمانان را بفهمند و توطئه دشمنان را برای شکستن این اتحاد و همدلی بفهمند.
نویسنده: محسن ایراندوست